• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā 37% iedzīvotāju mājās glabā nevajadzīgu elektrotehniku

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:41, 20.08.2023


Latvijā 37% iedzīvotāju mājās glabā nevajadzīgu elektrotehniku, liecina atkritumu apsaimniekotāja AS "AJ Power Recycling" veiktās aptaujas dati.


Foto: LETA

Vienlaikus 17% aptaujāto joprojām uzskata, ka elektrotehnikas atkritumiem ir vieta sadzīves atkritumu konteineros.

Kā liecina dati, 84% iedzīvotāju pēdējo divu gadu laikā ir iegādājušies vismaz vienu elektrotehnikas vienību. Ievērojot, ka vidējais elektrotehnikas lietošanas ilgums ir no trīs līdz 11 gadiem, jau tagad ir nepieciešams veicināt iedzīvotāju izpratni par elektronisko atkritumu ietekmi uz vidi un iedibināt paradumu atbildīgi atbrīvoties no elektroierīcēm, norāda kompānijas pārstāvji.

Kā skaidro Valsts vides dienesta Atkritumu aprites departamenta direktors Atis Treijs, ilgtspējīga resursu pārvaldība ir tuvākās nākotnes izaicinājums. Ar katru gadu elektrisko un elektronisko iekārtu apjomi pieaug - 2022.gadā Latvijā tirgū tika laistas apmēram 32 000 tonnas elektrisko un elektronisko iekārtu, kas ir par 2300 tonnām vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Treijs uzsver, ka katram ražotājam ir svarīgi saprast - ražojot kaut ko jaunu, jābūt izplānotai arī šī priekšmeta atgriešana apritē. Savukārt sabiedrībai jāapzinās tās loma vides kvalitātes ietekmēšanā gan, izvēloties ilgtspējīgi ražotas iekārtas, gan arī nododot tās pārstrādei.

Reaģējot uz pieaugošajiem elektrotehnikas atkritumu apjomiem un iedzīvotāju izpratnes trūkumu par atkritumu utilizāciju, Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji augusta beigās ir aicināti bez maksas nodot visa veida nevajadzīgās elektroiekārtas atbildīgai pārstrādei vides akcijas "Kas nestrādā - to neglabā!" ietvaros.

Akcijas laikā darbdienās līdz 31.augustam Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas nodot visa veida - gan mazo, gan lielo - elektrotehniku atbildīgai pārstrādei. Visa veida elektroiekārtas bez maksas tiks pieņemtas šķirošanas laukumā Atlasa ielā 4, Rīgā no plkst.14 līdz plkst.18.

Vides akciju "Kas nestrādā - to neglabā!" organizē AS "AJ Power Recycling" sadarbībā ar SIA "3R" un bīstamo atkritumu apsaimniekotāju AS "BAO".

Tiešsaistes aptauja veikta 2023.gada jūlijā, tajā piedalījās 500 respondenti.

"AJ Power Recycling" apgrozījums pērn bija 2,885 miljoni eiro, bet peļņa - 205 513 eiro.

Kompānija reģistrēta 2018.gadā, un tās pamatkapitāls ir 280 000 eiro. Uzņēmuma patiesā labuma guvēja ir Anete Freiberga-Samtiņa.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Lasiet arī

Sabiedrība Gandrīz pusei Latvijas bērnu trūkst izpratnes par naudas vērtību

Kaut arī katra otrā ģimene apspriež personīgo finanšu pārvaldīšanas pamatus, teju puse - 47% - Latvijas iedzīvotāju, kam ir bērni piecu līdz 23 gadu vecumā, norāda, ka, pēc viņu domām, bērniem sagādā grūtības izprast naudas vērtību, liecina "Swedbank" Finanšu institūta aptauja.

Sabiedrība Vadītājus visvairāk uz ceļa kaitina pagrieziena signālus nerādošie braucēji

Autovadītājus visvairāk uz ceļa kaitina braucēji, kuri nerāda pagrieziena signālu, aģentūru LETA informēja risku apdrošinātāja "If P&C Insurance" ("If") Latvijas filiāles pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Sabiedrība Velti 15 minūtes! Piedalīties Latvijas ģimeņu aptaujā

Biedrība "Latvijas Bērnu labklājības tīkls" aicina visas Latvijas ģimenes, kurās ir nepilngadīgi bērni, līdz 3.jūlijam piedalīties aptaujā "Latvijas ģimeņu barometrs 2023", paužot savu viedokli gan par aktuālo situāciju savā ģimenē, gan izteikt savas domas par vispārīgo situāciju valstī izglītības, veselības aprūpes, bērnu pieskatīšanas un citu pakalpojumu pieejamības jautājumos. Aptauja pieejama šeit: https://link.soliddata.lv/aptauja/2025757891/

Sabiedrība Aptauja: Latvijas krievvalodīgie orientēšanos uz Rietumiem uzskata par vēlamāku

Pirmo reizi novērojumu vēsturē Latvijas krievvalodīgie valsts ārpolitiskā kursa orientēšanos uz Rietumiem uzskata par vēlamāku, nekā raudzīšanos uz Austrumiem, liecina Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veiktās aptaujas dati.