Vairs ir tikai Covid-19? Sarūk zāļu iegāde citu nopietnu slimību ārstēšanai

Veselība
LETA 09:26, 01.05.2020 1

Aprīlī vairākkārtīgi pieaudzis pieprasījums pēc precēm tieši Covid-19 profilaksei, savukārt būtiski samazinājusies medikamentu iegāde citu nopietnu saslimšanu ārstēšanai - jo īpaši sirds un asinsvadu un onkoloģijas, liecina "Mēness aptieka" apkopotā informācija.

 
Foto: LETA

Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Līga Ribkinska, veselības aprūpē noteikto ierobežojumu dēļ iedzīvotāji ir spiesti mainīt medikamentu lietošanas paradumus un iztikt bez nepieciešamā - aprīlī strauji samazinājusies iegāde medikamentiem, kurus izraksta ārsti-speciālisti, piemēram, elpošanas ceļu, sirds-asinsvadu un onkoloģiskajām slimībām.

"Sentor Farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs norāda, ka veselības aprūpē noteikto ierobežojumu dēļ vizītes pie ārstiem-speciālistiem nebija iespējamas, un tas diemžēl ir būtiski ietekmējis pacientu pieejamību medikamentiem.

Vislielāko kritumu pieprasījumā, pēc Juskoveca paustā, redzam medikamentiem, kurus nozīmē nevis ģimenes ārsti, bet gan speciālisti. Skaitļi ir satraucoši, jo tas nozīmē, ka daļa pacientu ir palikuši bez nepieciešamajiem medikamentiem.

"Covid-19 neatceļ citas akūtas un hroniskas saslimšanas, un bez ārstēšanas tās pašas par sevi nepazūd. Pacientiem ir nepieciešamas ikdienā lietojamās zāles, un savlaicīga un pareiza medikamentu lietošana, piemēram, sirds un asinsvadu, onkoloģijas slimību ārstēšanā, ir izšķiroša," norāda Juskovecs.

Šī gada aprīlī medikamentu iegāde visstraujāk samazinājusies šādām medikamentu grupām - par 35% elpošanas sistēmas, par 25% sirds-asinsvadu sistēmas, par 22% - muskuļu un skeleta, par 20% audzējus un imūnsistēmu ietekmējošiem līdzekļiem, kā arī par 14% preparātiem kuņģa un zarnu trakta un nervu sistēmas slimībām.

Likumsakarīgi, ka pieprasījums visstraujāk audzis precēm tieši Covid-19 profilaksei - piemēram, pieprasījums pēc mitrajām salvetēm pieaudzis pat 13 reizes, savukārt gumijas cimdiem gandrīz trīs reizes.

Būtiski audzis pieprasījums vispārējās darbības pretiekaisuma un pretinfekciju līdzekļiem, īpaši paracetamolam. Interesanti, ka šogad aprīlī ievērojami vairāk pērk arī preces māmiņām un matu kopšanas līdzekļus, kas, iespējams, saistīts ar lielākām rūpēm par jaunajām māmiņām un savlaicīgu nepieciešamo preču sagādi. Teju divkāršojusies arī nereģistrēto medikamentu iegādāšanās.

"Mēness aptieka" strādājusi, lai, pirmkārt, nodrošinātu nepieciešamos zāļu krājumus un saplānotu zāļu piegādes atbilstoši jaunajiem apstākļiem, otrkārt, informējot sabiedrību, slāpējot uztraukumu un apliecinot, ka jebkura scenārija gadījumā zāļu krājumi būs pietiekami. Savukārt farmaceiti skaidroja sabiedrībai par riskiem, kas saistīti ar lieku zāļu uzkrājumu veidošanu.

Par Covid-19 ietekmētu medikamentu pieejamību un iepirkšanās paradumu maiņu aptiekās liecina "Mēness aptieka" apkopotā informāciju par lielāko novēroto pieprasījuma kāpumu un kritumiem šī gada aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā piekāpjas Kanādai

Latvijas hokejisti ceturtdien Vantā pasaules U-18 čempionāta ceturtdaļfinālā cieta zaudējumu mačā ar vienaudžiem no Kanādas.

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Pasaule Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu

Francijas prezidents Emanuels Makrons neizslēdz karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, ja Krievija pārraus Ukrainas frontes līniju un Kijiva lūgs šādu palīdzību.