• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


"Ditton pievadķēžu rūpnīca" daļēji atjaunos ražošanu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:23, 14.11.2022


Daugavpils pievadķēžu ražotājas AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" no šodienas daļēji atjaunos ražošanu, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".


Foto: LETA

Kompānijā norāda, ka uzņēmums radis iespēju daļēji atjaunot ražošanu, jo "mainījušies apstākļi".

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" papildus informēs ieguldītājus un finanšu instrumentu tirgu par pilnīgu saimnieciskās darbības atjaunošanu, ja tā būs iespējama.

Jau ziņots, ka no 2022.gada 3.oktobra "Ditton pievadķēžu rūpnīca" uz laiku apturēja saimniecisko darbību, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) apķīlāja uzņēmuma līdzekļus banku kontos.

Paziņojumā biržai uzņēmums norādīja, ka 27.septembrī "Ditton pievadķēžu rūpnīca" saņēma VID 13.septembra lēmumu saskaņā ar kuru tika apķīlāti "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" kredītiestādes kontu naudas līdzekļi, turklāt VID kā nodrošinājumu apķīlāja uzņēmuma tehnoloģiju parka nomnieku saistības, liedzot tiem maksāt "Ditton pievadķēžu rūpnīcai" nomas maksu un maksājumus par saņemtajiem resursiem, kā arī noteica apgrūtinājumu visam "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" nekustamajam īpašumam.

Kā šī VID lēmuma pamatojums tika minēts tas, ka VID, gatavojoties nodokļu auditam, ir konstatējis riskus un neiespējamību apsekot darījumus ar vienu no "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" partneriem. Kopējā risku nodrošinājuma summa atbilstoši "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" aktīvu vērtībai pārsniedz 7,253 miljonus eiro, kas aptuveni atbilst "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" apgrozījumam 17 darbības mēnešos.

VID 13.septembra lēmumā norādīts, ka šo lēmumu ir tiesības pārsūdzēt "Ditton pievadķēžu rūpnīca" septiņu dienu laikā. "Ditton pievadķēžu rūpnīca" paziņojumā biržai norādīja, ka sūdzība tiks iesniegta atbilstoši tiesību normām.

Vienlaikus "Ditton pievadķēžu rūpnīca" paziņoja par gatavību VID nodokļu auditam, kas "atspēkos VID falsificētos apgalvojumus". Paziņojumā arī tika uzsvērts, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīcai" ir pamatotas šaubas par VID plānotā nodokļu audita godīgu un likumīgu norisi, tāpēc "Ditton pievadķēžu rūpnīca" plāno lūgt palīdzību un audita uzraudzību no valsts un pārvaldes institūciju puses.

Vienlaikus "Ditton pievadķēžu rūpnīca" šajā paziņojumā lūdza palīdzību un atbalstu no ieguldītājiem un aicināja viņus pievienoties uzņēmuma lūgumam par palīdzību un VID audita uzraudzību.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" arī informēja, ka, tā kā bankas kontu bloķēšanas dēļ "Ditton pievadķēžu rūpnīca" nespēj samaksāt darba algas un ražošanas izmaksas, uzņēmums no 3.oktobra uz laiku aptur saimniecisko darbību, atbrīvojot darbiniekus no viņu darba pienākumu izpildes. Darbības atsākšana būšot iespējama pēc norēķinu kontu atbloķēšanas.

Ja "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" finanšu līdzekļi nebūs pieejami saimnieciskās darbības atsākšanai, uzņēmums būs spiests izskatīt jautājumu par juridiskās personas likvidāciju saskaņā ar akcionāru apstiprināto "AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" laika perioda no 2022.gada 1.jūlija līdz 2023.gada 31.decembrim darbības un vadības procedūru programmu" un Latvijas tiesību normām.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" 20.septembrī informēja, ka ar VID rīkojumu ir noteikti ierobežojumi darbībām "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" bankas kontos.

Paziņojumā bija teikts, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīca" 2022.gada 15.septembrī saņēmusi paziņojumu no uzņēmuma kontus apkalpojošajām bankām par to, ka atbilstoši VID rīkojumam tiek apturētas bankas operācijas, kas saistītas ar uzņēmuma pret trešajām personām spēkā esošo saistību apmaksu.

