Latvenergo pērn pārdevis krietni vairāk dabasgāzes, īpaši - mājsaimniecībām

Ekonomika
LETA 13:16, 07.03.2021 0

Brīvajā tirgū AS "Latvenergo" pagājušajā gadā pārdeva 516 gigavatstundas (GWh) dabasgāzes, kas ir par 70% vairāk nekā gadu iepriekš, īpaši pieaugot mājsaimniecību aktivitātei tirgū, informēja kompānijā.

 
Foto: LETA

Dabasgāzes pārdošanas apjoma pieaugums ir novērojams visās Baltijas valstīs, ko ir veicinājusi pozitīvā klientu skaita dinamika, it īpaši Latvijas mājsaimniecību un Lietuvas biznesa klientu segmentos, uzsver uzņēmumā.

"Latvenergo" gāzes piegādēm izmanto diversificētus avotus, savukārt cenas pozitīvi ietekmējusi vienota Baltijas un Somijas tirgus izveide. Uzņēmumā norādīja, ka dabasgāzes tirgus Latvijā tika atvērts 2017.gadā, savukārt 2019.gadā tajā beidzās faktiskais monopols, nodrošinot izvēli mājsaimniecību klientiem iegādāties dabasgāzi par regulatora apstiprinātu cenu vai kļūt par tirgus dalībniekiem.

Kopš 2019.gada savu dabasgāzes tirgotāju nomainījušo mājsaimniecību skaits ik gadu ir dubultojies. Latvijā kopumā dabasgāzi izmanto ap 375 000 mājsaimniecības, un no tām šobrīd 13 000 ir kļuvušas par "Latvenergo" tirdzniecības zīmola "Elektrum" klientēm. Savukārt Baltijas valstīs kopējais "Elektrum" dabasgāzes klientu skaits pagājušā gada beigās bija 13 500.

"Latvenergo" pārstāvji pauda, ka uzņēmums kā liels gāzes patērētājs diversificē un izmanto vairākus piegādes avotus, tostarp arī Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli. Faktors, kas ietekmē kopējo tirgu, ir arī kopīga Latvijas, Igaunijas un Somijas tirgus izveidošana, kas kopumā ietekmē cenu dinamiku un sekmē arī piedāvājumu dažādību mūsu klientiem.

Uzņēmumā skaidroja, ka Latvijā dabasgāzes tirgus un patēriņa apjoms ir 11,8 teravatstundas (TWh), no kā ievērojamu daļu veido juridiskās personas, taču arī mājsaimniecību tirgū ir augsta aktivitāte.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 774,139 miljoni eiro, kas ir par 8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa palielinājās par 22,7% - līdz 115,79 miljoniem eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Uzņēmums pieder valstij.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Lasiet arī

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Pasaule Austrālija apsūdz Ķīnu par iznīcinātāja rīcību virs starptautiskiem ūdeņiem

Austrālija caur dažādiem kanāliem izteikusi protestu Pekinai par Ķīnas iznīcinātāja rīcību virs starptautiskiem ūdeņiem izšaujot signālraķetes, tādējādi apdraudot Austrālijas jūras spēku helikopteru, otrdien paziņoja salas valsts premjerministrs Entonijs Albanīzs.

Pasaule Sārts: Frontē Ukrainā gaidāma ļoti sarežģīta vasara

Frontē Ukrainā gaidāma ļoti sarežģīta vasara, otrdien intervijā TV3 prognozēja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.