• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


"Mūsu planēta deg!" Eksperts nāk klajā ar skaļiem vārdiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:50, 14.12.2019 2


Madridē notiekošā ANO klimata konference, kurai būtu bijis jābeidzas jau piektdien, ievilkusies garumā, dalībniekiem joprojām nespējot atrast kopīgu valodu.



Konferences vienošanās projekts, ko izstrādājusi Čīle, izrādījies nepieņemams diplomātiem gan no pasaules bagātākajām, gan nabadzīgākajām, gan attīstības valstīm, lai gan katram no viņiem tam ir savi iemesli.

No Madrides konferences dalībniekiem tiek gaidīts nepārprotams apliecinājums, ka valstu valdības ir gatavas divkāršot pūliņus, kas vērsti uz klimata krīzes pārvarēšanu. Uz to norāda gan nopietnie zinātnieku brīdinājumi, gan reālo klimata pārmaiņu izraisītā postošu laikapstākļu pastiprināšanās, gan zviedru klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas iedvesmotā skolēnu protestu kustība "Piektdienas nākotnei". Taču 12 dienas ilgušās sarunas nav pietuvojušās mērķim.

"Man vēl nekad nav nācies pieredzēt tādu neatbilstību starp to, ko pieprasa zinātnieki un pasaules sabiedrība, no vienas puses, un to, kas veidojas šajās klimata sarunās, no otras puses," atzinis Vašingtonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Satraukto zinātnieku apvienība" stratēģijas un politikas direktors Aldens Meiers, kas piedalījies klimata sarunās jau kopš 1991.gada.

Madrides konferencē apspriesta Parīzes klimata vienošanās prasību īstenošana, un tajā piedalās valstis, kas parakstījušas ANO vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām.

Sarunu dalībnieki nespēj vienoties arī par to, vai vērienīgāki mērķi klimata jomā 2030.gadam jānosprauž jau šogad, jo saskaņā ar Parīzes vienošanos tie jānoformulē tikai nākamgad.

Pēc Meiera teiktā, konferences vienošanās projekts neatspoguļo zinātnieku nopietnos brīdinājumus, ka siltumnīcefekta gāzu izmeši nevilcinoties un krasi jāsamazina, lai panāktu, ka globālā sasilšana līdz gadsimta beigām nepārsniedz 1,5 grādus pēc Celsija.

"Mūsu planēta deg, un, jo ilgāk vilcināmies, jo grūtāk būs sasniegt logu, pa kuru varam izglābties," viņš brīdinājis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Interesanti fakti Eksperts: šobrīd ceļošana grupās ir drošāka (+VIDEO)

Šādos kopīgos ceļojumos, ja vien cilvēks ir atvērts, viņš piedzīvo daudzas jaunas iepazīšanās.

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.