• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


2024. gadā doktoranti Latvijā varēs saimniekot ar 1792 eiro mēnesī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:19, 28.12.2023


Valsts finansēs arī 66 jauno zinātnieku nodarbināšanu.


Uzņemšanai RTU doktora studiju programmās ir pieejamas budžeta vietas.

Labas ziņas tiem, kuri iegūst augstākās izglītības grādus Latvijā. Nākamgad viņiem būs ko ēst un nopirkt mācību grāmatas.

Ministru kabinets apstiprinājis Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos noteikumus ES fondu pasākuma “Doktorantūras granti” īstenošanai, lai arī turpmāk nodrošinātu iespējas doktorantiem, tai skaitā doktora grāda pretendentiem, iegūt grantus promocijas darba izstrādei. Par studiju vai zinātniski pētnieciskā darba veikšanu doktorantam mēnesī noteikta 1292 eiro atlīdzība, kā arī pieejams finansējums pētniecības izmaksu segšanai – 500 eiro mēnesī.

ES fondu programmas kopējais plānotais finansējums ir 19,1 miljons eiro, t.sk. trīs miljoni eiro elastības finansējuma. EK lēmums par elastības finansējuma piešķiršanu tiks pieņemts 2026. gadā.

Nepietiekamais zinātnisko darbinieku skaits ir būtisks šķērslis Latvijas konkurētspējai un dalībai ES inovāciju procesos un programmās, kā arī kavē jaunu zināšanu radīšanu, tālāknodošanu un inovāciju attīstību Latvijā. Programmas finansējums ir nozīmīgs, lai Latvijas augstskolām paplašinātu iespējas piesaistīt jaunus doktorantus, kā arī noturēt jau esošos, kas savu turpmāko profesionālo karjeru vēlas saistīt ar akadēmisko un zinātnisko darbu augstskolā vai nozarē. Turpinot grantu programmu, tiks stiprināta tautsaimniecības izaugsmei un transformācijai nepieciešamā pētniecības un attīstības cilvēkkapitāla kapacitāte viedās specializācijas jomās, ziņoja labsoflatvia.lv.

ES fondu programmas finansiālā atbalsta mehānismu doktorantūras studiju programmu īstenošanai īstenos ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā, paredzot finansējumu tām augstskolām, kas nodrošina doktorantūras studiju programmas, atbilstošu sniegumu pētniecībā un citus rezultatīvos rādītājus.

Plānots, ka ES fondu finansiālā atbalsta mehānismu būs iespējams izmantot ne mazāk kā 264 doktorantiem vismaz 12 mēnešu periodā, paredzot, ka vismaz 25 % no granta saņēmējiem līdz projekta beigām iegūs doktora grādu. Tiks nodrošināta arī vismaz 66 slodžu izveide zinātnē nodarbinātajiem.

Līdzšinējam ES fondu atbalstam ir pozitīva ietekme gan uz doktorantūras studiju programmās imatrikulēto skaitu, gan doktora studiju programmu absolventu skaitu un doktora grādu ieguvušo skaitu. Laika posmā no 2020. līdz 2022. gadam doktorantūras studijās imatrikulēto skaits pieaudzis par 33 %, absolventu skaits palielinājies par 48 %, bet doktora grādu ieguvušo skaits – par 35%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība KNAB uzdevis NA atmaksāt 210 673 eiro un aptur valsts finansējumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu.

Sabiedrība Rēzeknes pagaidu administratore: Darba būs pilnas rokas

Ņemot vērā jau pirmajās dienās konstatētās problēmas, saprotams, ka Rēzeknes problēmu risināšanai darba būs pilnas rokas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Rēzeknes domes pagaidu administrācijas vadītāja Guna Puce.

Sabiedrība Prezidents: Latvijā pietrūkst darbu, kā labās idejas tiešām sasniegt

Latvijā netrūkst labu ideju, bet trūkst - kā ieceres tiešām sasniegt, šādu vērtējumu intervijā žurnālam "Ir" paudis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Latvijā liedz piekļuvi ar Medvedčuku saistītai tīmekļa vietnei

Pēc Eiropas Savienības (ES) sankciju saraksta paplašināšanas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi liegt Latvijā piekļuvi tīmekļa vietnei "voiceofeurope.com", liecina padomes lēmums.

Lasiet arī