SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes

Ekonomika
LETA 16:13, 20.01.2020 0

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savās jaunākajās prognozēs par globālo tautsaimniecību un lielākajām valstu ekonomikām pirmdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam.

 

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka šogad pasaules iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3,3%, bet nākamgad - par 3,4%. Salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm, kas tika publiskotas oktobrī, ekonomikas izaugsme šim gadam samazināta par 0,1 procentpunktu, bet nākamajam gadam - par 0,2 procentpunktiem.

Prognožu samazināšanu SVF galvenokārt skaidro ar negatīviem ekonomiskās aktivitātes pārsteigumiem vairākās attīstības valstīs, jo sevišķi Indijā. Lai arī ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecību uzlabošanās ir mazinājusi neskaidrību, attiecības abu valstu starpā joprojām negatīvi ietekmē neatrisināti jautājumi, kas turpina būt kā ietekmējošais faktors uz pasaules ekonomiku.

Ņemot vērā situācijas uzlabošanos, SVF palielinājis Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 5,8% līdz 6%, bet nākamgad fonds prognozē 5,8% kāpumu.

Toties ASV ekonomikas pieauguma prognoze šim gadam samazināta par 0,1 procentpunktu līdz 2%, bet 2021.gada prognoze saglabāta 1,7% līmenī.

Tikmēr aizvien mazāka iespējamība par Lielbritānijas nekontrolētu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) palīdzējusi stabilizēt Lielbritānijas un eirozonas ekonomikas perspektīvas. SVF prognozē, ka Lielbritānijas IKP šogad un nākamgad pieaugs attiecīgi par 1,4% un 1,5%, bet eirozonas ekonomika palielināsies attiecīgi par 1,3% un 1,4%.

Savukārt Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad tiek gaidīta 1,1% ekonomikas izaugsme, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā tika lēsts oktobrī. 2021.gada ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta 1,4% apmērā.

Krietni būtiskākus samazinājumus piedzīvojušas Indijas ekonomikas izaugsmes prognozes, un SVF to skaidro ar iekšzemes pieprasījuma samazināšanos saistībā ar saspīlējumu nebanku finanšu sektorā un izsniegto kredītu apjoma izaugsmes palēnināšanos. Fonds prognozē, ka Indijas IKP šogad pieaugs par 5,8% un 6,5% nākamgad, kas ir attiecīgi par 1,2 un 0,9 procentpunktiem mazāk nekā oktobrī.

Toties Krievijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam saglabātas attiecīgi 1,9% un 2% apmērā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Ekonomika LMT ceļ interneta pakalpojumu cenas

No šodienas palielinās atsevišķu SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) interneta pakalpojumu cenas, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Veselība Latvijas onkoloģe iestājas par sieviešu vakcināciju pret vēzi (+VIDEO)

Šogad ir pēdējais gads, kad darbojas līdzšinējais “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns".

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.