Tāpat "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" paziņojumā bija teikts, ka kompānijai septembra beigās nav parādu saistībā ar nodokļiem, kuru administrēšanu veic VID. Šogad 16.septembrī "Ditton pievadķēžu rūpnīca" nosūtījusi VID priekšlikumu sazināties, taču līdz 20.septembrim nekāda atbilde no VID neesot saņemta.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, 2022.gada 7.novembrī "Ditton pievadķēžu rūpnīcai" bija VID administrēto nodokļu parāds 33 574,83 eiro apmērā.

Vienlaikus VID pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka VID kategoriski noraida uzņēmuma paziņojumā pausto, ka VID nekomunicē ar uzņēmumu. Tas neatbilst patiesībai, gluži pretēji - saziņa ar uzņēmumu par jautājumiem, kas saistīti ar nodokļu atbilstošu aprēķināšanu ir notikusi vairākkārt.

Kas attiecas uz konkrētajam nodokļu maksātājam veiktajiem uzraudzības un/vai kontroles pasākumiem, to izpaust VID liedz likums par nodokļiem un nodevām, tomēr VID pārstāvji vērsa uzmanību, ka šādas paziņojumā aprakstītas darbības VID veic, piemēram, gadījumos, kad VID rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmuma darījumi ar kādu konkrētu darījumu partneri ir mākslīgi jeb realitātē nenotikuši.

Proti, par darījumiem ir tikai noformēti attiecīgie darījuma dokumenti un iesniegti VID ar mērķi, piemēram, samazināt budžetā maksājamo nodokli vai nepamatoti saņemt no budžeta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas atmaksu, taču faktiski šie darījumi nav notikuši, bet uzņēmums atsakās sadarboties ar VID un veikt nepieciešamās darbības, lai šo situāciju novērstu, skaidroja VID pārstāvji.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka ar 2022.gada 21.aprīļa VID lēmumu "Ditton pievadķēžu rūpnīcai" ir piemērots aizliegums komercķīlas reģistrācijai, pārreģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai Komercķīlu reģistrā.

Jau ziņots, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīca" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 2,488 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,4% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, kā arī kompānija guvusi peļņu 119 676 eiro apmērā, kas ir divas reizes lielāka nekā pērn pirmajā pusgadā.

Pēc uzņēmuma sniegtajiem datiem, "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" lielākie akcionāri ir 2016.gadā mirušais Eduards Zavadskis (20%), 2021.gadā mirušais Vladislavs Drīksne - 19,92%, SIA "MAX Invest Holding" - 13,63%, SIA "Maleks S" - 13,56% un SIA "Dvinsk MNG" - 9,46%. Uzņēmuma rīcībā nav informācijas par akciju sadalījumu starp Zavadska un Drīksnes mantiniekiem, kā arī to iegrāmatojumiem viņu finanšu instrumentu kontos.

Uzņēmuma akcijas kotētas biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Lufthansa» panāk vienošanos ar darbiniekiem par algu palielināšanu

Vācijas nacionālā aviokompānija "Lufthansa" un arodbiedrība "Verdi" trešdien paziņoja, ka panākušas vienošanos par virszemes apkalpošanas darbinieku algu palielināšanu, tādējādi novēršot draudus par jauna streika rīkošanu Lieldienu brīvdienās.

Ekonomika Asociācija: banku pakalpojumi Latvijā ne vienmēr ir dārgākie Baltijā

Latvijā banku pakalpojumi ne vienmēr ir dārgākie Baltijā, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Ekonomika Latvijas Banka samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Ekonomika Briškens aicina Baltijas valstis vienoties par Rail Baltica vilcienu iegādi

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) aicina Baltijas valstis vienoties par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" vilcienu iegādi.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspilī izbūvēs zaļā ūdeņraža rūpnīcu

Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA "PurpleGreen Energy C", lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī.

Ekonomika Liepāja saņēma jaunu ražotni, jau pieteikušies ap 100 darba pretendentu (+VIDEO)

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz 100% Eiropas piegādes ķēdi", - pauž zviedru saimnieki.

Ekonomika Latvijā astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu

Astoņos mēnešos Latvijā saražoti 34,013 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, un, salīdzinot ar 2022.gada astoņiem mēnešiem, šogad astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Ekonomika Zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts

Ražotāju organizācijām zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts 219 752 eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publicētais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".