• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuvā ierosina atņemt dubultpilsonību agresorvalstu atbalstītājiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:37, 12.06.2024


Saistībā ar ģeopolitisko situāciju un jaunu apdraudējumu rašanos Lietuvas Iekšlietu ministrija ierosinājusi atņemt Lietuvas pilsonību dubultpilsoņiem, ja viņi atbalsta agresoru un apdraud nacionālo drošību.



Ministrija izstrādājusi atbilstošus grozījumus Pilsonības likumā.

"Personas, kas iesaistās pret valsti vērstās darbībās un atbalsta agresorvalstis, nevar būt Lietuvas pilsoņi," trešdien paziņoja grozījumus ierosinājusī iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Tādi grozījumi sniegs valstij instrumentus, lai aizsargātu nacionālās drošības intereses," viņa piebilda.

Ministrijā norādīja, ka ierosinātie grozījumi paredz ierobežot iespējas personām, kuras ir uzskatāmas par draudu nacionālajai drošībai, saņemt vai atjaunot Lietuvas pilsonību, kā arī paredzēs paplašināt pamatojumu, ar kādu var anulēt pilsonību.

Ierosināts atņemt Lietuvas pilsonību tiem dubultpilsoņiem, kuri apdraud Lietuvas valsts drošību, publiski atbalsta citu valsti, kas apdraud Lietuvas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu un to sabiedroto drošības intereses, atbalsta vai piedalās ārvalstu darbībās, kas pārkāpj starptautisko tiesību principus un normas.

Šādos apstākļos pilsonība tiktu atņemta neatkarīgi no tā, uz kāda pamata tā tikusi iegūta.

Turklāt ministrija ierosina šādām personām nepiešķirt vai neatjaunot Lietuvas pilsonību pat tad, ja to būtu iespējams izdarīt citu iemeslu dēļ.

Trešdien sabiedriskās raidorganizācijas LRT publicētā žurnālistu pētījumā secināts, ka Lietuvas pilsonība ir atjaunota personām, kuras dienē Krievijas bruņotajos spēkos, strādā šīs valsts stratēģiskos uzņēmumos un piedalās politikā.

Saskaņā ar likumu tiesības atgūt Lietuvas pilsonību ir personām, kurām Lietuvas pilsonība bija līdz 1940.gada 15.jūnijam, kas PSRS okupēja Lietuvu, un viņu pēcnācējiem.

Pērn Lietuvas parlaments grozīja Pilsonības likumu, paredzot, ka persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Līdz šim likuma norma izmantota, kad pērn Lietuvas prezidents Gitans Nausēda par īpašiem nopelniem piešķirto valsts pilsonību atņēma Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa kopā ar vīru Povilu Vanagu piedalījās Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotā šovā Sočos.

Šogad Nausēda anulēja izņēmuma kārtā piešķirto Lietuvas pilsonību latviešu baletdejotāja Māra Liepas meitai, Krievijas balerīnai Ilzei Liepai, kura atklāti atbalsta Krievijas karu Ukrainā, un bijušajam padomju laika Valsts drošības komitejas (KGB) darbiniekam Jurijam Kudimovam, kas tagad ir uzņēmējs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Armēnija paziņo par Palestīnas valsts atzīšanu

Armēnija piektdien paziņojusi par Palestīnas valsts atzīšanu.

Pasaule ES otrdien sāks iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien oficiāli apstiprinājušas, ka nākamnedēļ sāksies sarunas ar Ukrainu un Moldovu par pievienošanos blokam.

Pasaule ASV atļauj Ukrainai izmantot tās piegādātos ieročus triecieniem jebkur Krievijā

Ukrainas armija var izmantot ASV piegādātos ieročus, lai uzbruktu jebkuriem militārajiem objektiem Krievijas teritorijā, nevis tikai tiem, kas atrodas netālu no Harkivas apgabala, ceturtdien paziņojis Pentagona preses sekretārs ģenerālis Patriks Raiders.

Pasaule Ukrainas droni uzbrūk Krasnodaras novadam

Krievijas Krasnodaras novadam naktī uz piektdienu uzbrūk Ukrainas droni.

Lasiet arī

Kriminālziņas Lietuvas helikopters no zvejas kuģa evakuējis ievainotu Latvijas pilsoni

Lietuvas Gaisa spēku helikopters svētdien no zvejas kuģa evakuējis ievainotu Latvijas pilsoni, pirmdien paziņoja Lietuvas armija.

Pasaule Arī otrajā referendumā Lietuvā pietrūkst atbalsta dubultpilsonības atļaušanai

Piecus gadus pēc pirmā mēģinājuma grozīt Lietuvas konstitūciju, lai atļautu dubultpilsonību, arī otrajā referendumā vēlētāju atbalsts nav bijis pietiekams dubultpilsonības aizlieguma atcelšanai.

Pasaule Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Nausēda un Šimonīte

Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", liecina svētdien notikušās pirmās kārtas provizoriskie rezultāti.

Pasaule Lietuvā notiek referendums par dubultpilsonību

Lietuvā svētdien notiek referendums par dubultpilsonības atļaušanu. Referendums norisinās vienlaikus ar valsts prezidenta vēlēšanām.