14% cilvēku pēdējā gada laikā nomocījušas krākšanas problēmas miegā

Veselība
22:52, 27.02.2021 0

Kopumā 14% cilvēku pēdējā gada laikā nomocījušas krākšanas problēmas miegā, liecina jaunākā "Mana aptieka & Apotheka Veselības indeksa" aptauja.

 

Kā informēja aptieku tīkla pārstāve Inga Supe, no visiem aptaujātajiem, kas norādījuši, ka mēdz ciest no krākšanas miegā, visbiežāk to piedzīvojuši cilvēki ar neveselīgu dzīvesveidu - katrs ceturtais jeb 25%.

Aptaujā atklājies, ka nedaudz retāk, bet biežāk nekā vairums - naktī krāc seniori vecumā no 64 līdz 75 gadiem, kā arī vīrieši. Savukārt vismazāk krākšana naktī skar cilvēkus ar veselīgu dzīvesveidu, sievietes un jauniešus no 18 līdz 34 gadu vecumam, kuri ar šo problēmu saskaras aptuveni vairāk nekā divreiz retāk nekā seniori.

Miega slimību centra ārste Anda Nodieva skaidro, ka iemesli krākšanai naktīs var būt dažādi - aizmigšana neērtā pozā, alkohola un nomierinošu līdzekļu lietošana, novecošanās procesi, kā arī smēķēšana.

"Tās arī var būt arī skeleta īpatnības vai lielas mandeles, tomēr visbiežākais iemesls ir liekais svars, ko novērojam par galveno cēloni 80% līdz 90% krākšanas gadījumu," atklāj eksperte. Krākšana var būt saistīta arī ar miega traucējumiem, ko dēvē par miega apnoju, kas, pēc mediķes sacītā, ir diezgan izplatīta slimība un skar līdz 10% pasaules iedzīvotāju jebkurā vecumā.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir ikgadējs Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērījums. Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS". Ik gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits - 1000 cilvēki vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Kriminālziņas Aiztur ārzemnieku par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem

Rīgā aizturēts ārzemnieks par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem, informē Valsts policija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.