KP: Rīgas dome gandrīz 25 gadus pieļauj monopolu kremācijas biznesā

Ekonomika
LETA 15:34, 04.08.2020 0

Rīgas domes rīcība, gandrīz 25 gadus pieļaujot monopolstāvokli kremācijas pakalpojumu sniegšanā, ir nepieļaujama, norāda Konkurences padome (KP), komentējot Augstākās tiesas (AT) lēmumu, pēc kura Rīgas domei nāksies sakārtot šo nozari galvaspilsētā.

 
Foto: LETA

KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Zane Gorškova aģentūru LETA informēja, ka AT spriedums apstiprina KP secināto par konkurences ierobežošanu Rīgas kremācijas tirgū.

Jau 2015.gadā KP cēla trauksmi par nesakārtoto apbedīšanas pakalpojumu nozari, tajā skaitā par kremācijas pakalpojuma sniedzēja atrašanos monopolstāvoklī teju 20 gadus. Cīņu pret monopolu Rīgas kremācijas tirgū nupat izbeidzis AT spriedums, kurā ir atzīts, ka Rīgas dome tai piederošo krematoriju Varoņu ielā ilggadējam sadarbības partnerim - "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" - nomā ir nodevusi prettiesiski.

Pēc KP celtajiem iebildumiem Rīgas dome rīkoja publisku izsoli par Rīgas krematorijas nomas līguma noslēgšanu, taču arī izsoles nolikums nepamatoti ierobežoja citu iespējamo konkurentu dalību konkursā, jo pieprasīja, lai uzņēmumam ir iepriekšēja pieredze darbam Rīgas krematorijā.

KP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Račko norāda, ka mākslīgs monopolstāvoklis nozarē, kur pakalpojumu varētu nodrošināt arī citi komersanti, tirgum un patērētajiem ieguvumus nerada. Viņaprāt, tiesas spriedums ir vēl viens spilgts apliecinājums publiskas personas bezatbildīgai rīcībai, ignorējot KP iebildumus par konkurences ierobežojošiem nosacījumiem izsolē.

"Nenodrošinot brīvu un godīgu konkurenci izsolēs vai iepirkumos, pasūtītājs nesaņems kvalitatīvāko pakalpojumu par labāko cenu, no kā iegūst ikviens patērētājs. Tas, visticamāk, var novest pie nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanas," brīdina Račko.

KP atgādina, ka publiskai personai ir īpaša atbildība neierobežot brīvu un godīgu konkurenci. No šī gada stājās spēkā grozījumi Konkurences likumā, kas nosaka, ka publiskām personām ir pienākums nodrošināt brīvu un godīgu konkurenci, kā arī paredz atbildību par šo noteikumu pārkāpumu.

LETA jau ziņoja, ka AT noraidīja Rīgas pašvaldības kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu strīdā par tiesībām sniegt kremācijas pakalpojumus, aģentūru LETA informēja tiesā.

Administratīvā rajona tiesa apmierināja daļā SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" pieteikumu un samazināja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta un SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" starpā 2017.gada 27.oktobrī noslēgtā līguma termiņu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.

Sabiedrība Saudzēsim Latvijas nēģus: līdz jūlijam makšķerēt aizliegts (+VIDEO)

Baltijas jūrā ietekošās upes ar to baseiniem ir nozīmīgākās nārstošanas vietas.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Veselība Aptauja: Ceturtā daļa iedzīvotāju preventīvi nerūpējas par savu veselību

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs par savu veselību ikdienā drīzāk nerūpējas vai nerūpējas vispār, savukārt vairāk nekā puse jeb 56% tai pievērš zināmu uzmanību, tomēr dara to neregulāri, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.