Finanšu sektors kļūs digitalizētāks. Vai bankas kardināli mainīsies?

Ekonomika
LETA 10:12, 30.04.2021 1

Finanšu sektors turpmāk kļūs digitalizētāks, taču kardināli bankas nemainīsies, intervijā aģentūrai LETA prognozēja "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

 
Foto: LETA

"Finanšu sektors kļūst digitalizētāks, un pandēmija šajā virzienā visus spiež darīt vairāk. Tādēļ banku sektors būs tehnoloģiskāks. Taču tādas fundamentālas pārmaiņas kā, piemēram, bankas vairs nebūs vajadzīgas… Tam es neticu," teica Idelsons.

Tāpat viņš piebilda, ka daudz tiek runāts par to, ka bankas mainīsies, tomēr, lai arī finanšu produkti paliek sarežģītāki un arī regulācija kļūst sarežģītāka, bankas idejiski nemainās.

"Finanšu krīzes atkārtojas, un katru reizi ir banku saraksts kas cieš nopietnus zaudējumus - savas karjeras laikā es to redzu regulāri kopš 1997.gada. Es neticu, ka mūsu paaudze redzēs kardināli citādas bankas," sacīja Idelsons.

Viņš atzīmēja, ka digitālajā vidē bankas, protams, kļūs pieejamākas, ar ērtāk lietojamiem pakalpojumiem, bet pamatā tas skar visai šauru sfēru - maksājumi un karšu darījumi. "Tur mēs jau šodien redzam, ka pakalpojumu ērtums ir nesalīdzināms ar to, kas bija pirms desmit vai pat pieciem gadiem. Tomēr tas neveido banku darbības kodolu, un redzams, ka tur vadošie spēlētāji nebūt nav bankas. Piemēram, "Revolut" - viens no vadošajiem spēlētājiem šajā segmentā, bet bankas licenci ieguva pavisam nesen. Tādēļ šādas platformas būs," klāstīja Idelsons.

Viņš prognozēja, ka noteikti attīstīsies brokeru platformas, kuras dos nelieliem investoriem plašāku pieeju finanšu tirgiem, taču tās nevar sevi atpelnīt, tikai darbojoties šaurajā segmentā.

"Veiksmīgākais "digitālas bankas" piemērs, manuprāt, ir "Tinkoff Bank" Krievijā, un tā ir tik veiksmīga tieši tāpēc, ka tā ir banka ar samērā plašu piedāvāto produkt klāstu. Tādēļ noteikti, ka būs saplūšana starp šīm platformām un tradicionālajām bankām - varbūt kādas no šīm platformām nopirks lielās bankas, varbūt kāda platforma nopirks tradicionālo banku un integrēs," teica Idelsons.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Lasiet arī

Veselība Aptauja: Ceturtā daļa iedzīvotāju preventīvi nerūpējas par savu veselību

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs par savu veselību ikdienā drīzāk nerūpējas vai nerūpējas vispār, savukārt vairāk nekā puse jeb 56% tai pievērš zināmu uzmanību, tomēr dara to neregulāri, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Neļauj sāpēm apturēt vasaras baudīšanu

Aiz logiem beidzot iestājusies vasara, kas tā vien mudina spert kāju svaigā gaisā un skriet dažādos piedzīvojumos. Tādos brīžos nedrīkst pieļaut, ka sāpes kājās to liedz. Diemžēl vēnu varikoze var radīt nepatīkamas sāpes, neļaujot pilnvērtīgi atdoties siltajam laikam un doties piedzīvojumos.

Interesanti fakti Valdība lems par 87 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Valdība nākamnedēļ lems par 87 personu, tostarp viena nepilngadīga bērna, uzņemšanu Latvijas pilsonībā.

Pasaule Zelenskis: Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā var būt tikai pirmais vilnis

Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.