• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aicina derusifikācijas gaitā likvidēt Puškina ielas nosaukumu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 01:47, 15.03.2023


Ievērojot, ka Rīgas pieminekļu padome rekomendēja demontēt pieminekli Aleksandram Puškinam Rīgā, ierosinājuma padomē iesniedzējs Didzis Šēnbergs ir vērsies pie Rīgas valstspilsētas domes priekšsēdētāja, aicinot arī īstenot Valsts valodas centra atzinumu par Puškina, Turgeņeva un Ļermontova ielu pārdēvēšanu.



Puškina, Turgeņeva un Ļermontova vietvārdi Rīgā ieviesti īpašā rusifikācijas periodā - pārkrievošanas uzspiešanas posms no 1863.gada Janvāra sacelšanās līdz 1905.gada revolūcijai. Ļermontova un Puškina tēli šobrīd neapšaubāmi ir Krievijas Federācijas dienestu agresīvās un ekspansionistiskās politikas 'krievu pasaule' simboli. Derusifikācija pilsētvidē nedrīkst būt voluntāri selektīva, fizisku objektu demontējot, bet rusifikācijas ielu nosaukumu negrozot, jo šādi process zaudētu tiesisku konsekvenci.

2022.gada 22.jūnijā Valsts valodas centrs atzina, ka normatīvajiem aktiem atbilst mainīt Puškina ielas nosaukumu uz "Kārļa Mīlenbaha iela", Turgeņeva ielas - uz "Vilhelma Purvīša iela", Ļermontova ielas - uz "Viļa Plūdoņa iela". Kopš šī atļaujošā centra atzinuma deviņus mēnešus dome nav spējusi pieņemt lēmumu lietas atrisināšanai.

Rusifikācija ir Krievijas impērijas un PSRS ilgstoši īstenotā politika, kas vērsta uz krievu nācijas pārākuma demonstrēšanu, citu tautību pārtautošanu, ierobežojot to valodu lietojuma sfēras un neatkarīgu kulturālo attīstību, mēģinot panākt nacionālo valodu un kultūru aizstāšanu ar krievu valodu un kultūru.

Turgeņeva iela Rīgā izveidota 1885.gadā, Puškina bulvāris 1899.gadā, Ļermontova iela 1901.gadā. Puškina iela nav vēsturiska, jo rusifikācijas politikas ietvaros radītais nosaukums pat neatbilst pašreizējai atrašanās vietai. 1918.gada 18.novembrī Puškina bulvārī Latvju operas namā proklamēta Latvijas Republika. Esošā iela no 1812.gada bija Lielā Jēzusbaznīcas iela, vēlāk Smoļenskas iela, bet 1923.gadā ar Latviju nesaistītā Aleksandra Puškina vārds tai piešķirts kā 'kompensācija' par Ata Kronvalda iemūžināšanu.

Lai arī Rīgā vēsturiski sastopams šis kompensācijas princips, piemēram, Peitavas vai Lazaretes ielu gadījumos, Satversmē nostiprināto principu sociālo vērtību realitāte un ar Augstākās tiesas judikatūru nostiprinātā noskaidrošanas no morāles principiem metode nedod tiesības kaut ko kompensēt Krievijas un PSRS šovinistiskās un noziedzīgās ekspansijas propagandas tēlam, kas reiz ir radīts no ārvalsts literāta biogrāfijas.

Purvīša vārds izvēlēts, jo netālu esošajā tagadējā Satiksmes ministrijas ēkā atradās Latvijas Mākslas akadēmija, kurā Purvītis bija rektors. Mīlenbaha vārds - par godu Latviešu valodas institūta darbam augstceltnē, kam blakus atrodas šī iela. Šogad piemin izcilā latviešu valodas zinātnieka Kārļa Mīlenbaha 170 gadu jubileju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.