• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Expo 2025 Osaka» palīdzēs palielināt Latvijas eksportu uz Japānu līdz 50 milj.

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:55, 27.10.2023


MK lēma piešķirt no EM budžeta līdzekļiem 5 653 989 eiro Latvijas skatei izstādē.


Pēc diviem gadiem pasaule ieradīsies Japānā, lai parādītu savus sasniegumus.


Ministru kabinets (MK) iepazinās ar Ekonomikas ministrijas (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sagatavoto aktuālo informāciju par gatavošanos Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025" Japānā, Osakā.

Dalībai "Expo 2025 Osaka" paredzēts veidot kopīgu Baltijas valstu paviljonu, kas sekmēs reģiona atpazīstamību un vienlaikus saglabās katras valsts individuālās programmas. Baltijas valstis “Expo 2025 Osaka” pārstāvēs Latvija un Lietuva, bet Igaunija lēmusi izstādē nepiedalīties. Latvija ir izvirzīta kā vadošā valsts Baltijas paviljona organizēšanā un paviljons tiks īrēts no izstādes organizatoriem.

Izstādes norise plānota no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim. Izstādē Japānā paredzēts uzsvērt ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, tādēļ kā izstādes pamattēma definēta "Nākotnes sabiedrības veidošana mūsu dzīvei". Izstādes organizatori Baltijas paviljonam ir apstiprinājuši dalības apakštēmu "Dzīvību glābšana", kura fokusējas uz dzīves kvalitātes uzlabošanu ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību, ievērojot augstus vides standartus. Uz šo brīdi dalību izstādē ir apstiprinājušas 153 valstis un 8 starptautiskās organizācijas. Plānots, ka izstādi apmeklēs aptuveni 28 miljoni viesu.

Tāpat MK lēma piešķirt no EM budžeta līdzekļiem 5 653 989 eiro Latvijas dalībai izstādē, kas ietver īres maksu izstādes organizatoriem, paviljona un ekspozīcijas iekārtošanas izmaksas, komunālos maksājumus, satura izstrādi, kā arī darbinieku izmaksas.

Dalība izstādē "Expo 2025" ir unikāla iespēja starptautiski pozicionēt Latviju kā valsti, kas vērsta uz tehnoloģiju un inovāciju attīstību. Vienlaikus tā ir iespēja mūsu uzņēmumiem paplašināt savu kontaktu loku un tikties ar potenciālajiem sadarbības partneriem no daudzām pasaules valstīm. Sadarbībā ar Japānu mums ir liels potenciāls gan palielināt eksporta apjomus, gan arī veicināt investīciju piesaisti. Ar Latvijas dalību “Expo Osaka” līdz 2028. gadam plānots palielināt eksportu uz Japānu līdz 50 miljoniem eiro apmērā, kā arī piesaistīt papildu investīcijas 30 miljonu eiro apmērā.

Valsts dalība izstādē pavērs iespējas Latvijas uzņēmumiem, kas attīsta produktus, tehnoloģijas un citus risinājumus, atbilstoši Latvijas viedās specializācijas stratēģijas jomām, t.i. zināšanu ietilpīga bioekonomika, biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija, fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas, viedā enerģētika un mobilitāte, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Tāpat arī izstāde var nodrošināt iespējas tādām nozarēm kā tūrisms, transports un loģistika u.c.

Vienlaikus, lai paplašinātu iespējas gūt maksimālu rezultātu no Latvijas dalības Expo izstādēs, valdība lēma par Latvijas pievienošanos dalībai Starptautiskajā Izstāžu birojā (Bureau International de Exposotions – BIE). Dalība BIE nodrošinās kā iespēju balsot par nākamo Expo organizētājvalsti, tā arī nodrošina atlaidi paviljona īrei izstādē, iespēju piedalīties un balsot par paviljona operacionāliem jautājumiem un izdevīgāku lēmumu pieņemšanu izstādes norises laikā u.c. nozīmīgiem jautājumiem. Šim mērķim no EM budžeta līdzekļiem ik gadu tiks nodrošināts maksājums 9600 eiro apmērā.

Iepriekšējā pasaules izstāde "EXPO 2020" tika aizvadīta Dubaijā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), kurā Latviju pārstāvēja 443 uzņēmumi. Izstādes laikā, kura norisinājās no 2021. gada 1. oktobra līdz 2022. gada 31. martam. Tika noorganizētas 13 dažādu nozaru tirdzniecības misijas un 10 nacionālie stendi izstādēs. Kopš 2021. gada eksporta apjoms uz AAE pieaudzis par 52%. Izstādes laikā tika uzsākti tieši Air Baltic lidojumi uz Dubaiju un tūristu skaits no AAE pieaudzis par 49%. Tāpat izstādes norises laikā panākta vienošanās par kopīga abu valstu investīciju fonda izveidi, bet Latvijas Eksportētāju asociācija “The Red Jackets” parakstīja saprašanās memorandu ar Šārdžas Izpētes, tehnoloģiju un inovāciju parku, kurš apvieno 14 AAE labākās universitātes. Papildus tiešajiem ieguvumiem no sadarbības ar AAE tika stiprinātas saites arī ar citām reģiona valstīm, īpaši ar Saūda Arābiju, kas ir nozīmīgākais ekonomiskais spēks Tuvo Austrumu reģionā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Interesanti fakti Japānas privātā sektora mēģinājums palaist kosmosā satelītu cieš neveiksmi

Japānā trešdien neilgi pēc pacelšanās eksplodējusi uzņēmuma "Space One" raķete, ar kuru bija iecerēts nogādāt kosmosā satelītu.

Ekonomika Latvijas dalībai «Expo 2025 Osaka» piešķir 2,3 miljonus eiro

Valdība otrdien atbalstīja 2,326 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka", palielinot apropriāciju izdevumiem Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma".

Pasaule Japānā par 36 cilvēku nāvi ugunsgrēkā piespriež nāvessodu

Japānas tiesa ceturtdien piespriedusi nāvessodu Sindzji Aobam, kas 2019.gadā aizdedzināja Kioto animācijas studiju, nogalinot 36 cilvēkus.

Pasaule Bojāgājušo skaits Japānas zemestrīcē pārsniedz 200

Bojāgājušo skaits spēcīgajā zemestrīcē, kas Japānas centrālo daļu satricināja 1.janvārī, otrdien pārsniedzis 200, pavēstīja varasiestādes.