• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas reģionos īstenota laikmetīgās mūzikas un cirka sintēze (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 12:43, 16.02.2024


Kopumā piedalījās ap 180 jauniešu, kuri apgūst mūziku vai kustību mākslu.


Vērienīgais projekts apvienojis komponistus, mūziķus un laikmetīgā cirka māksliniekus no Latvijas un Skandināvijas.

Rīgas cirkā noslēdzies Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" īstenotais projekts "Mākslu laboratorija "CirqueMusique"". Skatītāju piepildītā zālē tika prezentēta jaunradītā muzikālā cirka izrāde jauniešiem "Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi" un dokumentālā filma par projekta norisi.

Vērienīgais projekts apvienojis komponistus, mūziķus un laikmetīgā cirka māksliniekus no Latvijas un Skandināvijas, kā arī jauniešus un kultūras jomas profesionāļus četros Latvijas reģionos. Projekts ilga 17 mēnešus, un tā aktivitātes īstenotas, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas grantu atbalstam. Projekts "Mākslu laboratorija "CirqueMusique"" saņem dotācijas 249 972 EUR apmērā no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu ietvaros.

Projekta kulminācija ir muzikālā cirka izrāde "Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi", kas tapusi eksperimentālā un interaktīvā veidā, iesaistot dažādu disciplīnu māksliniekus un jauniešus. Tā vēsta par personības tapšanas ceļu, un katrā no izrādes daļām mākslinieki pēta attiecības dažādās sociālajās grupās - ar tuvākajiem ģimenes locekļiem un skolas biedriem, ar 21.gadsimtam raksturīgo iezīmi - tehnoloģijām un to radīto informācijas pārsātinājumu un sociālo trauksmi, un attiecībām pašam ar sevi un savu iekšējo pasauli. Jauniešu iesaiste radošajās darbnīcās ļāva komponistiem un māksliniekiem gūt idejas izrādes tapšanai par šai vecumgrupai aktuālām tēmām un radīt izrādei spilgtu un atmiņā paliekošu nosaukumu.

Izrādes radošo komandu veido spilgti savas paaudzes komponisti - Krists Auznieks, Platons Buravickis, Linda Leimane un Santa Ratniece; mūziķi no Latvijas - vijolniece Agnese Kanniņa, klarnetists Kārlis Catlaks, basģitārists Jānis Rubiks, perkusioniste Elīna Endzele un flautiste Liene Dobičina -, un cirka mākslinieki - norvēģu žonglieris Julians Sēters (Julian Saether), akrobāts Gabriels Skūgs (Gabriel Skog), kā arī Rīgas cirka skolas pārstāvji - žonglieris Egils Zvejnieks, žongliere Elīna Konrade un klauns-žonglieris Mariano Gedvillo (Mariano Gedwillo). Gaismas un skaņas dizainu veidojuši Jurģis Ozols un Jānis Straume.

Projekta laikā ir tapusi arī dokumentālā filma, kas vēsta par pērn aizvadīto radošo darbnīcu norisi un dalībnieku pieredzi tajās. Filmu veidojis Gregors Jānis Mažis un tā skatāma koncertzāles Youtube kanālā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Kultūra Pārdaugavas nākotnes forumā definēs kultūras dzīves attīstību

Pārdaugavas nākotnes forumā plāno definēt Rīgas kreisā krasta kultūras dzīves attīstību, informē "Pārdaugavas kultūras apvienība".

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Lasiet arī

Kultūra Dziedāja Palū: «Tas ir stāsts par to, kas notiek sievietes prātā» (+VIDEO)

Palū ar ievērojamiem sasniegumiem piedalījusies šovā “Lietuvas balsas”, nokļūstot populārās lietuviešu dziedātājas Monikas Liu komandā.

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Kultūra Prestiži godalgotais festivāls «Rīgas Ritmi» sola karstu džeza vasaru (+VIDEO)

"Viesmīlīgs, elegants, silts un atbilstošs šīs pilsētas un tās cilvēku tēlam".

Kultūra Kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» uzstāsies Vīnes koncertnamā

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar pianistu Gotlību Vališu piektdien, 5.aprīlī, kāps uz Vīnes koncertnama skatuves, lai atskaņotu gan slavenus Vīnes klasiķu darbus, gan 20.gadsimta Eiropas komponistu veikumus.