• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīt notiks "Rail Baltica" projekta īstenošanas tematiskās komitejas sēde

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:05, 13.08.2024


Satiksmes ministrija informēs par darbu pie alternatīvu finansējuma avotu izvērtēšanas "Rail Baltica" projektam.



Pēc satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) iniciatīvas trešdien, 14.augustā, notiks "Rail Baltica" projekta īstenošanas tematiskās komitejas otrā sēde.

Sēdē skatīs "Rail Baltica" projekta virzības aktualitātes, konsolidēto materiālu sagādi dzelzceļa būvniecībai, kā arī "Rail Baltica" projekta īstenošanas likumprojektu.

Tematiskās komitejas sēdē nozaru ministriju pārstāvji kopā ar "Rail Baltica" projekta ieviesējiem iepazīsies ar 2023.gada Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) uzsaukuma rezultātiem, kurā Latvijai nodrošināts finansējums 346 miljonu eiro apmērā, un ilgtermiņa finanšu stratēģijas izstrādi citu finansējuma avotu piesaistei 'Rail Baltica" projekta ieviešanai, norāda ministrijā.

Tāpat SM informēs par darbu pie alternatīvu finansējuma avotu izvērtēšanas "Rail Baltica" projektam, tostarp publiskās un privātās partnerības piemērošanu atsevišķu projekta aktivitāšu īstenošanai. Finanšu stratēģijas darba grupā piedalās pārstāvji no SM, Finanšu ministrijas (FM), Centrālās Finanšu un līgumu aģentūras (CFLA), Valsts kases, SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" un Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail".

Sēdes dalībnieki iepazīsies arī ar SM vadītās Tehniskās darba grupas piedāvāto risinājumu "Rail Baltica" posma caur Rīgu integrācijai līdz 2030.gadam, kas paredz sinerģiju ar esošo dzelzceļa 1520 milimetru (mm) infrastruktūru. SM atzīmē, ka mērķis ir pēc iespējas ātrāk sākt vilcienu kustību "Rail Baltica" līnijā un izmantot jaunās pasažieru stacijas Rīgas centrā un Rīgas lidostā.

Tāpat sēdē skatīs jautājumu par konsolidētu dzelzceļa būvmateriālu iegādi visās trijās Baltijas valstīs, ko paredz 2016.gada septembrī noslēgtais nolīgums starp "Rail Baltica" projekta ieviesējiem visās trīs Baltijas valstīs. Konsolidēta materiālu iegāde plānota tādiem būvmateriāliem kā sliedes, gulšņi, pārmijas, balasts un kabeļkanāli. Pirmās centralizēti iepirktu materiālu piegādes "Rail Baltica" projekta pirmā posma izbūvei Latvijas teritorijā plānotas, sākot no 2027.gada līdz 2029.gada beigām.

Sēdes noslēgumā SM informēs par sagatavotajiem grozījumiem "Rail Baltica" projekta īstenošanas likumā. Grozījumi izstrādāti ar mērķi pilnveidot esošo likumu, to precizējot un papildinot ar jaunām tiesību normām. Likumprojekts paredz noteikt "Rail Baltica" projekta ieviešanu divos posmos, definēt projekta ieviešanas struktūru Latvijā un iesaistīto institūciju kompetenci, kā arī stiprināt viena dzelzceļa infrastruktūras pārvaldnieka principu 1435 mm un 1520 mm infrastruktūrai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Galvenā prioritāte - panākt vienošanos par pirmās kārtas izbūves plānu

Šobrīd 278,6 km no 870 km garās Rail Baltica pamattrases ir būvniecības līgumu stadijā, un vēl 227,5 km pamattrases atrodas iepirkuma posmā.

Sabiedrība Lēmums “Rail Baltica” projektā iekļaut “Rīgas cilpu” pieņemts bezatbildīgi

Nepārdomāti lēmumi valsti padara par ķīlnieku, kā arī rada riskus valsts finansiālajai stabilitātei un saistībām.

Sabiedrība "Rail Baltica ir civils projekts, taču tam ir būtiska militāra ietekme"

Vācijas starptautiskā raidorganizācija Deutsche Welle, apmeklējot būvlaukumus un tiekoties ar Rail Baltica projektā iesaistītajiem, inženieriem un politiķiem, nesen veikusi reportāžu par Rail Baltica, ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūru, kuras būvniecība šobrīd notiek visās trīs Baltijas valstīs.

Sabiedrība «RB Rail» atklāj «Rail Baltica» nozīmi militārajai mobilitātei Baltijas reģionā

Dzelzceļa infrastruktūras projekts "Rail Baltica" ir atzīts par ģeopolitisku un stratēģisku nepieciešamību, un šis savienojums ir svarīgs Baltijas valstu militārās mobilitātes stratēģijai, būtiski uzlabojot gan pārvietošanās kapacitāti un ātrumu, gan savienojamību ar Eiropas infrastruktūras artērijām, informē Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" pārstāvji, atsaucoties uz Eiropas Politikas analīzes centra ("Center for European Policy Analysis" (CEPA)) pētījumu.