Eksperts: saules paneļu lietotājiem ieteicams uzstādīt arī akumulatoru (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 16:32, 30.09.2024 0

Izvēloties enerģijas uzkrāšanas ierīci, jāpievērš uzmanība kvalitātei.

 

Saules baterijas nav gluži viedtālruņi, to tehnoloģiskie risinājumi nemainās ik pa sešiem mēnešiem, tomēr arī šī tehnoloģija attīstās, pauž Kaspars Strautmanis, asociācijas "Saules enerģija Latvijai" valdes loceklis.

"Tai kļūstot arvien ikdienišķākai un izplatītākai, cenas pamazām sarūk, tāpēc nav pārsteigums, ka arī akumulators saules paneļu sistēmā no modernas ekstras kļūst par pašsaprotamu sastāvdaļu. Turklāt līdz ar tehnoloģiju attīstās arī tās lietotāji, no pasīviem patērētājiem kļūstot par aktīviem ražotājiem ar daudz lielāku rīcības brīvību. Vai protam izmantot šo brīvību, lai kļūtu neatkarīgāki no elektroenerģijas kopējā tīkla?"

Akumulators saules paneļu sistēmā - "pēc noklusējuma"

Elektroenerģijas sistēmas operatori "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls", kas pārstāv valsts kopējās energosistēmas drošības intereses, gatavojas atslēgties no BRELL elektroenerģijas tīkla, tāpēc uzstāda baterijas liela enerģijas apjoma glabāšanai. Arī iedzīvotāji, stiprinot savu mājsaimniecību neatkarību no kopējā tīkla, saules paneļu sistēmas papildina ar akumulatoriem. Līdz gada beigām valsts atbalsta programmā pieejams finansējums ne tikai saules paneļu, bet arī elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas iegādei, ja tās ietilpība ir vismaz 5 kWh. Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta mājaslapā publicētie statistikas dati liecina, ka kopš neto norēķinu sistēmas ieviešanas šī gada pavasarī ar valsts atbalstu ir īstenoti 96 projekti, uzstādot akumulatorus ar kopējo jaudu 874 kWh.

Vērojot, kā saules enerģijas ražošana mājsaimniecībās ir attīstījusies tādās saules enerģijas lielvalstīs kā Vācijā vai Polijā, kur ir Latvijai līdzīgi klimatiskie apstākļi, varam modelēt, kur pēc dažiem gadiem būsim arī mēs. Polijā akumulators šobrīd jau tiek uzskatīts par sistēmas sastāvdaļu "pēc noklusējuma". Eiropā arvien biežāk ir sastopamas mazās hibrīdsistēmas ar pievienotiem akumulatoriem. Mums ejamais ceļš ir ļoti līdzīgs. Visticamāk, arī attīstības scenāriji būs līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, valsts finansiālajam atbalstam ar laiku samazinoties, tomēr domāju, ka daudz kas būs atkarīgs no Eiropas Savienības kopējā redzējuma par ilgtspējīgu attīstību.

Galvenie faktori akumulatora iegādē - patēriņa paradumi un akumulatora kvalitāte

Pieņemot lēmumu par akumulatora iegādi, jāsaprot, kā veidot sabalansētu un harmonisku sistēmas darbību. Labs špikeris ir viedie elektrības skaitītāji, kas ļauj savu patēriņu redzēt pa dienām un pat pa stundām. Pavērojot patēriņa paradumus pāris mēnešu griezumā, var itin viegli aprēķināt, cik ietilpīgu akumulatoru vajadzētu iegādāties.

Izvēloties enerģijas uzkrāšanas ierīci, jāpievērš uzmanība akumulatora kvalitātei - ietilpībai kilovatstundās, ielādes un izlādes ciklu skaitam, pieļaujamajai darba temperatūrai, kopējai drošībai. Ieteikums būtu sākt nevis ar lētākā, bet gan labākā tirgū pieejamā risinājuma apzināšanu un tad pētīt, kā visizdevīgāk iegūt ideālam vistuvāko variantu.

