• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Rīgas siltuma» apgrozījums provizoriski pieaudzis divas reizes

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:43, 13.12.2023


AS "Rīgas siltums" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2022.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim, pēc provizoriskiem datiem bija 442 miljoni eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 17,2% - līdz 1,84 miljoniem eiro, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.


Foto: LETA

Tostarp kompānijas ieņēmumi no siltumenerģijas pārdošanas pagājušajā finanšu gadā veidoja 459,711 miljonus eiro, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

Vienlaikus "Rīgas siltuma" neparedzētie ieņēmumi saistībā ar iepirktās siltumenerģijas un pārdotās elektroenerģijas cenu izmaiņām pagājušajā finanšu gadā bija 22,368 miljonu eiro apmērā, kas ir atmaksājami iedzīvotājiem, atbilstoši koriģējot tarifu.

Savukārt "Rīgas siltuma" ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju bija 2,84 miljoni eiro, ieņēmumi no ēku iekšējo sistēmu apkalpošanas veidoja 579 900 eiro, bet pārējie ieņēmumi bija 1,237 miljoni eiro.

Kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā minēts, ka 2022.gada otrajā pusē pasaule piedzīvoja neparasti strauju energoresursu cenu kāpumu, tādējādi "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifs tika palielināts vairākas reizes un būtiski pieauga ieņēmumi no siltumenerģijas pārdošanas.

Pagājušajā finanšu gadā "Rīgas siltums" tīklā nodeva 3,1 miljonu megavatstundu (MWh) siltumenerģijas, kas ir par 387 000 MWh jeb 11% mazāk nekā iepriekšējā finanšu gadā. Tīklā nodotās siltumenerģijas daudzuma samazinājumu ietekmēja tas, ka apkures sezona tika sākta par divām nedēļām vēlāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, kā arī tas, ka strauji pieaugušo energoresursu cenu dēļ tika ievēroti energotaupības principi un siltumenerģija tika patērēta ekonomiskākā režīmā.

Savukārt patērētājiem no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.septembrim tika piegādāti 2,7 miljoni MWh siltumenerģijas, kas ir par 368 000 MWh jeb 12% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo finanšu gadu. Vidējais siltumenerģijas realizācijas tarifs pagājušajā finanšu gadā bija 170,34 eiro par MWh, kas ir par 101,75 eiro par MWh vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā.

Pagājušajā finanšu gadā iepirkts 2,1 miljons MWh siltumenerģijas par 282 miljoniem eiro. "Rīgas siltums" siltumenerģiju iegādājās no AS "Latvenergo" TEC-1 un TEC-2, kā arī no citiem tirgotājiem - SIA "Juglas jauda", SIA "Rīgas BioEnerģija", SIA "Rīgas enerģija", SIA "Eco Energy Riga" un SIA "Gren Rīga".

Salīdzinājumā ar iepriekšējo finanšu gadu pagājušajā finanšu gadā iepirktās siltumenerģijas apmērs samazinājās par 11%, bet, ņemot vērā, ka pirktās siltumenerģijas vidējais tarifs pieauga 2,5 reizes, kopējās iepirktās siltumenerģijas izmaksas pieauga 2,1 reizi jeb par 149,71 miljonu eiro.

Pagājušajā finanšu gadā "Rīgas siltums" koģenerācijas procesā saražoja 25 700 MWh elektroenerģijas. Elektroenerģiju pašpatēriņam un pārdošanai ražoja siltuma centrāle "Imanta", katlumāja "Keramikas 2A", siltuma centrāle "Ziepniekkalns" un nelielā daudzumā siltuma centrāles "Vecmīlgrāvis" un "Zasulauks". Elektroenerģiju savām vajadzībām ražoja katlumāja "Viestura 20B".

Salīdzinot ar iepriekšējo finanšu gadu, elektroenerģijas ražošana samazinājās par 30% jeb 11 000 MWh, bet pārdotās elektroenerģijas apmēri saruka par 27% jeb 7800 MWh. Kopējie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas samazinājās par 2,4 miljoniem eiro.

Pagājušajā finanšu gadā 4700 MWh no saražotās elektroenerģijas tika izlietotas pašu vajadzībām, bet 21 000 MWh pārdotas.

Lai paaugstinātu centralizētās siltumapgādes drošību, nodrošinātu lietotājiem mūsdienu prasībām atbilstošu komforta līmeni un samazinātu siltumenerģijas zudumus pārvadē, laika periodā no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.septembrim pamatlīdzekļu atjaunošanas un ražošanas attīstības remontu darbos investēti 29,17 miljoni eiro, teikts vadības ziņojumā.

Tāpat vadības ziņojumā pausts, ka, neskaitot 2023.gada septembra rēķinus ar apmaksas termiņu 2023.gada 31.oktobrī, šogad septembra beigās kopējais parāds par piegādāto siltumenerģiju bija 5,72 miljoni eiro, tostarp par piegādāto siltumenerģiju no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada augustam - 5,62 miljoni eiro, no tiem SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" parāds bija 3,87 miljoni eiro jeb 68,9% no kopējās summas.

Vienlaikus vadības ziņojumā arī minēts, ka siltumenerģijas lietotāju apmaksas procents par periodā no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada augustam piegādāto siltumenerģiju šogad septembra beigās bija 98,9%, kas ir par 0,25 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā finanšu gada attiecīgajā periodā, kad apmaksas procents bija 98,7%.

"Parāda pieaugums absolūtajā izteiksmē ir skaidrojams ar būtisku rēķinu summu pieaugumu siltumenerģijas tarifa paaugstinājuma dēļ," piebilsts vadības ziņojumā.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.oktobra līdz 2022.gada 30.septembri, "Rīgas siltums" strādāja ar auditēto apgrozījumu 216,309 miljonu eiro apmērā, bet kompānijas peļņa bija 1,57 miljoni eiro.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Sabiedrība Ukrainas vēstniecībai bez maksas piegādās siltumu

Galvaspilsētas siltumapgādes uzņēmums "Rīgas siltums" līdz nākamā gada septembrim bez maksas piegādās Ukrainas vēstniecībai siltumu, šodien lēma Rīgas dome, atļaujot šādu ziedojumu.

Sabiedrība Veiks ikgadējās Rīgas karstā ūdens apgādes sistēmas pārbaudes

No šodienas AS "Rīgas siltums" veiks ikgadējo Rīgas siltumtīklos esošā siltumnesēja iekrāsošanu ar veselībai un videi nekaitīgu krāsvielu, lai kontrolētu siltumtīklu un siltumapgādes sistēmu blīvumu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Jana Roze.

Sabiedrība Rīgas siltums no oktobra samazinās siltumenerģijas tarifu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir apstiprinājusi AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifu, kas no oktobra būs par 3,5% mazāks nekā pašlaik, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Ekonomika «Rīgas siltuma» rēķinus varēs maksāt ilgāk un soda procenti būs mazāki

No šodienas siltumapgādes uzņēmums AS "Rīgas siltums" nolēmis atjaunot pandēmijas laikā atcelto līgumsodu piemērošanu, tomēr soda procenti būs mazāki un iedzīvotāji rēķinus varēs maksāt ilgāk, aģentūru LETA informēja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Linda Rence.