• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētījumā noskaidrots, kurās valstīs vislabāk vērtē Latvijas biznesa vidi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:33, 18.06.2023


ASV un Vācijas iedzīvotājiem ir labākais priekšstats par biznesa vides stabilitāti Latvijā, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veiktais pētījums desmit mērķa valstīs, kurā noskaidrots Latvijas atpazīstamības līmenis pasaulē.



Aptaujājot Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Lielbritānijas, Vācijas, Beļģijas, ASV, Dienvidkorejas un Japānas iedzīvotājus, secināts, ka ārvalstīs 48% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka biznesa vide Latvijā ir stabila.

Savukārt vien 9% apgalvo pretējo, norādot, ka tā ir nestabila.

LIAA uzsver, ka uzņēmējiem, vadītājiem un pašnodarbinātajiem biežāk nekā pārējiem ir pozitīvs priekšstats par biznesa vides stabilitāti Latvijā.

Globālu izaicinājumu kontekstā Latvija visbiežāk tiek uztverta kā valsts, kas iestājas par dabas un ilgtspējas vērtībām un rīkojas starptautiska kopējā labuma vārdā, tomēr šis virziens ir jāstiprina - aptuveni trešā daļa aptaujāto piekrīt šiem apgalvojumiem.

Uzņēmējdarbības un inovāciju kontekstā Latvijas tēls tiek saistīts ar investīciju piesaistes potenciālu 29% gadījumu, taču zināšanas par biznesa vidi un ekonomisko attīstību ir jāstiprina - Latvija reti saistās ar inovācijām, tehnoloģijām un ekonomisko attīstību, zināšanu par inovācijām un biznesa vidi trūkst, secināts pētījumā.

Desmit valstīs veiktais Latvijas valsts atpazīstamības pētījums apliecina, ka Latviju Eiropas valstīs zina katrs otrais jeb 50% aptaujāto. ASV Latviju zina gandrīz trešā daļa jeb 31% respondentu, bet Dienvidkorejā 19% un Japānā 11% aptaujāto.

Latvijas atpazīstamības līmenis mērīts atkarībā no zināšanu līmeņa par Latviju un secināts, ka 5% respondentu par Latviju zina daudz, 36% zina nedaudz, 38% zina tikai nosaukumu un 20% par valsti nezina neko. Kopumā noskaidrots, ka 43% aptaujāto zināšanas par Latviju pēdējo piecu gadu lakā ir pieaugušas.

Aptaujātie respondenti desmit mērķa valstīs norādījuši, ka Latvijas stiprās puses ir skaista daba, ko norādījuši 56% aptaujāto, un pilsētas, ko atzīmējuši 42% aptaujāto.

Mazāk nekā puse jeb 41% aptaujāto norādījuši, ka Latvija ir tūristiem draudzīga valsts. Savukārt nedrošību un nabadzību norādījuši attiecīgi 14% un 5% aptaujāto.

Pētījumā respondentiem tika vaicāts, ar kādām nozarēm viņiem saistās Latvija. Šajā jautājumā 41% aptaujāto atzina, ka Latvija visbiežāk saistās ar tūrismu, otrā populārākā atbilde, 22% gadījumu, bijusi pārtika un kulinārija, savukārt, 19% norādījuši mūzika, filmas un kultūra. Tomēr 26% no aptaujātajiem nespēja norādīt nevienu nozari.

Tāpat pētījums atklāja, ka 61% respondentu nākotnē vēlētos apmeklēt Latviju, 56% labprāt nogaršotu Latvijas ēdienus un 40% izbaudītu Latvijas kultūru, kas ļauj secināt, ka ārvalstu iedzīvotajiem ir interese par Latviju, norāda LIAA.

Lai izstrādātu Latvijas valsts tēla "missionLatvia" stratēģiju 2024. - 2026.gadam, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar "Tribus Research" šā gada sākumā veica pētījumu desmit mērķa valstīs, kurā noskaidrots Latvijas atpazīstamības līmenis pasaulē.

Pētījums veikts 2023.gada janvārī un februārī, aptaujājot vairāk nekā 38 000 Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Lielbritānijas, Vācijas, Beļģijas, ASV, Dienvidkorejas un Japānas iedzīvotājus ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 64 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.