• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tet: Pakalpojumu atteices uzbrukumu skaits 2022.gadā audzis par 30%

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:39, 08.02.2023


Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" 2022.gadā konstatējis 4353 DDoS jeb pakalpojumu atteices uzbrukumus, kas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.



Jaudīgākie uzbrukumi "Tet" klientu infrastruktūrai bija aprīlī ar jaudu līdz 83 gigabaitiem sekundē un augustā, kad izdevās apstādināt 120 gigabaitu sekundē jaudīgu uzbrukumu Saeimai.

Savukārt skaitliski lielākā uzbrukumu aktivitāte tika novērota oktobra beigās un novembra sākumā. Palielinājies arī vīrusu apjoms - no ienākošajiem e-pastiem 170 729 saturēja vīrusa pazīmes, kas ir par 28% procentiem vairāk, nekā pirms gada.

"Tet" tehnoloģiju direktors, valdes loceklis Dmitrijs Ņikitins norāda, ka "2022.gadā Latvija piedzīvoja vēsturiski intensīvākos kiberuzbrukumus, un tie lielākoties bija politiski motivēti. Pagājušais gads skaidri parādīja, cik būtiski ir laicīgi investēt kiberdrošībā un proaktīvi rūpēties par aizsargmehānismiem un digitālo prasmju līmeņa celšanu".

Uzbrucēji joprojām turpina meklēt vājākas vietas organizāciju mājaslapās vai lietojumprogrammu saskarnēs jeb API un veikt uzbrukumus pret tām, piemēram, ģenerējot pieprasījumu, kuru izpildei servera pusē nepieciešams daudz laika un skaitļošanas jaudas.

Viens no aktuālākajiem kiberdraudiem joprojām paliek pikšķerēšana, kas izplatās gan ar e-pastu un sociālo tīklu, gan zvanu starpniecību. Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem, iepriekšējā gadā no četru Latvijas banku klientiem izkrāpti vairāk nekā 12 miljoni eiro, cilvēkiem pašiem apstiprinot maksājumus, un tas ir tikai viens no krāpšanas veidiem.

"Situāciju ir iespējams uzlabot, regulāri apmācot cilvēkus un atgādinot par vērīgumu," skaidro Ņikitins.

Vienlaikus "Tet" atgādina arī par paroļu drošību un multifaktoru autentifikācijas lietošanu, jo 2022.gadā "Tet" konstatējis 6,6 miljonu paroļu minējumus "Tet" un klientu e-pastiem.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns 2021.gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2021.gadā bija 200,618 miljoni eiro, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11% un bija 26,778 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

"Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija".

"Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakšas ienākumi pērn palielinājušies par 71 439 eiro

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pērn guvusi ienākumus 112 503 eiro apmērā, kas ir par 71 439 eiro vairāk nekā gadu iepriekš, kad viņa pamatā strādāja par Saeimas deputāti, liecina valsts amatpersonas iesniegtā deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Tiesu ekspertīžu iestāžu reformu piedāvā atlikt vai vispār apturēt

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā tiesu ekspertīžu iestāžu reformu atlikt līdz 2027.gada beigām vai apturēt to vispār, jo atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par risinājumiem, attiecīgi 2024.gadā neizdosies iekļauties termiņos un īstenot iepriekš plānotos uzdevumus, liecina TM sagatavotā prezentācija Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Sabiedrība Rinkēvičs: konkurss uz LIAA direktora amatu noslēdzās mazliet jocīgi

Konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu noslēdzās "mazliet jocīgi", šādu vērtējumu trešdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Valsts valodas eksāmens varētu būt jākārto vēl 3100 Krievijas pilsoņiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Lasiet arī

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Pasaule Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma divi kriptokrāpniecībā apsūdzētie

Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma par pusmiljardu eiro vērtu krāpniecību darījumos ar kriptovalūtu apsūdzētie Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kuru izdošanu pieprasa ASV.