• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Latvijas gāze» sola par 20-40% zemāku dabasgāzes cenu mājsaimniecībām

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:22, 04.04.2023


AS "Latvijas gāze" dabasgāzes universālā pakalpojuma cenu mājsaimniecībām, kas būs spēkā no maija, izziņos tuvāko dienu laikā, vienlaikus norādot, ka dabasgāzes cena būs par 20-40% zemāka nekā šobrīd.


Foto: pixabay

"Latvijas gāzes" pārstāvji aģentūrai LETA norāda, ka no 2023.gada 1.maija, pilnībā atverot dabasgāzes tirgu, "Latvijas gāze" turpinās klientiem nodrošināt dabasgāzes piegādi par tirgus cenu universālā pakalpojuma ietvaros, kas būs veidots atbilstoši izstrādātājiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi", kurus plānots pieņemt otrdien.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis atzīmē, ka "Latvijas gāzei" šobrīd ir vairāk nekā 360 000 mājsaimniecību klientu, un universālā pakalpojuma piedāvājums ir izstrādāts atbilstoši jaunajiem MK noteikumiem. Paredzēts, ka klientiem līgums nebūs jāpārslēdz, savukārt dabasgāzes cena tiks fiksēta sešiem mēnešiem.

"Tas, ko jau šobrīd varam pateikt mūsu klientiem, universālā pakalpojuma dabasgāzes cena būs zemāka - robežās no 20% līdz 40% atkarībā no lietotāju grupas, salīdzinot ar šā brīža regulēto tarifu. Pēc straujā dabasgāzes cenu kāpuma pērnā gada augustā, šā gada pirmie trīs mēneši iezīmējuši labvēlīgāku tirgus situāciju un būtisku cenu kritumu. Šobrīd varam dabasgāzi nopirkt lētāk, tās cena Rietumeiropas biržā ir noslīdējusi līdz pirmskara cenai, ko ietekmē dabasgāzes patēriņa samazināšanās tuvojoties vasaras sezonai un daudz lielāki dabasgāzes krājumi Eiropā, nekā bija paredzēts," pauž Kalvītis.

Kompānijā arī norāda, ka, paliekot pie "Latvijas gāzes", klientiem līgums nebūs jāpārslēdz. Dabasgāze tiks piegādāta uz Enerģētikas likuma pamata universālā pakalpojuma ietvaros.

Tāpat kompānijā uzsver, ka arī pēc 1.maija kopējo maksu par dabasgāzi, kā tas bija līdz šim, veidos piecas komponentes - dabasgāzes cena, maksa par pārvadi, maksa par sadali, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis, tostarp dabasgāzes cena būs vienīgā komponente, kas atšķirsies starp tirgotājiem.

Jau ziņots, ka 1.maijā tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām, un publiskais tirgotājs, kas piedāvā pakalpojumu par regulētu cenu, vairs nepastāvēs.

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017.gadā, bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem pēdējos gados ir bijusi izvēle - turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāzes" par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Līdz šim vienīgais komersants, kurš piedāvā iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum".

Savukārt no maija pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti gas" meitassabiedrība "Elenger".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika SM piedāvā piecus virzienus Latvijas ostu pārorientēšanai no Krievijas

Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdē piedāvāja piecus prioritāros virzienus Latvijas ostu un loģistikas nozares pārorientēšanai no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pēc sēdes aģentūrai LETA norādīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Lietuvas uzņēmums prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus, kas radīti, atceļot 22 zemesgabalu pie lidostas izsoli, pavēstīja "Sirin Development" valdes loceklis Laurīns Kuzavs.

Ekonomika Valsts rīko izsoli namīpašumam Vecrīgā. Cik tas maksā?

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkos izsoli nekustamajam īpašumam Vecrīgā, Mazajā Monētu ielā 2.

Ekonomika KEM atbalstīja elektromobiļu dienas Latvijā (+VIDEO)

Pieaug modeļu daudzveidība cenu kategorijā ap 20 000 – 25 000 eiro.

Lasiet arī

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Latvija deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes

Latvija šogad deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā izdevumā par Latvijas ārējo tirdzniecību 2023.gada deviņos mēnešos.

Ekonomika Trīs Latvijas gāzes valdes locekļi iegādājušies 28,97% uzņēmuma akciju

AS "Latvijas gāze" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību iegādājušies 28,97% "Latvijas gāzes" akciju, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".