• Erna,
  • Eva,
  • Evita
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VID saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem vērtībā virs 750 eiro!

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:53, 20.08.2024


Varas iestādes vēlas stingrāk kontrolēt skaidras naudas apriti.


Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", lai efektīvāk uzraudzītu skaidras naudas apriti un veicinātu bezskaidras naudas izmantošanu darījumos.

Grozījumi likumā, kas nodoti publiskai apspriešanai Tiesību aktu projektu portālā, paredz vairākas būtiskas izmaiņas un ir sagatavoti, izpildot Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam iekļautos pasākumus.

Ar grozījumiem Ministru kabinetam tiks deleģēts noteikt gadījumus, kad Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektam ir pienākums iesniegt sliekšņa deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID), izmantojot Finanšu izlūkošanas dienesta Finanšu izlūkošanas datu saņemšanas un analīzes sistēmu.

Šobrīd likumā "Par nodokļiem un nodevām" ir noteikts tikai viens konkrēts subjekts un gadījums, kad ir iesniedzama sliekšņa deklarācija. Turpmāk VID saņems informāciju par visiem skaidras naudas darījumiem vērtībā virs 750 eiro.

Tāpat plānotie grozījumi paredz, ka kredītiestāžu un pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā būs pienākums sniegt informāciju VID par klientu - fizisku personu - skaidras naudas darījumiem, ja to kopējā summa gadā pārsniegs 7000 eiro.

Šobrīd VID saņem informāciju par tām fiziskajām personām, kuru kontu iepriekšējā gada apgrozījuma summa pārsniedz 15 000 eiro.

Tādējādi informācija par skaidras naudas iemaksām kopsakarā ar VID rīcībā jau esošo kredītiestāžu un maksājumu pakalpojumu sniedzēju sniegto informāciju ļaus daudz efektīvāk identificēt izvairīšanās no nodokļu nomaksas riskus un savlaicīgi tos novērst, norāda FM.

Savukārt nodokļu maksātājiem, kuru gada apgrozījums ir virs 50 000 eiro gadā, grozījumi likumā uzliks pienākumu klientiem nodrošināt iespēju par pakalpojumiem un veiktajiem darījumiem mazumtirdzniecībā norēķināties arī bezskaidrā naudā.

Tādējādi plānotais regulējums skars pakalpojumu sniedzējus un mazumtirgotājus, kuriem līdzās jau esošajiem skaidras naudas norēķiniem būs jānodrošina iespēja klientiem norēķināties arī bezskaidras naudas veidā, skaidro FM.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.

Sabiedrība Vēlētājus informēs par mākslīgā intelekta izmantošanu politiskajā aģitācijā

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz no priekšvēlēšanu aģitācijas autoriem prasīt darīt zināmu vēlētājiem, ka tās tapšanā izmantots mākslīgais intelekts.

Sabiedrība Pašvaldības kompensēs pedagogiem transporta un mājokļa īres izdevumus

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz atļaut izglītības iestāžu dibinātājiem piešķirt pedagogiem kompensācijas transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai.

Sabiedrība Valsts austrumu un centrālajā daļā naktī gaidāmas lietusgāzes

Ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu Latviju no dienvidaustrumiem šķērsos lietus mākoņi, daudzviet gaidāmas lietusgāzes un vietām iespējams pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienas norēķinos izmanto skaidru naudu

Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinus veic skaidrā naudā, kamēr 82% pirkumiem galvenokārt izmanto maksājumu karti, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.

Sabiedrība Tiesības uz skaidras naudas apriti jāieraksta Satversmē! Par to vāc parakstus

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par skaidras naudas aprites ierakstīšanu Satversmē.

Sabiedrība Darba intervijā nebūs pieļaujami jautājumi par svešvalodu zināšanām

Likumprojekts paredz nodrošināt, ka Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī nevarētu darbiniekiem pieprasīt krievu valodas zināšanas, pauž likumprojekta autori, atsaucoties arī uz šobrīd darba tirgū pastāvošo to jauniešu diskrimināciju, kuriem krievu valodas zināšanas nav pietiekamas.

Sabiedrība Rosina noteikt kriminālatbildību par kaitniecisku darbību

Priekšlikums paredz par to sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu.