• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas valstīm jāveic kopīgi iepirkumi aizsardzības jomā - EP deputāts

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 06:56, 13.02.2023


Eiropas valstīm ir jāveic kopīgi iepirkumi aizsardzības jomā, lai varētu lētāk un ātrāk iegādāties bruņojumu saviem aizsardzības spēkiem un Ukrainas atbalstam, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs (LA).


Foto: LETA

Eiropas Komisijas nesen ierosināja piešķirt 500 miljonus eiro kopīgu aizsardzības iepirkumu veicināšanai. Šis jaunais instruments motivēs valstu valdības sadarboties, iegādājoties Eiropas Savienībā (ES) ražotus ieročus, vērtē Ijabs, kurš ir atbildīgais ziņotājs Eiropas Parlamenta Iekšējā tirgus komitejā par Eiropas Aizsardzības rūpniecības stiprināšanas likumprojektu.

Ijabs uzskata, ka lēmums par ES budžeta līdzekļiem veikt kopīgus aizsardzības iepirkumus ir būtisks, lai arī to apjoms vēl ir salīdzinoši neliels. Deputāts uzsver, ka šajos iepirkumos ir jādod iespējas arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri veido Latvijas aizsardzības rūpniecības pamatu.

Pēc Ijaba vārdiem, pašreizējais munīcijas un ieroču trūkums sakarā ar karu Ukrainā ir izgaismojis vājās vietas Eiropas aizsardzībā, tāpēc Eiropas valdības ir apņēmušās palielināt izdevumus un papildināt ieroču un munīcijas krājumus, kurus ievērojami samazina piegādes Ukrainai. Tikmēr daži Eiropas uzņēmumi bažījoties, ka liela daļa naudas tiks novirzīta ASV ražotajai tehnikai vai noguls tikai lielo aizsardzības rūpniecības kompāniju kontos.

"Šobrīd ukraiņi katru dienu iztērē vairāk munīcijas nekā Eiropa saražo nedēļā. Bet uzvaru pār Krieviju izšķirs militārās rūpniecības jaudas. Kopīgi iepirkumi aizsardzības jomā ir svarīgi, jo ļauj valstīm apvienot savus resursus un iepirkt ieročus un munīciju kopā, ietaupot izmaksas. Tas ļaus efektīvāk un lietderīgāk kopīgi izmantot resursus un sekmēs modernāku tehnoloģiju izstrādi un labāku sadarbspēju," paudis politiķis.

Ijaba skatījumā, viens no galvenajiem veidiem, kā risināt ieroču deficītu Eiropā Krievijas agresijas kontekstā, ir palielināt ES aizsardzības budžetu, finansēt kopīgus aizsardzības iepirkumus. ES ir jāturpina sniegt militāru palīdzību Ukrainai arī tieši, lai arī daudzi Rietumeiropā joprojām atturas sūtīt Ukrainai visjaudīgākos ieročus, jo baidās par tiešu konfliktu ar Krieviju un nekontrolējamu konflikta eskalāciju.

Eiropas aizsardzības rūpniecības nostiprināšanas centieni saskaras ar ES dalībvalstu stratēģisko redzējumu atšķirībām, vēlmi aizsargāt atsevišķu valstu ražotājus. Tomēr kopumā valstis ir ieinteresētas izveidot spēcīgāku Eiropas aizsardzības rūpniecību, samazināt sadrumstalotību, izveidot efektīvāku iepirkuma procesus aizsardzības jomā, uzsver Eiropas Parlamenta deputāts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS komandieris rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā dienestā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā (VAD), ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Kalniņš.

Ekonomika RSU uzņems karavīrus, kuri beiguši valsts aizsardzības dienestu (+VIDEO)

Vislielāko popularitāti ieguvusi studiju programma "Fizioterapija".

Sabiedrība «Pūķa zobi», prettanku eži, dzeloņdrāti. Austrumu robežas stiprināšana turpinās

Latvijas austrumu robežas militārajā stiprināšanā tuvāko piecu gadu laikā tiks ieguldīti kopskaitā 303 miljoni eiro.

Sabiedrība Latvija plāno iegādāties vieglos uzbrukuma helikopterus no ASV (+VIDEO)

Tā ieroču sistēma atbalsta visu veidu NATO munīciju.