• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ceļotāji saskaras ar neredzamiem riskiem, eksperts iesaka tos novērst

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:02, 19.08.2023


Augustā un septembrī daudzi dosies tūrēs uz ārzemēm – kas jāzina?


2023. gada tūrisma sezona jau nodēvēta par "pazaudētās bagāžas vasaru".

Ceļotāji no Latvijas bieži vien vieglprātīgi izturas pret ceļojuma apdrošināšanu, stāsta Latvijas eksperts Vitālijs Puķīts.

“Mūsu ilggadējā darba pieredze liecina, ka nereti apdrošināts ceļojums ir arī izdevies ceļojums! Ceļošana ir brīnišķīga iespēja izpētīt jaunas kultūras, iepazīt interesantas vietas un radīt neaizmirstamus atmiņu, tomēr vienmēr pastāv neliels risks, ka var rasties neparedzēti notikumi, kas var sabojāt ceļojuma prieku. Lai nodrošinātu sevi un savus tuviniekus, ģimenes locekļus pret neplānotiem izdevumiem un problēmām, svarīgi iegādāties apdrošināšanas polisi.

Summa ir salīdzinoši neliela, ko ceļotāji it kā ietaupa, ja nenopērk ceļojuma apdrošināšanas polisi, bet, ja notiek negadījums, cilvēki visbiežāk nožēlo, ka nav minētās apdrošināšanas, vai tā iegādāta par zemāko cenu un nesedz konkrēto negadījumu. Tie var būt visdažādākie – arī netipiski!

Piemēram, šogad aktuāli ir arī gadījumi, kad tiek atcelti lidmašīnu reisi dabas stihiju dēļ, reizēm apdrošināšanas atlīdzība noder, ja netiek izsniegta vīza, ja ceļo uz Austrāliju, ASV, Āzijas valstīm u.c.
Reizēm ceļojums tiek nopirkts pusgadu iepriekš, bet pa to laiku tiek zaudēts darbs un nav papildu līdzekļu, lai dotos ceļā. Arī pret šādu gadījumu var apdrošināties. Reizēm ceļojumā kāds cits neuzmanīgi sabojā ceļotāja lietas, apģērbu, viņam kaut ko nozog utt.”

Aizsardzība pret negaidītiem medicīniskiem izdevumiem

Medicīnas pakalpojumi ārzemēs var būt dārgi, un ceļojuma apdrošināšana palīdzēs segt šos izdevumus, ja radīsies nepieciešamība vērsties pie ārsta vai būs vajadzīga hospitalizācija.
Ceļotājiem gadās neveiksmīgi pakrist uz slapjas grīdas, trepēm u.tml. Reizēm tie ir neapdomāti lēcieni ūdenī vai no kāda paaugstinājuma, un peldētājs tādējādi salauž rokas, kājas. Citreiz sāk sāpēt zobs, tiek gūti nopietni saules apdegumi. Eksotiskajās valstīs ir iespējama saindēšanās ar ēdienu, tiek izraisīta caureja, vemšana, rodas alerģija. Pārsteidzoši, ka ceļotāji neapdomāti mēdz nogaršot visu pēc kārtas!

Evakuācija un repatriācija

Ja ir ceļojuma apdrošināšana, tad smagas slimības vai traumas gadījumā tā sniedz iespēju organizēt evakuāciju uz mītnes zemi vai repatriāciju ārstēšanai mājās.

