• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas finanšu nozares asociācija uz eiro nākotni raugās ar optimismu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:07, 28.01.2024


Nozīmīgas reformas un jauninājumi vienmēr saistās ar ilgstošu sagatavošanos, sabiedroto meklēšanu un skeptiķu pārliecināšanu.


Lai gan eiro arvien vairāk ir elektroniskā formā, to ir patīkami arī turēt rokās.

"Eiro ieviešanas desmitgadē ir būtiski runāt par vienotās valūtas nākotni", - pauž Sanita Bajāre, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja. Un turpmākie gadi lielā mērā ir saistīti ar digitālā eiro ieviešanu - skaidrai naudai izzūdot no mūsu ikdienas, aizvien lielāka loma ir drošai digitālajai naudai.

Digitālais eiro ir iecerēts kā skaidrās naudas papildinātājs, ne aizstājējs. Šobrīd eirozonas valstis liek pamatus digitālā eiro ieviešanai, - pērnruden noslēdzās izpētes posms un turpmākos divus gadus noritēs sagatavošanās fāze, kuras ietvaros tiks izvērtēti visi ar digitālā eiro ieviešanu saistītie aspekti. Centrālās bankas emitētai elektroniskajai naudai ir virkne ieguvumu. Runa ir gan par eirozonas un Eiropas monetārās suverenitātes stiprināšanu, gan ekonomikas stabilitāti pret ārējiem satricinājumiem, gan iedzīvotāju un uzņēmēju ērtību un turpmāku inovāciju iespējām, attīstot maksājumu sistēmas.

Vienlaikus tas radīs arī papildu izaicinājumu - kāds būs digitālā eiro turēšanas limits (500, 1000, 2000 vai 3000 EUR) fiziskām personām bankas kontā, un pēc Eiropas Banku federācijas veiktajām aplēsēm atkarībā no tā komercbankas lieluma un biznesa modeļa tās varētu zaudēt līdz 10% (mazas - līdz 20%) no kopējiem mājsaimniecību noguldījumiem un līdz 3% no kopējām bankas saistībām (mazas - līdz 9%). Tādēļ svarīgi, ka ieguvumi patiešām būtu lielāki.

Nozīmīgas reformas un jauninājumi vienmēr saistās ar ilgstošu sagatavošanos, sabiedroto meklēšanu un skeptiķu pārliecināšanu. Vai tā būtu apjomīga celtne (kā LNB), vai apjomīga pārmaiņa, kas skar visu sabiedrību (kā pāreja uz eiro), vienmēr būs balsis, kas tajā saskatīs pamatā riskus un draudus.

Tomēr, kad skepse pārvarēta un vajadzīgie lēmumi pieņemti, vēlāk top skaidrs, ka no pārmaiņām visi esam bijuši ieguvēji. Sastingt esošajā, šķietami ērtajā stāvoklī nedrīkst, jo tas faktiski nozīmē kāpšanos atpakaļ. Sevis un valsts apdraudēšanu. Tā ir viena no vērtīgākajām eiro ieviešanas mācībām, ko varam paturēt prātā, kad diskutējam par kādām jaunām reformām, kas izaicina esošo un jau atkal mudina mūs mainīties.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Lasiet arī