• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimā notiks ikgadējās ārpolitikas debates

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 03:24, 26.01.2023


Saeimas sēdē šodien notiks ikgadējās ārpolitikas debates, un tajās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) deputātiem ziņos par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos, informēja parlamenta Preses dienestā.

Pirms sēdes plkst.8.55 Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) aicinājis Valsts prezidentu Egilu Levitu, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un ārlietu ministru Rinkēviču uz fotografēšanos pie Zigfrīda Annas Meierovica portreta Saeimas nama Kamīnzālē.

Svinīgā fotografēšanās pie Meierovica portreta tradicionāli notiek pirms ikgadējām Saeimas ārpolitikas debatēm, godinot Latvijas pirmā ārlietu ministra ieguldījumu mūsu valsts izveidē un attīstībā.

Sekot ārpolitikas debatēm klātienē ik gadu aicināti Latvijā akreditēto diplomātisko misiju un starptautisko organizāciju vadītāji, bet tiešraidē parlamenta mājaslapā "saeima.lv", kā arī parlamenta "Facebook" kontā tās varēs vērot ikviens interesents.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas Kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Pēc ārpolitikas debatēm Saeimā pirmajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredz atcelt pienākumu visiem elektroenerģijas galalietotājiem segt obligātā iepirkuma komponentes - OIK - izmaksas.

To, vai Saeima pagūs skatīt šo un citus jautājumus, varētu būt atkarīgs no ārpolitikas debašu ilguma.

Otrajā lasījumā darba kārtībā ir grozījumi Kredītu reģistra likumā, kas paredz precizēt nosacījumus par Valsts ieņēmumu dienesta tiesībām saņemt informāciju no Kredītu reģistra par fizisko personu saistībām.

Tāpat otrajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredzēti, lai varētu uzlabot nelegāli iegūtas skaidras naudas apriti uz robežas, kā arī grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz apturēt būves ekspluatāciju, ja trīs reizes nebūs nodrošināta ugunsdrošības pārbaude.

Plānots arī lemt par kolektīvā iesnieguma "Novērst maldināšanu ar aromatizētajām e-cigaretēm" turpmāko virzību un lēmuma projektu par pedagogu vakanču jautājuma risināšanu izglītības jomā.

Saeimai arī paredzēts lemt par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, tostarp grozījumiem likumā par papildu atbalsta pasākumiem arī tām mājsaimniecībām, kas siltumapgādei izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu-butānu) vai dīzeļdegvielu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi pirmajā lasījumā izskatīt Ostu likuma grozījumus, kas paredz līdz šī gada beigām pagarināt termiņu Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidācijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība «Rail Baltica» Saeimas izmeklēšanas komisija iztaujās VK un Ģenerālprokuratūru

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par "Rail Baltica" projekta īstenošanu pirmajā sēdē deputāti vienojušies nākamreiz iztaujāt Valsts kontroles (VK) un Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Sabiedrība Vili Krištopanu Saeimā aizstās viņa palīdze Ilze Stobova

Daugavpils pašvaldības izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei (LPV) atsakoties no potenciālā Saeimas deputāta mandāta, nākamā sarakstā ir Ilze Stobova, kura to pieņems.

Sabiedrība Saeima aicina atbalstīt Ukrainas pieteikumu pievienoties NATO

Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.

Sabiedrība Valdība plāno pārbūvēt Saeimas namu

Saeimas ēkas atjaunošanas metu konkursā redzējumu iesnieguši seši pretendenti, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).