• Jadviga,
  • Laura
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KNAB pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:49, 01.03.2023


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus, noskaidroja aģentūra LETA.


Foto: LETA

Ja attiecībā uz šo iepirkumu tiks konstatēts pārkāpums, tad sekošot atbilstoša rīcība, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē norādīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, kurš pēc sēdes aģentūrai LETA apliecināja, ka birojs patlaban pētot iepirkuma dokumentus.

Aizsardzības nozarē kā viena no jomām, kur ieplūst lieli līdzekļi ir svarīgi, lai izzagšana un korupcija nevarētu pastāvēt. Tāpēc KNAB analītiķi gan operatīvie darbinieki pievēršot pastiprinātu uzmanību šai nozarei.

Straume, kurš pats savulaik strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, slavēja labo sadarbību ar aizsardzības struktūrām un Aizsardzības ministriju (AM).

"Mums nav problēmu iegūt nepieciešamo informāciju un dokumentus," apgalvoja KNAB priekšnieks.

Runājot par nākotni, KNAB varot publiski aicināt aizsardzības nozares vadību, tostarp, politisko veltīt lielu uzmanību nelikumību nepieļaušanai.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

AM ir uzskaitījusi pamatojumu, kāpēc iepirkumā izraudzīti tieši "Zītari LZ", tomēr vienlaikus Mūrniece ir uzdevusi veikt pārbaudi par armijas pārtikas iepirkumu, turklāt Aizsardzības ministrija jau pērn rudenī ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi KNAB.

Mūrniece nesen intervijā TV3 paziņoja, ka toreizējā ministra Arta Pabrika (AS) politiskā biroja pārstāvis ir iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu.

"Pirmie secinājumi ir nepatīkami," par sākto iepirkuma izvērtēšanu stāstīja politiķe, "ir izveidojusies netipiska situācija - iepriekšējā ministra politiskā biroja pārstāvis ir bijis klāt iepirkuma komisijā un lēmis par konkrētām prasībām, kas ir saistītas ar šo iepirkumu."

Šādos apstākļos Mūrniece lūgusi veikt tālāku detalizētu pārbaudi, tajā iesaistīts AM Audita departaments un izpēte tikšot turpināta "trīs, četrās jomās". Desmit dienu laikā ministre sagaida padziļinātāku vērtējumu par iepirkumu, lai lemtu par tālāko rīcību.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka jau 31 gadu pastāvošais uzņēmums patlaban pieder Laurai Zeltiņai un advokātam Modrim Supem. Patiesais labuma guvējs ir Zeltiņa, kura ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāze liecina, ka Supe pērn maijā partijai "Latvijas attīstībai" ziedojis 2500 eiro, vēl gadu iepriekš 2000 eiro. 2017.gadā un 2015.gadā kopumā ziedojis 10 000 eiro partijai "Gods kalpot Rīgai".

2021.gadā uzņēmums apgrozījis 562 498 eiro un strādājis ar 141 546 eiro peļņu. Gadu iepriekš apgrozīti 797 051 eiro un strādāts ar 62 399 eiro zaudējumiem. 2019.gadā apgrozīti 3 400 068 eiro un strādāts ar 31 800 eiro peļņu, bet 2018.gadā apgrozīti 2 314 098 eiro un strādāts ar 160 985 eiro peļņu. Arī iepriekšējos gados katru gadu apgrozīti vairāk nekā divi miljoni eiro.

Uzņēmumam ir četras ēdnīcas Talsos un Rīgā, bistro Rojā, krogs, kafejnīca un picērija Ventspilī. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmumam ir deviņi transportlīdzekļi - četri vieglie, četri kravas un viena piekabe.

Uzņēmuma 2021.gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmums galvenokārt sniedz ēdināšanas pakalpojumus "Rīgas satiksme", ēdināšanas punktos un Rojas vidusskolas ēdnīcā, kā arī sniedz ēdināšanas pakalpojumus citām juridiskām un fiziskām personām. 2021.gadā uzņēmuma saimniecisko darbību ievērojami ietekmēja un ierobežoja Covid-19 pandēmija, kā arī tās seku ierobežošanas pasākumi. Uzņēmums 2021.gadā saņēmis valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu krituma kompensēšanai, kas nodrošinājis apgrozāmo līdzekļu pieejamību un uzņēmuma finanšu stabilitāti.

Ar "Zītari LZ" līgums ir noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu, uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būs jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredz pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ceturtdiena būs pārsvarā mākoņaina un vietām līs

Ceturtdien Latvijā gaidāms mākoņains laiks, kas brīžiem skaidrosies, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu pieturvietu nojumju iegādei

Rīgas pašvaldība izsludinājusi iepirkumu sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju iegādei pašvaldības vajadzībām.

Sabiedrība Veterinārārsti: kaķu reģistrācija norit ļoti aktīvi

eskatoties uz to, ka kaķu obligātā čipēšanas stāsies spēkā 1.jūlijā, jau patlaban kaķu reģistrācija norit ļoti aktīvi, pauda Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) priekšsēdētājs Ilmārs Dūrītis.

Sabiedrība Otrdien novērsti 46 migrantu mēģinājumi nelikumīgi šķērsot robežu

Valsts robežsardze otrdien novērsusi 46 nelegālo migrantu mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, aģentūru LETA informēja robežsardzē.

Lasiet arī

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Pirmo reizi lozēs, kam būs jādodas dienēt valsts aizsardzības dienestā

Trešajā valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, šodien pirmo reizi notiks izloze, kurā izraudzīsies jauniešus, kuriem būs jādodas dienēt.

Sabiedrība Valsts aizsardzības dienesta obligātā kārtā iesauks 150 Latvijas pilsoņus

Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā būs nepieciešams pēc nejaušības principa iesaukt 150 Latvijas pilsoņus, informēja Aizsardzības ministrija.