• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


2.pensiju līmeņa uzkrājumi sarūk. Ko darīs valdība?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:20, 26.12.2022


Inflācija un ģeopolitiskā krīze “apēd” pensijas naudu.



Pēdēja Saeimas plenārsēdē pirms garām parlamenta brīvdienām frakcijas ZZS deputāti iesniedza steidzīgos jautājumus valdībai par ļoti satraucošo tendenci – par 2.pensiju līmeņa fondu strauju lejupslīdi. Tas nozīme, ka topošie pensionāri saņems mazāku pensiju, salīdzinot ar tiem senioriem, kuri paspēja pensionēties pirms šīs krīzes.

“Godātie kolēģi, nav noslēpums tas, ka 2. pensiju līmeņa fondi jau ilgāku laiku piedzīvo lejupslīdi, un tam nepieciešama ir arī politiskā uzmanība. Šobrīd mēs neredzam šī jautājuma iekļaušanu valdības deklarācijā, mēs liekam lielas cerības uz rīcības plānu, bet šī jautājuma uzdošana arī, es domāju, ikvienam no Saeimā esošajiem aicinātu aizdomāties par to, ka ir seniori, kuri tūlīt pensionēsies, un, es domāju, galīgi nav viņu vaina par to, ka viņu uzkrātā otrā līmeņa šī te nauda ir tik būtiski samazinājusies, un viņu pensijas tas ļoti būtiski ietekmēs.
Tāpēc aicinu pievērst šim uzmanību ne tikai šobrīd, bet arī iepazīstoties ar šīm atbildēm un tālāk jau strādājot pie budžeta likumprojekta nākamajam gadam”, - aicināja ZZS pārstāvis Viktors Valainis.

Atgādināsim, ka Valsts fondēto pensiju shēma, jeb pensiju 2.līmenis tika ieviests 2001.gada 1.jūlijā. Ar šo brīdi daļa no ikviena veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek ieguldīta finanšu tirgū un uzkrāta katra pensiju 2.līmeņa dalībnieka personīgajā kontā. Par pensiju 2.līmeņa dalībnieku var būt ikviens sociāli apdrošinātais.

Piedalīšanās pensiju 2.līmenī ir obligāta tiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija. Ar laiku pensiju 2.līmenī tiks iesaistīti visi strādājošie. Savukārt tie, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam ieskaitot, tai varēja un joprojām var pievienoties brīvprātīgi.

Pensiju 2.līmeņa līdzekļus drīkst pārvaldīt ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, kuras ir reģistrētas valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība «Latvijas pensionāri ir pelnījuši cilvēka cienīgas vecumdienas» (+VIDEO)

LSKA izraisa bažas ekspertu paustais, ka, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu.

Sabiedrība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji nespēs nodrošināt sev cienījamas vecumdienas

Nodokļu izmaiņu scenārijā minētais ierosinājums samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī var radīt graujošas sekas Latvijas iedzīvotāju spējai nodrošināt cienījamas vecumdienas, pauda finanšu eksperti.

Ekonomika Latvijai draud nekontrolēta pensionēšanās vecuma celšana

Plānotā nodokļu reforma, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var izraisīt nekontrolētu pensionēšanās vecuma celšanu, pavēstīja ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

Sabiedrība Šoruden pilnā apmērā indeksēs pensijas līdz 683 eiro

Šogad 1.oktobrī tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 683 eiro, ziņo Labklājības ministrija (LM).