Nākamais faktors ir invertors, kas pārveido no saules iegūto enerģiju energotīklā ievadāmā elektrībā: hibrīda invertorus savienot ar akumulatoriem ir vieglāk; ja uzstādītais invertors nav hibrīda risinājums, tas ir jāmaina vai arī tam jāpievieno īpaša pāreja. Būtu jādomā arī par to, kādā vidē akumulatoru drīkst turēt: būs vajadzīga telpa, kas vasarā nepārkarst un ziemā neaizsalst, ar pietiekami labu ventilāciju. Tāpat kā invertori, arī bateriju akumulatori jāuzstāda tā, kā paredzējis ražotājs, un tas jāuztic profesionālim.

Lietotāju evolūcija - no pasīva patērētāja par aktīvu ražotāju

Mainoties Latvijas pieejai saražotās zaļās enerģijas apritei jeb ieviešot neto norēķinu sistēmu, ikviena mājsaimniecība ar saules spēkstaciju kļūst par aktīvu sistēmas dalībnieku. Mājsaimniecībā saražotais enerģijas pārpalikums līdz šim nekavējoties nonācis brīvajā tirgū, kur cenu par elektroenerģiju diktē tā brīža elektroenerģijas biržas cena. Taču līdz ar akumulatoru tehnoloģijas attīstību mājsaimniecība var arī uzglabāt saražoto enerģiju, neatdodot to tirgum par neprognozējamām biržas cenām.

Savu situāciju ir vieglāk modelēt, paturot prātā, ka ar saules bateriju var nosegt apmēram 70-80% gada patēriņa, jo mūsu klimatiskajā zonā ziemas mēnešos matemātika ir nepielūdzama: no decembra līdz martam iespējams saražot ne vairāk par 5% no nepieciešamā apjoma un nekāds pārpalikums uzkrāšanai akumulatoros neveidojas. Tāpēc vislielākie ieguvēji ir lietotāji ar līgumiem par fiksētu elektroenerģijas cenu: dienā saražo sev nepieciešamo, naktī viņiem pietiek ar akumulatorā uzkrāto, un elektrība ir jāpērk tikai ziemas mēnešos, turklāt mainīgās biržas cenas viņus neskar. Visus saskaitāmos saliekot šādā vienādojumā, acīmredzami mazinās elektroenerģijas lietotāju atkarība no kopējā tīkla.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos.

Ekonomika Nākamgad atkal plāno celt sabiedriskā transporta biļešu cenas

Nākamgad atkal varētu celt sabiedriskā transporta biļešu cenas un taupības nolūkos sašaurināt maršrutu tīklu, par piektdien Sabiedriskā transporta padomes sēdē spriesto vēsta Latvijas Televīzija.

Ekonomika Vairāk nekā tūkstotis cilvēku bezmaksas apgūst jaunas tehnoloģijas (+VIDEO)

Lekciju tēmas sniedz visaptverošu ieskatu IT nozarē un praktiskas zināšanas, ko var izmantot gan profesionālajā darbā, gan ikdienā.

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Lasiet arī

Ekonomika Nākamnedēļ atklās Kokneses saules elektrostaciju

Nākamnedēļ atklās Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidoto Kokneses saules elektrostaciju (SES).

Ekonomika Saules enerģijas parka izveidē Spilves pļavās plāno investēt 60-80 miljonus eiro

Rīgas brīvostas pārvalde un Lietuvas uzņēmums "SNG Solar" pirmdien parakstīja līgumu par zemes nomu Spilves pļavu teritorijā saules enerģijas parka attīstīšanai, paredzot investīcijas parka izveidei no 60 līdz 80 miljoniem eiro.

Ekonomika Latvijā 19% privātmāju aprīkotas ar saules paneļiem

Šobrīd saules paneļi uzstādīti gandrīz katrā piektajā privātmājā Latvijā jeb 19%, taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, informēja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Vienna Insurance Group" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Ekonomika Saules enerģijas ražošana Latvijā gada laikā trīskāršojās (+VIDEO)

Vēl vairāk nekā 750 MW jaudas sadales sistēmā ir rezervēts topošajām elektrostacijām.