• Modrīte,
  • Mudrīte,
  • Renāte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai Latvijai pietiks dabasgāzes šai ziemai – skaidro eksperti (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 16:36, 23.10.2024


Iedzīvotāji jau atzīst, ka iespējams kavēs ikmēneša komunālo maksājumu apmaksas termiņus.


Gāzes krātuve Inčukalnā vienmēr piesaista sabiedrības uzmanību.

Lielu daļu (38%) Latvijas iedzīvotāju satrauc tas, vai viņi spēs apmaksāt ikmēneša komunālos maksājumus šogad rudenī un ziemā, liecina Latvijā veiktā aptauja. Iedzīvotāji atzīst, ka iespējams kavēs ikmēneša komunālo maksājumu apmaksas termiņus, varēs apmaksāt tikai daļu no tiem vai arī vispār nevarēs tos apmaksāt. Turklāt 14% iedzīvotāju vēl nevar novērtēt savas spējas tikt galā ar komunālo maksājumu apmaksu.

Sagaidot apkures sezonu, iedzīvotājus bez spējas apmaksāt apkures rēķinus vēl satrauc iespējamais apkures izmaksu pieaugums (54%), kurināmā materiāla (malkas, granulu, brikešu, u.c.) pieejamība (11%) un gāzes pieejamība saistībā ar Krievijas karu Ukrainā (7%). Daļa iedzīvotāju (18%) apgalvo, ka viņus nekas nesatrauc.

"Neskatoties uz to, ka šoruden, salīdzinot ar pērnā gada rudeni, dabasgāzes, elektrības un cita kurināmā cenas ir samazinājušās, sabiedrības noskaņojums nav uzlabojies, bet tieši pretēji - ir pieaudzis iedzīvotāju skaits, kurus satrauc iespējamais apkures izmaksu pieaugums. Kā liecina mūsu veiktās aptaujas, pirms gada uz šādu satraukumu norādīja 48% iedzīvotāju, šogad - jau 54% iedzīvotāju. Iespējams to var skaidrot ar vispārējo cenu kāpumu gada laikā un pieaugošām iedzīvotāju bažām par savām finanšu iespējām," stāsta eksperts Dāvis Skulte.

"Kliedējot iedzīvotāju satraukumu par dabasgāzes pieejamību, vēlos teikt, ka tam nav pamata, jo gāzes piegāde uz Latviju un Eiropu tiek veikta no vairākiem, ar Krieviju nesaistītiem reģioniem. Baltijā situācija ir izteikti stabila, jo mēs esam vieni no retajiem reģionā, kas paši iegādājas un atved dabasgāzi no ASV un Norvēģijas, un tas mums ļauj klientiem piedāvāt izdevīgāku cenu un uzticamāku piegādi."

Atbildot uz jautājumu par to, kā gatavojas apkures sezonai, vien 19% iedzīvotāju atzīst, ka laicīgi veido iekrājumus apkures rēķinu apmaksai un 11% uzlabo sava mājokļa energoefektivitāti, piemēram, siltinot sienas, mainot logus. Daļa iedzīvotāju (6%) izvērtē citu piegādātāju piedāvājumus un plāno mainīt piegādātāju vai jau ir mainījuši piegādātāju, lai samazinātu ikmēneša rēķinus. Savukārt 16% iedzīvotāju pauž savu neapmierinātību, jo vēlētos mainīt esošo apkures sistēmu, bet to nevar paveikt.

"Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu iedzīvotāji jau pērnās apkures sezonas laikā varēja izvēlēties mainīt dabasgāzes piegādātāju, ko, kā liecina mūsu dati, iedzīvotāji arī aktīvi darīja. Klienti novērtēja mūsu piedāvājumu un iespēju ietaupīt vismaz 200 līdz 300 eiro, kā rezultātā mēs strauji audzējām tirgus daļu. Nodrošinot kvalitatīvu pakalpojumu un klientu servisu, mēs plānojam sasniegt līderpozīcijas mājsaimniecības segmentā, tuvāko gadu laikā iegūstot 25% tirgus daļu, kas ir reālistisks mērķis, jo Latvijā joprojām ir pietiekami liels iedzīvotāju skaits, kas varētu mainīt piegādātāju, salīdzinot piedāvājumus un izvēloties izdevīgāku," stāsta D.Skulte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Asociācija: Gandrīz pilnībā apstājies komercīpašumu investīciju tirgus

Pie pašreizējā EURIBOR likmju līmeņa gandrīz pilnībā ir apstājies komercīpašumu investīciju tirgus, un darījumi ar A klases biroju ēkām nav notikuši jau divus gadus, aģentūrai LETA pauda Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) vadītājs Ints Dālderis, kurš ir arī Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) padomnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos.

Ekonomika SVF samazina Latvijas IKP izaugsmes prognozes

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim un nākamajam gadam, liecina otrdien publiskotais SVF jaunākais pārskats par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook").

Ekonomika Plāno pārskatīt Latvijas valsts autoceļu attīstības stratēģiju līdz 2040.gadam

Satiksmes ministrija (SM) plāno pārskatīt Latvijas valsts autoceļu attīstības stratēģiju laika posmam līdz 2040.gadam.

Ekonomika Varakļānu novadā sākās būvniecība (+VIDEO)

Līdz 2009. gadam pilsēta ietilpa Madonas rajonā.

Lasiet arī

Ekonomika Dabasgāzes izmaksas šajā apkures sezonā satrauc 84% Latvijas iedzīvotāju

Neskatoties uz to, ka dabasgāze šajā apkures sezonā kļuvusi lētāka, 84% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dabasgāzes apkures izmaksas šajā sezonā viņus satrauc, liecina aptaujas dati.

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".