• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mediķu arodbiedrību neapmierina iecere saglabāt finansējumu pašreizējā līmenī

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:29, 18.09.2023


Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nav apmierināta ar jaunās valdības deklarācijā iekļauto ieceri saglabāt valsts finansējumu veselības aprūpei pašreizējā līmenī, proti, 12% apmērā no Latvijas valsts budžeta pamatfunkciju izdevumiem, aģentūru LETA informēja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.


Foto: LETA

Viņa pauž, ka tas šogad ir aptuveni 1,8 miljardi eiro jeb tikai 4,2% no prognozētā iekšzemes kopprodukta. Tas nozīmē, ka valdība plāno arī turpmāk badināt valsts veselības aprūpi, pakļaujot slimnīcas nemitīgam bankrota riskam un pagarinot rindas pēc pakalpojumiem ārstniecības iestādēs, uzsver organizācijā.

Uzrunājot Apvienoto Nāciju organizācijas Ģenerālās asamblejas 78. sesijas dalībniekus aizvadītajā nedēļā, Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss uzsvēra, ka gadījumā, ja ir apdraudēta veselība, apdraudēts ir viss. Tāpēc PVO aicina valstu līderus saprast, ka ieguldījumi veselības aprūpē ir nevis izdevumi, bet gan investīcijas, kas ir fundamentāli nepieciešamas, lai nodrošinātu ģimeņu un sabiedrības dzīvotspēju.

LVSADA norāda, ka atbilstoši PVO ieteikumiem valsts veselības aprūpes finansējumam jāsasniedz vismaz 12% no vispārējās valdības. Vispārējās valdības budžetu 2023.gadam veido konsolidētā budžeta (14,7 miljardi eiro) un speciālā budžeta (4,1 miljardi eiro) summa - 18,8 miljardi eiro. Tātad arī pēc papildus 140 miljonu eiro piešķīruma, no kuriem pagaidām apstiprināti tikai 98 miljoni, Latvijas veselības nozares budžets (1,8 miljardi) šogad sasniegtu tikai 9,6% nevis 12% no vispārējās valdības izdevumiem.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris secina, ka līdz PVO ieteiktajam veselības nozares valsts finansējuma minimumam mums šogad pietrūkst aptuveni 450 miljoni eiro. Tas esot galvenais cēlonis garajām rindām pēc medicīniskajiem pakalpojumiem, sliktajiem sabiedrības veselības rādītājiem, augstajiem pacientu maksājumiem un nevienlīdzības pieaugumam sabiedrībā. Keris uzsver, ka tas nav pieņemams ne mediķiem, ne pacientiem.

LVSADA par tālāko rīcību lems padomes sēdē šī gada 19.septembrī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību

No 2020. līdz 2024.gadam tiesu pirmajā instancēs pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, liecina informācija portālā "dati.ta.gov.lv".

Sabiedrība Izmantojot jaunu regulējumu pirmajā dienā partnerību reģistrējuši seši pāri

Šīs nedēļas sākumā, kad stājās spēkā jaunais regulējums, partnerību reģistrējuši seši pāri, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Siguldā bērniem bez maksas māca drošību, braucot ar divriteni (+VIDEO)

Pilsētā ir lieliska riteņbraukšanas infrastruktūra.

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Lasiet arī

Veselība Neiroķirurgi: «Smadzenes nav viss, bet bez smadzenēm viss nav nekas!» (+VIDEO)

Ārstiem palīgā nāks mākslīgais intelekts un paplašinātās realitātes tehnoloģijas.

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Atbalsta virzību uz optimālās ģimenes ārstu prakses modeli

Lai nodrošinātu vienota primārās veselības aprūpes pakalpojuma nodrošinājumu valstī, valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri ieviest optimālās ģimenes ārstu prakses modeli.