• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Reabilitēs tos nelikumīgi represētos, kam reabilitācija bija apgrūtināta

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:22, 22.06.2023


Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju", lai reabilitētu tās padomju režīma nelikumīgi represētās personas, kuru reabilitācija 90.gadu sākumā PSRS armijas klātbūtnes dēļ bija apgrūtināta.



Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) debatēs norādīja, ka nav reabilitēti daļa nacionālo partizānu, leģionāru, konfesiju pārstāvju, kuri reliģiskās darbības dēļ tika ievietoti padomju režīma psihiatriskajās slimnīcās, piemēram, baptistu Līgatnē.

Kiršteins arī minēja vairākas lietas, kas padomju laikā tika iztiesātas ar viltotiem pierādījumiem. Politiķis norādīja, ka tā kā minētie represētie cilvēki ir miruši, viņu reabilitācija būs līdzīga politiskam paziņojumam.

Grozījumus iesnieguši deputāti Kiršteins, Edvīns Šnore (NA), Igors Rajevs (AS), Raimonds Bergmanis (AS), Viktors Valainis (ZZS), Augusts Brigmanis (ZZS) un Rihards Kozlovskis (JV).

Deputāti skaidro, ka 1990.gadā Latvijas Augstākā padome pieņēma likumu "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju", ar kuru reabilitēja personas, kuras bija represētas bez tiesu nolēmumiem vai notiesātas pēc KPFSR Kriminālkodeksa likumā norādītiem pantiem.

Taču likuma pieņemšanas laikā Latvijā vēl atradās PSRS Bruņoto spēku daļas, darbojās Valsts Drošības komiteja un likumā nebija iespējams iestrādāt visus nepieciešamos krimināllikumu pantus, jo daudzas personas tika notiesātas armijas, iekšlietu karaspēka, valsts drošības karaspēka un citos kara tribunālos, kas bija tipiska okupācijas izpausme, skaidrots likumprojekta anotācijā.

"Ir jāreabilitē arī Latvijas teritorijā tiesātie bijušie Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas pilsoņi, kā arī šo personu pēcnācēji, kurus Latvijas Republikas okupācijas laikā PSRS nelikumīgi represēja Latvijas teritorijā vai par darbībām, kas notika Latvijas teritorijā. Līdz ar to netika reabilitētas apmēram 2200 personas," norāda parlamentārieši.

Lai atbilstoši Satversmes ievadā teiktajam realizētu okupācijas seku novēršanas politiku, jāreabilitē ne tikai nelikumīgi notiesātie, bet arī personas, kas noslepkavotas vai citādi represētas bez jebkāda tiesiska pamata.

Tāpat jāreabilitē arī okupācijas karaspēka kara tribunālos, VDK darbinieku un aģentu falsificētās lietās, kā arī tiesātas atkārtoti, bez pierādījumiem, bez tiesībām uz aizstāvību, par noziegumiem, kuri, atzīstot okupācijas faktu, zaudē savu tiesisko pamatu (dzimtenes nodevība un citi valsts noziegumi) un, kurus, lai nodrošinātu reabilitācijas procesa nekavējošu uzsākšanu, nevarēja iekļaut reabilitācijas likumā trīs mēnešus pēc neatkarības atjaunošanas pasludināšanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņu sagatavošanā konsultācijas notikušas ar Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras un padomju represēto cilvēku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Sabiedrība «Rail Baltica» Saeimas izmeklēšanas komisija iztaujās VK un Ģenerālprokuratūru

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par "Rail Baltica" projekta īstenošanu pirmajā sēdē deputāti vienojušies nākamreiz iztaujāt Valsts kontroles (VK) un Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Sabiedrība Vili Krištopanu Saeimā aizstās viņa palīdze Ilze Stobova

Daugavpils pašvaldības izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei (LPV) atsakoties no potenciālā Saeimas deputāta mandāta, nākamā sarakstā ir Ilze Stobova, kura to pieņems.

Sabiedrība Saeima aicina atbalstīt Ukrainas pieteikumu pievienoties NATO

Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.

Sabiedrība Valdība plāno pārbūvēt Saeimas namu

Saeimas ēkas atjaunošanas metu konkursā redzējumu iesnieguši seši pretendenti, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).