• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pircējus aicina Lieldienās izvēlēties bioloģiski sertificētas olas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:45, 25.03.2024


Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) aicina pircējus Lieldienās izvēlēties bioloģiski sertificētas olas.


Foto: LETA

Asociācijas pārstāvji skaidro, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra apkopoto informāciju vairāk nekā 50 000 mājputnu Latvijā tiek nodrošināta augstāka labturība atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Kopumā Latvijā ir vairāk nekā 600 bioloģiski sertificētu putnkopības saimniecību.

Kā atzīmē asociācijā, iepērkoties jāpievērš uzmanība cipara kodam uz olas iepakojuma, kas informē par vistu turēšanas metodi. Cipars 0 nozīmē, ka olas ir no bioloģiskās lauksaimniecības, kas ir augstākais labturības līmenis. Cipars 1 nozīmē, ka olas dētas brīvas turēšanas apstākļos. Savukārt cipars 2 nozīmē, ka olas dētas kūtī un cipars 3 nozīmē, ka vistas mitinās sprostos, kas ir zemākais labturības līmenis.

Ekomarķējums Eiropas Savienības (ES) zaļā ekolapiņa un skaitlis 0 uz iepakojuma norāda, ka olas dētas bioloģiski sertificētā saimniecībā, ievērojot visstingrākās prasības putnu labturībai, skaidro LBLA pārstāvji, norādot, ka bioloģiskajā lauksaimniecībā aizliegtas tādas metodes kā putnu turēšana būros, kastēs vai aizgaldos ar caurumotu grīdu, kā arī netiek pieļauta dzīvnieku kropļošana, piemēram, knābju apgriešana. Asociācijas pārstāvji arī norāda, ka bioloģiskajās saimniecībās vistu ganāmpulks nedrīkst pārsniegt 3000 putnu. Savukārt olas, kuras apzīmētas ar ciparu 2, dētas novietnēs, kurās var atrasties līdz 100 000 putnu.

Tāpat LBLA pārstāvji skaidro, ka bioloģiski audzētas vistas saņem tikai biosertificētu barību, kas ir tīra no Ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un pesticīdu atliekvielām. Bioloģiskajās saimniecībās vistas var brīvi ganīties laukā, meklējot augus, kukaiņus un akmentiņus, kas papildina to uzturu. Brīva ganīšanās ļauj vistām izpaust savu dabisko uzvedību, kas veicina to labsajūtu un veselību. Tāpat bioloģisko mājputnu imunitāte ir spēcīgāka zemāka ganāmpulka blīvuma dēļ. Tas nozīmē, ka tiem nav nepieciešamas antibiotikas, skaidro LBLA pārstāvji, norādot, ka bioloģiskajā lauksaimniecībā antibiotiku izmantošana ir pieļaujama tikai ārkārtas situācijās.

Asociācijas pārstāvji uzsver, ka citi uz olu iepakojumiem atrodami marķējumi neraksturo putnu labturības līmeni, norādot, ka dažkārt pircēji maldīgi par ekomarķējumu uzskata nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norādi, zaļo karotīti. Tomēr jāņem vērā, ka Ministru kabineta noteikumi Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" nosaka vienīgi to, ka olām jābūt tīrām, sausām, ar nebojātu čaumalu, bez plankumiem un ieplaisājuma pazīmēm, olas dzeltenumam ir jābūt dzeltenā krāsā un tām jāatbilst citām līdzīgām prasībām. Šīs prasības neraksturo vistu labturības standartus.

Savukārt bioloģiskās lauksaimniecības produktu marķējums apliecina, ka produkts, ražotājs un izplatītājs pakļauts stingram visā ES vienotam bioloģiskās ražošanas regulējumam un stingrai kontrolei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Sabiedrība Lieldienās «Rīgas satiksmes» autostāvvietas būs bez maksas

Lieldienās, šodien un pirmdien, 1.aprīlī, SIA "Rīgas satiksme" apsaimniekotās autostāvvietas būs bez maksas, bet sabiedriskais transports kursēs pēc brīvdienu grafika.

Sabiedrība Vidzemē Lieldienas varēs svinēt daudzveidīgos pasākumos

Šodien Ogrē notiks Lieldienu svinības. No plkst.12 -16 Brīvības ielas gājēju posmā notiks Lieldienu gadatirgus un būs atvērta arī Trušu sēta

Sabiedrība Kristīgā pasaule svin Jēzus Kristus augšāmcelšanos

Šodien kristīgā baznīca svin Lieldienas - Jēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus.

Sabiedrība Kurzemē Lieldienās krāsos olas, šūposies un izzinās tradīcijas

Kurzemē Lieldienās krāsos olas, šūposies un izzinās tradīcijas.