• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Psiholoģe: ģimenēm nākas balansēt starp naudu un bērniem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:11, 29.08.2024


Būtiski ir uzturēt mierīgu un atklātu komunikāciju.


Nelieli finanšu līdzekļi bieži noved pie skandāliem.

Latvijā veiktajā aptaujā 10% respondentu apstiprinājuši, ka gatavošanās jaunajam mācību gadam rada papildu trauksmi ģimenē. Vismazāk satraukumu pirms skolas ir ģimenēm Vidzemē, bet visvairāk Latgalē un Pierīgā dzīvojošajām.

Visbiežāk gatavošanās jaunajam mācību gadam rada papildu trauksmi ģimenē, ja tajā aug četri bērni - 25%, ja divi bērni - 20%, ja trīs bērni - 19%, ja viens - 14%. Neatkarīgi no ienākumu līmeņa, respondentiem pirms jaunā mācību gada ir gandrīz vienlīdz liela papildu trauksme, secināts aptaujā, tomēr mazāka tā ir ģimenēs, kurās bērnam ir viens vecāks, kā arī ja respondentiem ir vidējā speciālā vai augstākā izglītība.

"Aptaujas rezultāti skaidri atklāj, ka daudzu ģimeņu emocijas un stresa līmenis ievērojami pieaug līdz ar gatavošanos jaunajam mācību gadam. Trauksme, ko izjūt vecāki, šajā periodā ir saprotama reakcija, jo ģimenēm nākas balansēt starp finansiālajiem resursiem un bērnu vajadzībām. Jo vairāk bērnu ir ģimenē, jo lielāka ir nepieciešamība pieņemt sarežģītus lēmumus, kas var radīt papildu stresu. Aptauja atklājusi arī to, ka ģimenēs, kur lēmumus pieņem vairāki pieaugušie, diskusijas un dažādi viedokļi var vēl vairāk pastiprināt šo spriedzi. Tas parāda, cik būtiski ir uzturēt mierīgu un atklātu komunikāciju ģimenē, lai šis saspringtais periods varētu kļūt par iespēju stiprināt ģimenes vienotību un kopējo izpratni par bērnu vajadzībām," uzsver Jekaterina Vintere, psiholoģe.

Aptaujā secināts, jo zemāks respondentu izglītības līmenis, jo lielāku trauksmi gatavošanās jaunajam mācību gadam rada ģimenē. Piemēram, starp respondentiem ar pamata izglītību šādas atbildes snieguši 19% no aptaujātajiem, ar vidējo vispārējo izglītību - 10%, bet ar vidējo speciālo un augstāko izglītību tikai 7%.

17% no aptaujātajām ģimenēm sacījušas, ka gatavošanās jaunajam mācību gadam tikai nedaudz rada papildu trauksmi, jo, viņuprāt, kopumā gatavošanās process ir pozitīvs. Par to pārliecinātākas ir sievietes. Tāpat aptaujas dati liecina, ka gados jaunākiem respondentiem gatavošanās mācību gadam ir vairāk pozitīvs, nekā satraucošs notikums.

18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbildējuši, ka jaunajam mācību gadam gatavojas savlaicīgi un satraukumam nav iemesla. Aptaujāto vidū šādu pārliecību vairāk pauda vīrieši, kā arī respondenti vecumā no 40-49 gadiem (26%) un Pierīgā dzīvojošie (20%).

"Veselīgi ieradumi, pārdomāts dienas ritms un vērtīgs, sabalansēts uzturs palīdzēs tikt galā ar trauksmi arī šajā pirms mācību gada posmā. Ja nu tomēr nepieciešams vēl kāds risinājums, var farmaceitam aptiekā vaicāt dabīgus bezrecepšu līdzekļus, kas satur nomierinošus ārstniecības augus - baldriāni, apini, vilkābeli, māteri un citus. Jāņem gan vērā, ka daži augi, piemēram, mātere un apinis, var izraisīt miegainību, tādēļ jāizvairās no šo preparātu lietošanas aktīvajā diennakts laikā. Ja šīs bezrecepšu zāles nav ieteicis ārsts, pirms to iegādes noteikti jākonsultējas ar farmaceitu," novēlot pēc iespējas mazāk lieka satraukuma un veiksmīgu jauno mācību gadu, iesaka "Mēness aptiekas" farmaceite, aptiekas vadītāja Jeļena Bebre.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Aptauja: Puse Latvijas iedzīvotāju netic tiesu taisnīgumam

Puse jeb 50% Latvijas iedzīvotāju netic tiesu taisnīgumam, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Ekonomika Aptauja: Latvijā 79% iedzīvotāju šogad plāno doties vismaz vienā ceļojumā

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 72% Latvijas iedzīvotāju pērn devušies vienā vai vairākos atpūtas ceļojumos, savukārt šogad vismaz vienā ceļojumā plāno doties nedaudz vairāk - 79% iedzīvotāju.

Sabiedrība Noskaidrots, cik Latvijas iedzīvotāju atzīmēs Halovīnu

16% Latvijas iedzīvotāju šodien, 31.oktobrī, atzīmēs Halovīnu, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktā aptauja.

Sabiedrība Gandrīz pusei Latvijas bērnu trūkst izpratnes par naudas vērtību

Kaut arī katra otrā ģimene apspriež personīgo finanšu pārvaldīšanas pamatus, teju puse - 47% - Latvijas iedzīvotāju, kam ir bērni piecu līdz 23 gadu vecumā, norāda, ka, pēc viņu domām, bērniem sagādā grūtības izprast naudas vērtību, liecina "Swedbank" Finanšu institūta aptauja.