• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sagatavoti grozījumi Pilsonības likumā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:26, 02.10.2023


Jaunās vienotības Saeimas deputāti sagatavojuši grozījumus, lai pilnveidotu Pilsonības likumā paredzēto Latvijas Republikas pilsonības atņemšanas tiesisko regulējumu. Šodien ar tiem deputāti iepazīstinās sadarbības partnerus.



Atbilstoši likuma 24. panta pirmā daļā gadījumā, ja persona izdarījusi pārkāpumu pret Latvijas Republiku un tas grauj pilsoņa un valsts izveidojušās tiesiskās attiecības, personai atņem Latvijas Republikas pilsonību ar nosacījumu, ka persona nekļūst par bezvalstnieku. Grozījumi paredz iespēju atņemt Latvijas pilsonību personām, kuras ir pārkāpušas naturalizācijas laikā doto solījumu un izdarīja kādu no darbībām, ka ir paredzētas Pilsonības likuma 24.panta pirmajā daļā.

"Normatīvie akti neparedz iespēju atņemt Latvijas pilsonību personai, kurai nav kādas citas valsts pilsonības, jo Latvijai ir saistoša 1961.gada 30.augusta Konvencija par bezvalstniecības samazināšanu, kuras 8. panta 1. punkts nosaka, ka līgumslēdzēja valsts neatņem personai pilsonību, ja atņemšanas gadījumā šī persona kļūtu par bezvalstnieku - personu, kurai nav nevienas valsts pilsonības. Ņemot vērā, ka bijušās PSRS pilsoņiem ir iespēja iegūt PSRS tiesību pārņēmējas - Krievijas Federācijas - pilsonību, iecerētie grozījumi neradīs situāciju, ka persona kļūs par bezvalstnieku," skaidro Saeimas Juridiskās komisijas un Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Naturalizācijas kārtībā iegūstot Latvijas pilsonību, personas dod svinīgu solījumu būt lojāliem valstij un godprātīgi pildīt Latvijas Republikas Satversmi un likumus. Kļūstot par pilsoni naturalizācijas kārtībā, personas dotais solījums par uzticību Latvijas Republikai rada pilsoņa un valsts savstarpēji saistīto tiesību un pienākumu kopumu.

Šo saistību neievērošana no pilsoņa puses var būt pamats arī valstij pārskatīt savas saistības, ja pilsoņa rīcība vērsta pret Latvijas Republikas Satversmē nostiprināto demokrātisko valsts iekārtu, vai radušies citi likuma 24. panta pirmajā daļā minētie gadījumi, kas var būt par iemeslu pilsonības atņemšanai.

Ņemot vērā, ka atņemot Latvijas pilsonību personai var būt nepieciešams laiks, lai saņemtu PSRS tiesību pārņēmējas valsts pilsonību apliecinošus dokumentus un lai nepieļautu situāciju, ka persona nav reģistrēta pilsonībā, lai nodrošinātu personai tiesisko statusu, likumprojekts paredz iespēju šai personai atjaunot Latvijas Republikas nepilsoņa statusu līdz brīdim, kad ir saņemta informācija par minētās personas uzņemšanu vai reģistrēšanu citās valsts pilsonībā, bet ne ilgāk kā uz diviem gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Interesanti fakti Valdība lems par 87 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Valdība nākamnedēļ lems par 87 personu, tostarp viena nepilngadīga bērna, uzņemšanu Latvijas pilsonībā.

Pasaule Lietuvā notiek referendums par dubultpilsonību

Lietuvā svētdien notiek referendums par dubultpilsonības atļaušanu. Referendums norisinās vienlaikus ar valsts prezidenta vēlēšanām.

Pasaule Lietuvas prezidents anulē pilsonību balerīnai Ilzei Liepai

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda anulējis izņēmuma kārtā piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas balerīnai Ilzei Liepai, kura atklāti atbalsta Krievijas karu Ukrainā, un bijušajam padomju laika Valsts drošības komitejas (KGB) darbiniekam Jurijam Kudimovam, kas tagad ir uzņēmējs.

Pasaule Lietuvā ierosina atņemt pilsonību balerīnai Ilzei Liepai

Lietuvas Pilsonības komisija trešdien ierosināja valsts prezidentam Gitanam Nausēdam atņemt izņēmuma kārtā piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas balerīnai Ilzai Liepai, kuras tēvs ir latviešu baletdejotājs Māris Liepa.