• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā noslēdzas pedagogu streiks

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 06:57, 26.04.2023


Šodien Latvijā noslēdzas Latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrības (LIZDA) organizētais trīs dienu streiks.


Foto: LETA

Pēc LIZDA datiem, streikā bija plānojuši piedalīties ap 20 000 izglītības darbinieku, bet ne visi streiko visas trīs dienas, līdz ar to ne visās izglītības iestādēs tiek pārtraukts mācību darbs.

Streika laikā starp LIZDA un valdības pārstāvjiem tika risinātas sarunas par streika prasību izpildi. LIZDA un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vēl līdz pirmdienai bija atšķirīgi viedokļi, vai valsts ir izpildījusi pedagogu streika prasības - IZM uzstāja, ka prasības ir izpildītas, jo paredzēts prasītais finansējums zemāko algas likmju celšanai, savukārt LIZDA uzstāja, ka pielikums nepieciešams arī tiem pedagogiem, kas jau tagad saņem lielākas algas. LIZDA tika draudējusi pagarināt streiku, jo uzskatīja, ka valdība neesot izpildījusi visas streika prasības.

Otrdienas vakarā puses vienojās, ka streikojošo pedagogu prasību izpildei valdība plāno atvēlēt vēl 4,168 miljonus eiro, aģentūrai LETA apliecināja izglītības ministre Anda Čakša (JV). Šī summa tiks piešķirta papildus jau atvēlētajiem 9 039 833 eiro, ko paredz 21.aprīlī apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par pedagogu atalgojumu. Finansējums tiks izmantots atalgojuma pacelšanai arī tiem pedagogiem, kuru algu likme šobrīd ir lielāka par minimālo. Pārskatīts tikšot arī finansējuma avots atalgojuma palielināšanai augstskolu izglītības darbiniekiem, kas tiks ņemts no cita avota, nevis no jau piešķirtā finansējuma augstākajai izglītībai. Papildus līdzekļu ieguves avots pašlaik gan vēl nav publiski precizēts.

Čakša aģentūrai LETA uzsvēra, ka atbildība par piešķirtā finansējuma sadali ir pašvaldībām, lai nodrošinātu atbilstošu pedagogu atalgojuma pieaugumu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga aģentūrai LETA pauda, ka IZM jaunākais piedāvājums paredz streika vienošanās izpildi, tāpēc pēc piedāvājuma sīkākas izvērtēšanas un lēmumu nostiprināšanas valdības lēmumos streiku oficiāli plānots pārtraukt un neprasīt arī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) demisiju.

Plānots, ka trešdienas pēcpusdienā premjerministrs sasauks valdības ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu jaunākās vienošanās ar LIZDA.

Streika laikā informācija par izglītības iestāžu darba norisi atrodama konkrētās pašvaldības mājaslapā, vai jāvēršas izglītības iestādē. IZM skaidroja - ja izglītības iestāde nav slēgta, bet strādā minimāli, tad izglītojamiem jānodrošina izglītības ieguves process, jāgādā par viņu drošību un ēdināšanu. Ja streikā piedalās tikai daļa pedagogu, izglītības iestādē ir jāorganizē atbilstīgs izglītības process.

Streika vai pedagogu neesamības dēļ nevar organizēt mācības attālināti. Tāpat nedrīkst piespiest uzņemties streikojošo kolēģu amata pienākumu izpildi pedagogiem, kuri nepiedalās streikā. Ministrijā atsaucās uz Streiku likuma 34.pantu, kas nosaka, ka par darbinieka, kas nepiedalās streikā, piespiešanu uzņemties streikojošo kolēģu darbu, kā arī par pedagogu pieņemšanu darbā streikojošo pedagogu vietā, var tikt piemērota administratīvā atbildība.

Gadījumā, ja attiecīgajā izglītības iestādē neviens pedagogs nestreiko, izglītības iestāde turpina darbu kā ierasts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība IZM varētu samazināt minimālā skolēnu skaita prasību

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā samazināt minimālā skolēnu skaita prasību vidusskolas posmā pierobežas skolās un pieejamības skolās, liecina jaunākā finansēšanas modeļa "Programma skolā" versija.

Kriminālziņas Pērn IKVD visvairāk sūdzību saņemts no vecākiem par pedagogu darbu

Pērn Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) visvairāk sūdzību saņemts no izglītojamo vecākiem par pedagogu darbu, liecina IKVD publiskais pārskats par 2023.gadu.

Sabiedrība Vidusskolēni izkrituši galvenokārt matemātikas eksāmenā

Optimālā līmeņa centralizētajā eksāmenā matemātikā 15% minimālo kopvērtējuma slieksni nav sasnieguši ap 2700 vidusskolēnu, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) pirmie provizoriskie rezultāti.

Sabiedrība Izglītības un zinātnes ministrijas departamentu vadīs volejbolists Samoilovs

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamentu turpmāk vadīs pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs.