• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par gada bezmugurkaulnieku izraudzīts ūdens ēzelītis

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 09:42, 08.01.2024


Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) par šī gada bezmugurkaulnieku ir izraudzījusies ūdens ēzelīti (asellus aquaticus), aģentūru LETA informēja biedrības vadītājs Voldemārs Spuņģis.


Foto: Peter Pfeiffer
Foto: Wikipedia

Ūdens ēzelītis ir neliels saldūdeņu vēzis, kas pieder vienādkāju vēžu kārtai un ir radinieks 2022.gada bezmugurkaulniekiem - mitrenēm. Ūdens ēzelītis ir iedzelteni pelēks, līdz 1,5 centimetrus garš, gaišiem raibumiem klāts vēzis. Viena paaudze ilgst līdz 1,5 gadam.

Ūdens ēzelīši barojas ar augu atliekām, kas daļēji sadalījušās, kā arī uz tām augošajām sēnēm un baktērijām. Latvijā ūdens ēzelīši ir bieži sastopami un veido lielu biomasu, tādējādi tie ir nozīmīgi augu atlieku noārdītāji ūdenī. Vēži ir arī nozīmīga zivju barība.

Kā skaidro biedrība, ūdens ēzelītis ir izvēlēts par 2024.gada bezmugurkaulnieku, lai iepazīstinātu ar bieži sastopamu, taču daudziem nezināmu vēzi, parādītu sugas ekoloģiju un nozīmi ūdeņu ekosistēmās un uzsvērtu, ka ūdens ēzelīti var izmantot ūdeņu kvalitātes noteikšanā.

LEB ir brīvprātīga, zinātniska biedrība, kas apvieno profesionāļus un amatierus, kuri pēta un aizsargā kukaiņus un citus bezmugurkaulniekus. LEB dibināta 1951.gadā. Biedrība katru gadu kopš 1999.gada izvirza Gada kukaini un kopš 2008.gada arī citus Gada bezmugurkaulniekus ar mērķi izglītot sabiedrību par Latvijas dabu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Lasiet arī

Sabiedrība Aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim, kas pagaidām tiek dēvēts par H kungu, liecina LDF tviterī publiskotais aicinājums.

Interesanti fakti Dabas aizsardzības pārvalde aicina brīvprātīgos glābt krupjus

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) jau trešo gadu, īstenojot kampaņu "Misija - Krupis. Izglāb princi!", aicina pieteikties brīvprātīgos krupju glābējus, lai aktīvajā migrācijas laikā noteiktā ceļa posmā palīdzētu krupjiem droši šķērsot brauktuvi.

Interesanti fakti Jūras ērgļu ligzdā Durbē izdēta pirmā ola

Durbē esošajā jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds (LDF) translē videotiešraidē, sestdienas, 23.marta, pēcpusdienā ir izdēta šosezon pirmā ola.

Sabiedrība Ragu meklētāju sarunas aizbaida jūras ērgļus no ligzdas Durbē

Ragu meklētāju sarunas aizbaidījušas jūras ērgļus no videotiešsaistē skatāmās ligzdas Durbē, apstiprināja Latvijas Dabas fonda (LDF) padomes loceklis, ornitologs Jānis Ķuze.