Cūkgaļa Latvijā kļuvusi krietni lētāka, tomēr maksā dārgāk, nekā vidēji ES

Ekonomika
LETA 15:57, 12.04.2021 0

Cūkgaļas cena Latvijā šogad martā bija vidēji par 28,4% mazāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

 
Foto: LETA

Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas cena 2021.gada martā bija vidēji par 25,6% mazāka nekā 2020.gada attiecīgajā mēnesī, tostarp Vācijā cūkgaļas cena martā bija par 30% mazāka nekā pirms gada attiecīgajā periodā, Lietuvā - par 29,6% mazāka, Dānijā - par 29,6% mazāka, Polijā - par 23,2% mazāka, bet Igaunijā - par 17,5% mazāka.

Publiskotie dati arī liecina, ka cūkgaļa martā Latvijā maksāja vairāk nekā vidēji ES. ES cūkas liemeņa tirgus cena martā bija vidēji 142,15 eiro par 100 kilogramiem, savukārt Latvijā - 142,45 eiro par 100 kilogramiem.

Tajā pašā laikā Polijā cūkas liemeņa tirgus cena martā bija vidēji 144,86 eiro par 100 kilogramiem, Dānijā - 143,49 eiro par 100 kilogramiem, Igaunijā - 140,5 eiro par 100 kilogramiem, Vācijā - 140,37 eiro par 100 kilogramiem, bet Lietuvā - 137,33 eiro par 100 kilogramiem.

Tāpat ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā atzīmē, ka 2020.gada 11 mēnešos nokauto dzīvnieku skaits ES ir samazinājies par 0,2%, tostarp Latvijā bijis kritums par 11%.

Attiecībā uz saražoto daudzumu, ES vērojams pieaugums par 1,2%, bet Latvijā samazinājums par 9%.

Vienlaikus departaments skaidro, ka Eiropas Komisija ir norādījusi, ka jau vairākas nedēļas novērots cenu pieaugums gan cūkgaļai, gan sivēniem un tā sagaida tālāku cenu kāpumu un, iespējams, pat situāciju, kad tirgus pieprasījums pārsniedz piedāvājumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Lasiet arī

Sabiedrība Skandāls Saeimā: deputāti sastrīdas, apspriežot padomju laika deportācijas

Saeimas sēdē atsevišķi deputāti šodien izpelnījās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar padomju okupācijas laikā Latvijā veiktajām iedzīvotāju deportācijām jeb izsūtīšanām.

Sabiedrība Latvijā kļūs vēsākas, jaunnedēļ iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Kultūra Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli

Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli "Laika upes liecinieki", paziņo Rīgas dome.

Interesanti fakti E-adreses lietotāju skaits Latvijā sasniedzis 200 000 iedzīvotāju

Saskaņā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras datiem, šī gada aprīlī e-adreses lietotāju skaits sasniedzis 200 000 fizisko personu.