Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs mainījis nosaukumu

Veselība
LETA 17:36, 25.09.2024 0

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir pārdēvēts par Nacionālo psihiskās veselības centru (NPVC), liecina informācija Uzņēmumu reģistrā.

 
Foto: LETA

Kā skaidroja NPVC komunikācijas speciāliste Ilze Krūkle, jaunajā nosaukumā iekļautie vārdi "veselības centrs" akcentē, ka šī nav slimnīca, kur ārstē slimības, bet gan centrs, kur atgūst veselību.

"Šobrīd, ņemot vērā mūsu iestādes nosaukuma pirmo vārdu "Rīga", vismaz puse pacientu iestādi uztver kā vienu no Rīgas domes institūcijām, līdzīgi kā Rīgas 1.slimnīcu vai kādu no Rīgas sociālā dienesta centriem," skaidro centra valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce. Viņa norāda, ka, iestādes nosaukumā nomainot vārdu "Rīga" pret "nacionālais", tiek uzsvērta centra nozīmība visas valsts mērogā, kā arī tas, ka iestādē atgūst veselību cilvēki no visas Latvijas, un arī tās struktūrvienības neatrodas tikai Rīgā.

NPVC pārstāvji pauž, ka jaunais nosaukums ilustrē apņemšanos risināt dažādas psihiskās veselības problēmas, kas pārsniedz tradicionālo psihiatrisko aprūpi. Līdztekus centrā cer, ka jaunais nosaukums mazinās psihiskās veselības stigmatizēšanu.

Kā norāda Krūkle, "narkoloģija" ir termins, kas centram nācis līdzi no padomju laikiem un ir cieši saistīts ar atkarībām, kas var atturēt cilvēkus no palīdzības meklēšanas. Turpretī "psihiskā veselība" ir neitrālāks un pozitīvāks termins, kas veicina domu, ka rūpes par savu psihisko un emocionālo labsajūtu ir tikpat svarīgas kā fiziskā veselība.

"Nekur Eiropā vairs netiek lietots termins "narkoloģija". Šī joma jau ir integrēta plašākos atkarību medicīnas un psihiskās veselības aprūpes pakalpojumos, atspoguļojot holistiskāku un modernāku pieeju vielu lietošanas traucējumu un to pamatā esošo biopsihosociālo aspektu ārstēšanai," informē centra pārstāvji.

VSIA "Nacionālais psihiskās veselības centrs" ir lielākā psihiatriskās un narkoloģiskās ārstniecības iestāde Latvijā, atvērta 1824.gada 21.septembrī.

Tajā ik gadu stacionāri ārstējas gandrīz 7500 pacientu, savukārt ambulatoro apmeklējumu skaits gadā ir vairāk nekā 88 000, informēja centrā.

Centra kolektīvā ir ap 1000 darbinieku. Iestādes valdes priekšsēdētāja ir Sandra Pūce.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī