• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Straume: Korupcija mazinās, bet ne pietiekami ātri

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:11, 01.03.2023


Latvijā korupcija noteikti nepieaug, tā drīzāk mazinās, tomēr samazinājums nav tik ātrs, kā varētu vēlēties, intervijā Latvijas Radio sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.


Foto: LETA

Viņš atzina, ka saskaņā ar biroja pērn veiktu pētījumu ir nedaudz pieaugusi uzņēmēju gatavība kukuļot, lai uzvarētu kādos iepirkumu konkursos, tāpēc KNAB vēl ir daudz jāstrādā, lai šo tendenci izskaustu.

Pēdējie korupcijas uztveres indeksa dati liecinot, ka atsevišķās jomās Latvijas rādītāji uzlabojas, taču ir arī negatīvas tendences, kas galvenokārt saistītas ar Covid-19 pandēmiju, ekonomikas sabremzēšanos un kara sekām. KNAB tuvākajā laikā nākšot klajā ar pētniecisku analīzi, lai skaidrāk parādītu sabiedrībai, "kur tad mēs esam un kas ir tās problemātiskās lietas".

Vaicāts, vai nav tā, ka korupcija kļūst arvien rafinētāka un klasisko kukuļošanu nomaina citas noziegumu formas, piemēram, karteļi, Straume atbildēja, ka arī karteļi iet roku rokā ar kukuļiem.

"Ja pasūtītājs (..) nepamana to acīmredzamo lietu, ka šeit, visticamāk, ir notikusi cenu sarunāšana, tad ir jāmeklē iemesls, kāpēc nepamana, un acīmredzot tas varētu būt kukulis," pieļāva KNAB priekšnieks.

Viņš arī atkārtoja vakar Saeimas komisijā pausto, ka gribētos, lai tiesu piemērotie sodi par koruptīviem noziegumiem būtu lielāki. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nekādā gadījumā nevēlas kritizēt neatkarīgu tiesnešu pieņemtus lēmumus, bet gan tikai pauž savu kā korupcijas apkarotāja redzējumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Sabiedrība Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta

Pirmssvētku piektdiena Latvijā būs silta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Lasiet arī

Kriminālziņas KNAB novēro: Pieaug to juridisko personu skaits, kuru interesēs doti kukuļi

Pēdējo gadu laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novērojis negatīvu tendenci - pakāpeniski pieaug to juridisko personu skaits, kuru interesēs kukuļotas gan Latvijas, gan citu valstu amatpersonas, sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, atklājot starptautisku konferenci par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos piemērošanas praktiskajiem aspektiem.

Sabiedrība KNAB pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Turpinās iztiesāt bijušā KNAB vadītāja Vilnīša lietu

Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā šodien plkst.15 plānots turpināt skatīt krimināllietu, kurā par kukuļa piesavināšanos 135 000 eiro apmērā apsūdzētas trīs personas, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Sabiedrība KNAB pagājušajā nedēļā aizturējis CVK priekšsēdētāju Bērziņu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā aizturējis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.