• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektromobiļu ekspluatācija Latvijā: saprotam kopā ar ekspertiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:00, 03.08.2023


Izdevumu izmaksas atkarīgas no elektrības cenu svārstībām, nepieciešamas speciālas riepas.


Elektriskās uzpildes stacijas tagad pieejamas daudzās Rīgas autostāvvietās.

2022.gadā visā pasaulē tika pārdoti aptuveni 10 miljoni elektroauto. Norvēģijā šogad 84% visu pārdoto jauno auto ir tieši elektromašīnas.

Tirdzniecības apjomi pasaulē ir palielinājušies vairāk nekā par 55%, un tiek prognozēts, ka šogad tie pieaugs vairāk nekā par trešdaļu. Tas mudina autobūves kompānijas vēl straujāk pāriet uz elektrisko transportlīdzekļu ražošanu. Pēc ekspertu domām, iekšdedzes auto tirgus lēnām izmirst. Tiesa, dažas interešu grupas joprojām cenšas to uzturēt pie dzīvības.

"Latvijā sērijveida elektroauto parādījās pirms gadiem desmit. Tiem bija mazs akumulators, taču braukšanai pa pilsētu bija tā neko. Uzlādes infrastruktūra tolaik bija pavisam iedīgļa fāzē, un, ja mājās vai darbā nebija pieslēgvietas, uzlāde sagādāja jūtamas neērtības. Pašlaik situācija ir būtiski citāda. Jā, starp pilsētām uzlādes punktu varētu būt vairāk, bet, piemēram, Rīgā to netrūkst. Galvenais, lai to skaits aug līdz ar pieprasījumu pēc pašām elektromašīnām, un mēs pie tā strādājam," stāsta eksperts Kārlis Mendziņš.

Vēl viena svarīga lieta ir elektrības cena. Kārlis skaidro - ja ir iespēja uzstādīt savu saules elektrostaciju, tad elektrība faktiski var būt bez maksas. Ņemot vērā degvielas, auto remonta un pat līzinga izdevumus, tas jaunu elektromobili padara lētāku par lietotu iekšdedzes mašīnu.

Līdzās pragmatiskajiem apsvērumiem ir vēl morāles motīvs - Latvijā autotransporta radītā emisija veido aptuveni trešdaļu kopējā apjoma, un, ja to grib mainīt, vieglajiem auto jāpievēršas nopietni.

Taču ir vēl kāds būtisks aspekts, kas jāņem vērā elektromobiļu īpašniekiem – viņu gumijas "kurpes".

Elektromobiļu riepām ir pastiprināta sānu malu iekšējā konstrukcija un nodilumizturīgāks riepu protektora dizains, lai labāk izlīdzsvarotu svara un slodžu pieaugumu.

Svarīga elektroauto riepu īpašība ir arī to klusums. Kustībā esošs elektromobilis ierastā automašīnas braukšanas trokšņa vietā rada vien zemu dūcošu skaņu, kam nevajadzētu mainīties, pieaugot ātrumam.

Ja automašīnai būs uzliktas vienkāršas auto riepas, tad, paātrinoties virs 20 km/h, daudz dzirdamāks kļūs riepu radītais troksnis. Tādēļ, lai nodrošinātu lielāku komfortu elektroautomašīnas pasažieriem, riepu ražotāji papildina riepas konstrukciju ar jauniem materiāliem un tehnoloģiskajām inovācijām, samazinot rites pretestības radīto troksni.

Diemžēl elektromobiļiem piemērotas jaunas riepas izmaksā dārgāk, un tās ir retāk pieejamas nekā vienkāršas vasaras vai ziemas riepas, tādēļ tām ir īpaši svarīga kvalitatīva riepu montāža un regulāra apkope, pārbaudot riepu savirzi vismaz reizi sešos mēnešos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lems par izmaiņām, lai skolēni varētu atteikties no krievu valodas apguves

9.maija Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir iekļauti 22 jautājumi.

Sabiedrība Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas Eiropā

Valsts augstākajām amatpersonām noliekot ziedus Rīgas Brāļu kapos, šodien Latvijā tiek atzīmēta nacisma sagrāve un pieminētas Otrā pasaules kara beigas Eiropā.

Sabiedrība Lasmaņa rīcībā tiesībsargs saskatījis nevēlamu seksuāla rakstura komunikāciju

Tiesībsargs konstatējis neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no bijušā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) puses, pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.

Sabiedrība Atvieglos lēmumu pieņēmšanu dzīvojamo māju atjaunošanai

Saeimas komisija atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Ar tiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.

Lasiet arī