• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zināms, kad būs spriedums strīdā starp IT uzņēmumu Visma un KP

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:33, 11.06.2023


Administratīvā apgabaltiesā 29.jūnijā būs pieejams spriedums strīdā starp informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu SIA "Visma Enterprise" (iepriekš SIA "FMS") un Konkurences padomi (KP) par tās 2013.gada nogalē noteikto sodu 45 000 latu (64 000 eiro) apmērā, paziņoja tiesā.



KP sodīja uzņēmums 2013.gada nogalē. KP uzņēmumus sodīja par iespējamajiem pārkāpumiem FMS grupas SIA "FMS Software" izstrādātās resursu vadības sistēmas "Horizon" un "Horizon Start" izplatīšanā.

FMS uzskata, ka KP argumenti liecina - lēmuma pieņēmēji nav iedziļinājušies Latvijas IT tirgus struktūrā, ir nepareizi definējuši attiecības tās dalībnieku starpā un piemērojuši sodu, neņemot vērā uzņēmuma vairākkārtējus skaidrojumus.

"FMS dīleru līgumā iekļautā nosacījuma būtība bija nevis ierobežot konkurenci, bet gan informēt programmas ražotāju par tās gala lietotāju, lai palīdzētu dīlerim piedāvāt kvalitatīvāko risinājumu konkrētam klientam. Līdz ar to nav nekāda pamata uzskatīt, ka ar šo līguma punktu ir pārkāpts Konkurences likuma gars. Arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem šādi nosacījumi ir legāli," iepriekš skaidroja FMS valdes priekšsēdētājs Jānis Bergs.

Pēc FMS domām, uzraugu lēmums liecinot par IT tirgus neizpratni un apdraudot arī citus Latvijas IT tirgus dalībniekus.

"Mēs KP lēmumam nepiekrītam un uzskatām to par nepamatotu. IT tirgū pats būtiskākais ir programmas gala lietotājs. Tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu kvalitāti, izplatītāji nereti vēršas pie programmu izstrādātājiem ar jautājumiem, kas skar tehniska rakstura konsultācijas vai atlaižu piešķiršanu. Tā ir nozares specifika, kuras mērķis ir sniegt labumu klientam, nevis deformēt konkurenci, kā to kļūdaini secina KP. IT tirgus ne visiem ir zināms, tādēļ esam vairākkārt vērsušies KP ar skaidrojumiem un aicinājuši analizēt un pārbaudīt ekonomisko kontekstu. Diemžēl mūsu argumenti tā arī nav ņemti vērā," skaidro Bergs, piebilstot, ka FMS nav saņēmis arī KP argumentus, kādēļ uzņēmuma sniegtie skaidrojumi ir noraidīti.

Minētajā lietā ar Administratīvās apgabaltiesas pērnā gada 31.marta spriedumu, lietu izskatot no jauna, tika apmierināts SIA "Visma Enterprise" pieteikums un atcelts KP 2013.gada 9.decembra lēmums.

Par spriedumu tika saņemta kasācijas sūdzība.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 2022.gada 4.oktobrī atcēla apgabaltiesas spriedumu un lietu nosūtīja atkārtotai izskatīšanai.

Jau ziņots, ka 2013.gada nogalē KP pieņēma lēmumu piemērot sodu 45 000 latu (64 000 eiro) apmērā vienam no lielākajam grāmatvedības programmu izstrādātājam Latvijā SIA "FMS Software".

"FMS Software" vairāk nekā piecus gadus ierobežoja konkurenci starp izplatītājiem, kas visā Latvijā tirgo grāmatvedības programmas "Horizon" (iepriekš "Apvārsnis") un "HorizonStart" (iepriekš "Uvis"), tā liedzot klientiem - uzņēmumiem un valsts iestādēm - gūt labumu no izplatītāju sāncensības.

FMS IT pakalpojumus izmanto Finanšu ministrija, Valsts kase un Valsts ieņēmumu dienests, Iekšlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, kā arī dažādi privātie uzņēmēji - "Latvijas Valsts meži", SIA "Jānis Roze" un citi.

SIA FMS, kas agrāk bija pazīstams kā "FMS Group", nodarbojas ar IT sistēmu ieviešanu, projektu vadību un konsultatīvu pakalpojumu sniegšanu. Savukārt SIA "FMS Software" pamatdarbība ir "Horizon" un "Horizon Start" izstrāde, uzturēšana un dīleru tīkla pārvaldība, kā arī individuālu programmatūras izstrādes projektu realizācija.

Ziemeļvalstu IT uzņēmums "Visma Group" 2014.gadā iegādājās visas SIA "FMS" un SIA "FMS Software" akcijas, savukārt 2015.gadā "FMS" mainīja nosaukumu uz SIA "Visma Enterprise" un Latvijā darbojas ar zīmolu "Visma".

Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 9,1 miljons eiro, bet peļņa sasniedza 1,2 miljonu eiro, kas ir gandrīz 900 000 eiro vairāk nekā 2020.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.