• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


SPRK uzklausīs "Augstsprieguma tīkla" plānu strauji pacelt tarifus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:13, 09.11.2022


Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien plkst.14 rīkos attālinātu uzklausīšanas sanāksmi par AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.



Uzklausīšanas sanāksmē komersanta pilnvarotais pārstāvis iepazīstinās ar elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kuru "Augstsprieguma tīkls" SPRK iesniedza 14.oktobrī.

"Augstsprieguma tīkla" iesniegtais tarifu projekts paredz elektroenerģijas pārvades pakalpojumu tarifu pieaugumu, kas saistīts ar elektroenerģijas cenas biržā būtisku kāpumu par kādu "Augstsprieguma tīkls" iegādājas elektroenerģiju tehnoloģiskā patēriņa vajadzībām un, lai segtu tīklā radītos elektroenerģijas pārvades zudumus. Tarifu izmaksu pieaugumu ietekmē tostarp vispārējais cenu kāpums valstī.

Tarifu projekts iesniegts atbilstoši SPRK 2022.gada 29.augustā apstiprinātajai Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai, un paredz noteikt elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifus regulatīvajam periodam no 2023.gada 1.marta līdz 2025.gada 28.februārim.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1.marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes.

Projekts paredz, ka lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kilovoltu (kV), līnijas elektroenerģijas pārvades tarifs būs 0,00741 eiro par kilovatstundu (kWh), kas ir 4,3 reizes vairāk nekā šobrīd. Savukārt maksa par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem būs 13,288 eiro par kilovatu (kW) gadā, kas ir par 47% vairāk nekā šobrīd.

Lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kV kopnes, elektroenerģijas pārvades tarifs plānots 0,00891 eiro par kWh, kas ir pieaugums gandrīz 4,5 reizes, bet maksa par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem būs 15,115 eiro par kW gadā, kas ir pieaugums par 50%.

Savukārt lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110/6-20 kV transformatora 06-20 kV pusē, elektroenerģijas pārvades tarifs būs 0,01119 eiro par kWh, kas ir par 387% vairāk nekā šobrīd. Maksu par pārvades jaudas uzturēšanu šiem lietotājiem plānots palielināt par 51% - līdz 16,608 eiro par kW gadā.

Projekts arī paredz, ka jaudas maksa pārvades sistēmai pieslēgtajiem elektroenerģijas ražotājiem samazināsies par 11% - līdz 0,81302 eiro par kW gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Ekonomika Pašvaldības Vidzemes tirgus atdzīvojas jaunā veidolā (+VIDEO)

Ēku autors bija Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings.

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Lasiet arī

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Sabiedrība Latvijā sarucis tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums

Latvijā šogad augustā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā šā gada jūlijā, bet par 10% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Saeima atteicās ietekmēt elektroenerģijas sadales tarifu (+VIDEO)

Parlamentārieši ierosināja uz pusi samazināt monopolista pakalpojumu izmaksas.

Ekonomika «Sadales tīklam» nodots 5,5 reizes vairāk saules elektroenerģijas

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tīklā šogad pirmajā pusgadā nodotas 59 gigavatstundas (GWh) saules elektroenerģijas, kas ir 5,5 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.