• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Deputāti uzzināja, ka Latvijā ir daudz nepilngadīgo ar kaitīgiem ieradumiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:47, 09.09.2023


Nepieciešama atskurbšanas vietas un pakalpojuma izveide ar apmācītu personālu.


Jaunieši, kuri lieto apreibinošās vielas, atstāti pašplūsmā.


Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sākusi pētīt nepilngadīgo narkomānijas un sārmu fenomenu Latvijā. Riska grupā ir tūkstošiem jauniešu vecumā no 16 līdz 18 gadiem.

Šobrīd netiek nodrošināts valsts finansēts sociālās rehabilitācijas pakalpojums bērniem institūcijā pakalpojuma sniedzēja neesamības dēļ.Nepilngadīgas personas ar antisociālu uzvedību, kas ir reibuma stāvoklī tiek nogādātas VP, kas kalpo kā atskurbināšanas telpa, bez ārstniecības personas uzraudzības, kā arī tiek izmitināti bērni, kurus nav iespējams nogādāt drošā vidē.

Pašvaldības finansētie sociālie pakalpojumi ir vērsti uz noteiktu mērķa grupu, ne jauniešiem un bērniem, kuriem dominē atkarību problēma un ik dienas lietošana, kur primāri nepieciešama ārstēšana (vai vismaz abi procesi paralēli). MK noteikumi nosaka, ka sociālos pakalpojumus nenodrošina, ja persona ir reibuma stāvoklī. Vecāka iesniegums, kā pamats pakalpojuma piešķiršanai, vecāka piekrišana, pusaudža brīva izvēle saņemt vai nē pakalpojumu. Nav iespēja saņemt atbalstu anonīmi (piem. sociālos pakalpojumus), ir izņēmums jauniešu AA (anonīmie alkoholiķi) grupas. Par maz attīstīts ielu darbs, ziņo Rīgas Dome.

Nav tiesiskā regulējuma kā nodrošināt narkoloģisko ārstēšanu/sociālo rehabilitāciju jaunietim bez viņa piekrišanas. Šobrīd noteiktais regulējums, kas ļauj bāriņtiesai pieņemt lēmumu par bērna nosūtīšanu obligātajai ārstēšanai vai sociālajai rehabilitācijai, praksē nedarbojas.

Lēmumi netiek realizēti - pat ja nepilngadīgais tiek nogādāts VSIA Ģintermuiza (pusaudžu narkoloģiskā motivācijas programma), ja jaunietis atsakās saņemt narkoloģisko palīdzību, tā netiek nodrošināta. Nav mehānisma kā nodrošināt šos procesus līdz galam nemotivētiem jauniešiem.

Nepieciešama atskurbšanas vietas un pakalpojuma izveide ar apmācītu personālu ar pamatzināšanām par sociālām, psiholoģiskām un narkoloģiskām problēmām un to savstarpējo mijiedarbību. Tā var būt māsa ar pieredzi narkoloģijā vai ārsta palīgs, kas tiek īpaši apmācīts, pauž Rīgas pašvaldība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Ekonomika Internetā iegādāto alkoholu varēs piegādāt ne ātrāk kā pēc sešām stundām

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja kompromisa priekšlikumu, kas paredz, ka internetā iegādāto alkoholu atļauts piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.

Sabiedrība Latvijā ieviesīs jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Veselība Apmēram katrs septītais lieto alkoholu no rītiem pēc smagām ballītēm (+VIDEO)

Gandrīz divas trešdaļas "slimnieku" jeb 65% dzer daudz ūdens.

Ekonomika Saeima aizliedz pārdot alkoholu personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.