Aizsardzība pret brauciena atcelšanu vai aizkavēšanos

Apdrošināšana var segt izdevumus, kas saistīti ar brauciena atcelšanu negaidītu apstākļu dēļ, piemēram, ja piemeklē negaidīta slimība. Gadās, ka dienu pirms ceļojuma cilvēks saslimst, piemēram, nepieciešama steidzama aklās zarnas operācija. Reizēm ceļu satiksmes negadījuma dēļ cilvēki nokavē lidmašīnu, prāmi, gadās kāda avārija, doties ceļā traucē dabas stihijas. Ir bijuši gadījumi, kad ugunsgrēka dēļ aviokompānija drošības apstākļu dēļ atceļ lidojumu, tāpat iespējamas citas force majeure situācijas. Tāpat iespējama brauciena atcelšana ģimenes apstākļu dēļ, ja rodas neparedzēti notikumi, piemēram, bēres, apdrošināšana palīdzēs atgūt maksu brauciena vērtībā. Ir iespējams vietas atteikums lidmašīnā – diemžēl aviokompānijām ir ierasta prakse pārdot par 10%-15% vairāk biļešu uz lidojumu nekā vietu lidmašīnā, jo 99,% gadījumu visi, kas ir nopirkuši biļetes neierodas uz lidojumu. Taču dažreiz ierodas 100% biļešu īpašnieku, un ir situācija, kad cilvēkam ir nodota bagāža, ir veikta reģistrācija reisam – taču iekāpšanu lidmašīnā atsaka, jo fiziski vairs nav sēdvietu!

Bagāžas nozaudēšana vai zādzība

Apdrošināšana atlīdzina zaudējumus, ja jūsu bagāža pazūd, tiek nozagta vai vairākas dienas aizkavēta. Iedomājieties, kad atbraucat uz kūrortu, bet nav atbilstoša apģērba u.c. sadzīvei, higiēnai nepieciešamo lietu – viss jānopērk! Turklāt cenas tūristu iecienītās vietās nereti ir augstākas nekā ierasts mājās.

Aizsardzība pret atbildību

Apdrošināšana sedz izdevumus par zaudējumu atlīdzināšanu, ko varat nodarīt citiem cilvēkiem vai viņu īpašumiem ceļojuma laikā. Ceļojuma apdrošināšanas polisē iekļauts punkts par civiltiesisko atbildību izrādījies finansiāls glābiņš, kad tūristi ar nomas velosipēdu iebrauca automašīnas sānos (bija gan salauzts velosipēds, gan sabojāta automašīna). Suvenīru bodītē kāda kundze ar somu aizķēra keramikas suvenīru statīvu, tie tika saplēsti un civiltiesiskā apdrošināšana noderēja, lai īpašniekam atlīdzinātu 500 eiro vērtos zaudējumus.

Nozaudēto dokumentu maiņa

Apdrošināšana palīdzēs apmaksāt procedūras un dokumentus nozaudēto vai nozagto pasu, vīzu un citu svarīgu dokumentu saņemšanai – diemžēl šāda pieredze ir klasika, it sevišķi austrumu un eksotiskajās valstīs. Diemžēl no zādzībām neviens nav pasargāts! Nesen ģimenei, kura ceļoja pa Sicīliju, vakarā restorānā nozaga somu ar dokumentiem, telefonu un naudu. Singapūrā kāda kundze taksometrā aizmirsa somu ar dokumentiem un naudu – viņa no bagāžnieka paņēma koferus, bet soma palika salonā…

Aizsardzība pret avārijas gadījumiem

Apdrošināšana sniedz palīdzību un kompensācijas ar transportlīdzekļiem saistītu avāriju un negadījumu gadījumā – ja tiek ņemts nomā velosipēds, automašīna u.tml. Vietējās apdrošināšanas vairāk aizsargā iznomātāju intereses, ja kas gadīsies, drīzāk būs no savas kabatas jāatlīdzina zaudējums vietējām apdrošināšanas kompānijām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Pasaule Iespēju bez maksas apceļot Eiropu ieguvuši 155 Latvijas jaunieši

Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvas "DiscoverEU" 2023.gada otrajā kārtā bezmaksas ceļošanas kartes ieguvuši 155 jaunieši no Latvijas, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Sabiedrība ĀM aicina pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstī (VIDEO)

Līdz ar ziemas ceļojumu sezonu Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas iedzīvotājus pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstīs.

Interesanti fakti Latvijas bērni un viņu vecāki vēlas apmeklēt Lapzemi (+VIDEO)

Ziemā tieši Somijas Ziemeļi kļūst par ceļotāju iecienītāko galamērķi.

Kultūra Izzini dzimto zemi garajā nedēļas nogalē: idejas Latvijas apceļošanai (+VIDEO)

Valsts svētki sniedz labu iespēju izpētīt vairākas pilsētas.