• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kosovā raidīti šāvieni Latvijas miera uzturētāju patruļas virzienā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:37, 26.12.2022


Kosovā svētdien raidīti šāvieni Latvijas miera uzturētāju patruļas virzienā, bet cietušo incidentā nav, informēja Aizsardzības ministrijā.



NATO vadīto Kosovas miera uzturēšanas spēku (KFOR) Latvijas kontingenta karavīru virzienā tika šauts brīdī, kad viņi bija devušies patruļā.

Atgriežoties bāzē, konstatēts, ka nav bojāts arī neviens no abiem patruļas automobiļiem. Tiek pieļauts, ka šāvieni raidīti, lai liegtu patruļai turpināt plānoto ceļu.

Laikraksts "Albanian Daily News" ziņoja, ka apšaude notikusi Zubinpotikā, Mitrovicas apgabalā, Kosovas ziemeļos.

"Albanian Daily News" vēstīja, ka vietējie mediji neziņo, kuriem KFOR locekļiem uzbrukts, bet zināms, ka tie ir no Latvijas.

Izmeklēšanā kopā ar Kosovas policiju iesaistīsies arī KFOR Militārās policijas vienība.

Latvija šajā operācijā piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, nodrošina savu spēku aizsardzību un uztur kaujas spējas, kā arī izpilda ātrās reaģēšanas spēku uzdevumus.

Jau ziņots, ka pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau ilgāk nekā divas nedēļas valda ļoti saspringta situācija.

Kosovas pašvaldībās, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, 18.decembrī bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārceltas uz aprīli.

Protestējot pret kāda bijušā policista aizturēšanu, simtiem serbu Kosovas ziemeļos 10.decembrī ierīkoja barikādes uz ceļiem, paralizējot satiksmi divos robežas šķērsošanas punktos. Kosovas ziemeļos notikuši uzbrukumi arī policistiem, žurnālistiem un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem, un barikādes uz ceļiem joprojām nav nojauktas.

Pagājušajā nedēļā Belgrada lūdza KFOR atļaut Serbijas karavīriem un policistiem atgriezties Kosovā saskaņā ar ANO 1244.rezolūciju.

ANO 1244.rezolūcija paredz, ka īpašos apstākļos starptautiskā uzraudzībā iespējama neliela Serbijas drošības spēku kontingenta atgriešanās Kosovā, lai pildītu zināmus uzdevumus, piemēram, uzturētu sakarus ar starptautiskajām civilajām un militārajām iestādēm, veiktu mīnu lauku atmīnēšanu un apsargātu serbu svētvietas, kā arī svarīgākos robežšķērsošanas punktus.

Tomēr Priština noraida Belgradas piedāvāto 1244.rezolūcijas interpretāciju un apgalvo, ka tā neparedz serbu kontingenta ievešanu nemieru gadījumā.

Saskaņā ar Saeimas lēmumu Latvijas Nacionālie bruņotie spēki piedalās NATO vadītajā operācijā Kosovā kopš 2021.gada. Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000.gada februāra līdz 2009.gada augustam ar dažāda lieluma vienībām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.