• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Hibrīduzbrukums? Rinkēvičs izteicies par skolās saņemtajiem draudiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:59, 13.10.2023


Iespējams, Latvijas skolās saņemtie draudu e-pasti ir daļa no hibrīduzbrukuma, šādu viedokli intervijā TV24 pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.


Foto: LETA

Prezidents atteicās vērtēt notikušo, kamēr atbildīgās institūcijas nav nākušas klajā ar izmeklēšanas secinājumiem. Rinkēviča ieskatā, raugoties no uzbrucēju viedokļa, e-pasti izsūtīti rūpīgi izraudzītā laikā, jo sestdien kaujinieku grupējums "Hamas" uzbruka Izraēlai, saasinot sabiedrības jūtīgumu pret iespējamiem terorisma draudiem.

"Es ļoti labi saprotu pedagogus un vecākus, kuriem tas bija trauksmains brīdis. Tiekoties ar iekšlietu ministru, plānoju pārrunāt iekšlietu sistēmas finansējumu, ministrijas prioritātes, runāsim arī par Austrumu robežu. Gribēšu ar ministru pārrunāt arī šos jautājumus," sacīja Valsts prezidents.

Rinkēviča ieskatā, gadījums ar draudu e-pasta izsūtīšanu Latvijas skolām parāda, ka rīcības algoritms ir skaidrs, ja šādus draudus saņem viena vai divas skolas, viens vai divi veikali. Taču, ja tas skar plašāku cilvēku loku, ir jāizstrādā algoritms, kādā veidā centralizēti tiek pieņemti lēmumi, kurš pieņem lēmumus ko un kā darīt.

"Pilnīgi noteikti ir jāuzlabo sadarbība starp izglītības un iekšlietu sistēmām. Jābūt vienam atbildīgajam, kurš pieņem lēmumu, piemēram, ja draudu līmenis ir zems un tas netiek uzskatīts par būtisku. Jābūt tam, kurš saka galavārdu. Manuprāt, ir nepieciešams mazliet piestrādāt," sacīja Valsts prezidents. Rinkēvičs vērsās pie sabiedrības, atgādinot, ka dzīvojam ārkārtīgi sarežģītā laikā, kad provokācijas, incidenti un hibrīduzbrukumi kļuvuši par ikdienu.

Kā ziņots, nedēļas sākumā divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma anonīmus draudu e-pastus krievu valodā. Valsts policija vērsa uzmanību, ka saņemtie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, kuras mērķis ir destabilizēt sabiedrību un iestāžu darbu. Šī iemesla dēļ izglītības iestādes tikai aicinātas nepārtraukt darbu, tomēr virkne no tām tomēr izvēlējās veikt bērnu evakuāciju.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka draudu sūtītājs bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.