• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cenām stabilizējoties, to negatīvā ietekme uz mazumtirdzniecību mazināsies

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:30, 30.05.2023


Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere norādīja, ka pārtikas un energoresursu cenām stabilizējoties, to negatīvā ietekme uz mazumtirdzniecību mazināsies. Bet joprojām pastāvot augstam cenu līmenim, šogad aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja samazināties. Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās gada laikā pieauga par 4,2%, bet, ņemot vērā straujo cenu kāpumu, salīdzināmajās cenās tas saruka par 4%. Tomēr mazumtirdzniecības pieaugums bija vērojams salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - aprīlī, salīdzinot ar martu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,3%.


Foto: Arhīvs.

Gada laikā augsto cenu ietekmē samazinājās pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums, savukārt degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums strauji pieauga.

Šnīdere norāda, ka šogad aprīlī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli samazinājās par 5,8%. Tostarp kritums bija visās galvenajās nepārtikas preču grupās, izņemot apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecību, kur apgrozījums pieauga par 4,8%, un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas tirdzniecībā, kur apgrozījums pieauga par 1,4%.

Straujākais apgrozījuma kritums, tāpat kā martā, bija sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā - par 20,7%. Vienlaikus mazumtirdzniecības apgrozījums par 18,7% samazinājās ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā, par 16% - grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā, bet kritums par 15,2% bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībai specializētajos veikalos.

Tajā pašā laikā par 14,9% samazinājās apgrozījums pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā, par 11,6% - tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā, kritums par 8,5% bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā, bet samazinājums par 8% bija kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā. Mērenāks kritums bija vērojams farmaceitisko, medicīnisko piederumu tirdzniecībā - par 1,5%.

Šnīdere norāda, ka straujš apgrozījuma kritums - par 12,6% - bija vērojams mazumtirdzniecībā stendos un tirgos, kā arī apgrozījums par 5,9% samazinājās mazumtirdzniecībā pa pastu vai internetā. Savukārt pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem apgrozījums saruka par 11,5%.

Viņa arī atzīmē, ka pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums šogad aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīlī saruka septīto mēnesi pēc kārtas, aprīlī kritumam veidojot 6,8%, ko turpināja noteikt augstais cenu līmenis pārtikas produktiem.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās aprīlī pieauga par 7,8%, salīdzinot ar 2022.gada aprīli. To lielā mērā noteica straujš degvielas mazumtirdzniecības apmēru kritums pagājušā gada aprīlī.

Kopumā šogad pirmajos četros mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 2,1% salīdzinājumā ar 2022.gada attiecīgo periodu, ko lielā mērā noteica pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums par 5,8% pārtikas preču augto cenu dēļ. Tajā pašā laikā nepārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1%, bet degvielas tirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,8%, ko noteica augstā bāze 2022.gada sākumā, kad pakāpeniski tika atcelti Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestie tirdzniecības ierobežojumi un mazumtirdzniecības apgrozījums būtiski pieauga.

Šnīdere prognozē, ka tuvākajos mēnešos mazumtirdzniecības apmērus turpinās ietekmēt augstās cenas - iedzīvotāji vēl būs piesardzīgi lielāku pirkumu veikšanā, dos priekšroku iepirkties zemo cenu veikalos.

Tomēr pēdējos mēnešos cenas energoresursiem Latvijā samazinās, ko ietekmē gan pasaules naftas cenu kritums, gan dabasgāzes un elektroenerģijas cenu kritums biržās, kas atgriezušās līmenī, kāds bija pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, kā arī šobrīd ir beigušies visi objektīvie faktori, kas varētu veicināt turpmāku pārtikas cenu pieaugumu, kas arī novērots aprīlī, kad cenu kāpums pārtikai praktiski bija mitējies, atzīmē Šnīdere.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika SM piedāvā piecus virzienus Latvijas ostu pārorientēšanai no Krievijas

Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdē piedāvāja piecus prioritāros virzienus Latvijas ostu un loģistikas nozares pārorientēšanai no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pēc sēdes aģentūrai LETA norādīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Lietuvas uzņēmums prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus, kas radīti, atceļot 22 zemesgabalu pie lidostas izsoli, pavēstīja "Sirin Development" valdes loceklis Laurīns Kuzavs.

Ekonomika Valsts rīko izsoli namīpašumam Vecrīgā. Cik tas maksā?

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkos izsoli nekustamajam īpašumam Vecrīgā, Mazajā Monētu ielā 2.

Ekonomika KEM atbalstīja elektromobiļu dienas Latvijā (+VIDEO)

Pieaug modeļu daudzveidība cenu kategorijā ap 20 000 – 25 000 eiro.

Lasiet arī

Pasaule Krievija atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu

Krievija naktī uz piektdienu atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu un Ukrainas spēkiem izdevies notriekt 84 no 99 droniem un raķetēm, paziņoja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība.

Ekonomika Nākotnes zaļajām ostām: ūdeņradi izmanto Baltijas jūras infrastruktūrā (+VIDEO)

Kuģi piesārņo vidi ne tikai tad, kad tie pārvadā preces vai pasažierus, bet arī stāvot ostās, jo uz kuģa uzstādītajām elektriskajām un citām sistēmām ir jādarbojas nepārtraukti.

Kriminālziņas Policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību

Valsts policija Lieldienu brīvdienās, no piektdienas līdz pirmdienai, 1.aprīlim, pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību un arī drošību uz autoceļiem, aģentūra LETA uzzināja policijā.

Ekonomika Nedariet to! «Swedbank» brīdina savus klientus

"Swedbank" brīdina nedot maksājumu kartes un to PIN kodus svešiem cilvēkiem.