• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Providus»: sabiedrības saliedētībā satraucoši rādītāji

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 21:45, 09.11.2023


Sabiedrības saliedētībā satraucoši rādītāji ir jautājumos par nodokļu nomaksu, vēlēšanām un aizvainotību pret valsti, ceturtdien konferencē "Sabiedrības saliedētības radars" sacīja domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.


Foto: LETA

Saskaņā ar pētījuma "Sabiedrības saliedētības radars" pirmajiem rezultātiem gandrīz piektajai daļai jeb 18% Latvijas pilsoņu šķiet pieņemami neuzrādīt savus ienākumus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm mums šis rādītājs ir visaugstākais. Vidēji ES valstīs šādu uzskatu atbalsta 7%, bet ir valstis, kurās rādītājs sasniedz tikai 1%.

Arī salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvija ir stipri priekšā. Lietuvā izvairīties no nodokļu nomaksas pieņemami šķiet 10% pilsoņu, Igaunijā - 8%.

Tāpat satraucošs esot fakts, ka tikai nedaudz vairāk par pusi jeb 56% Latvijas pilsoņu uzskata, ka ir svarīgi piedalīties vēlēšanās. Augstākais Eiropas Savienības valstu rādītājs šajā jautājumā ir 95%, vidējais - 67%, bet zemākais - 51%, no kā secināms, ka Latvija ir tuvu zemākajam rādītājam.

Savukārt aizvainojumu pret valsti vidēji Latvijā izjūt 36%. Skatoties pa apakškategorijām, vislielāko aizvainojumu (55%) jūt cilvēki, kas ģimenē runā krieviski, kā arī cilvēki ar zemiem ienākumiem (44%).

Kopumā pētījumā mērīti 24 kritēriji trīs dimensijās - identitāte un piederības sajūta, sociālās attiecības, kā arī ekonomiskā solidaritāte.

Papildu šiem lielajiem kritērijiem, tika apskatīti vēl pieci fakultatīvie indikatori. Saskaņā ar tiem 19% iedzīvotāju domā, ka viņiem nav iespēja iegūt kvalitatīvu izglītību, 25% uzskata, ka nav pārkvalificēšanās iespēju, 11% iedzīvotāju nav pieejams internets, 13% nav pieejami kultūras pasākumi, bet 38% uzskata, ka viņiem nav vienādu iespēju saņemt medicīnas pakalpojumus.

Kažoka uzskata, ka ja fakultatīvo indikatoru rādītāji uzlabotos, tad sabiedrības grupu pārstāvji mazāk izjustu aizvainojumu pret savu valsti un būtu gatavi nest pienesumu Latvijas nākotnei.

"Providus" ierosina, ka turpmāk būtu nepieciešams reizi trīs gados pētījumu atkārtot un pārskatīt, vai minētajos kritērijos un fakultatīvajos indikators ir progress, regress vai stabilitāte. Kažoka izteica iespēju, ka šos rādītājus varētu pārvērst indeksā.

Komentējot to, vai valsts integrācijas politika ir izgāzusies, Kažoka bija noraidoša, jo vairākos rādītājos Latvija tomēr ir tuvu citām ES valstīm. Tāpat par progresu liecina atšķirība starp paaudzēm.

"Atvērtība pret jaunpienācējiem palielinās tieši jaunākajās paaudzēs. Tas nenotiktu, ja mums būtu stagnējoša, izgāzusies valsts un sabiedrības saliedētības politika," sacīja Kažoka.

Jau ziņots, ka šodien notiek Sabiedrības integrācijas fonda organizēta konference "Sabiedrības saliedētības radars", kurā prezentē jaunu pieeju, lai iegūtu salīdzināmus rādītājus par Latvijas sabiedrības saliedētības līmeni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Lasiet arī

Sabiedrība Daļa sabiedrības cīņā ar Krieviju ir gatava kļūt tāda pati - sociālantropologs

Gandrīz gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā redzams, ka daļai Latvijas krievu joprojām ir zināma identitātes krīze, bet vienlaikus var vērot, ka daļa sabiedrības, aktīvi iestājoties pret Krievijas agresiju, ir gatava kļūt tāda pati kā agresīvā kaimiņvalsts, intervijā atzina Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Sabiedrība Eirobarometrs: 71% iedzīvotāju situāciju Latvijā vērtē kā sliktu

Gandrīz trīs no četriem Latvijas iedzīvotājiem - 71% - situāciju valstī kopumā vērtē kā sliktu, tas secināts Eirobarometra 2021.- 2022.gada ziemas aptaujā, kuras rezultāti publicēti aprīlī.

Sabiedrība Pētnieks: karš Ukrainā saasinājis etniskās attiecības Latvijā

Krievijas iebrukums Ukrainā saasinājis etniskās attiecības Latvijā, šodien intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārtiņš Kaprāns.

Sabiedrība Pētniece: nav īstais mirklis dalīt Latvijas sabiedrību krievos un latviešos

Patlaban nav īstais mirklis, kad pieņemt kādus jaunus lēmumus, ja tiem līdzi nāktu nevis sabiedrības saliedēšanas, bet sanaidošanas iespēja, aģentūrai LETA pavēstīja Sabiedriskās politikas centra "Providus" vadītāja, vadošā pētniece Iveta Kažoka.