• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zemniekam saistībā ar pusaudža nāvi Auru pagastā piespriež naudas sodu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:41, 11.12.2022


Zemgales apgabaltiesa atcēlusi pirmās instances attaisnojošo spriedumu un zemnieku, bijušo Dobeles novada domes deputātu Viktori Eihmani atzinusi par vainīgu apsūdzībā saistībā ar pusaudža nāvi Auru pagastā. Viņam piespriests naudas sods.


Foto: LETA

Jau ziņots, ka lietā apsūdzēts 1949.gadā dzimušais Eihmanis un viņa dēls Ervīns Eihmanis.

Lietā noskaidrots, ka divi sezonas lauksaimniecības strādnieki 2018.gada vasarā bija nodarbināti katrs vienā no divām zemnieku saimniecībām, turklāt pusaudzis bija nodarbināts neatbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Nebūdami iepazīstināti ar attiecīgajiem darba aizsardzību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, viņi 10.jūlijā veica darba uzdevumu - kādas kooperatīvās sabiedrības teritorijā tīrīja kaltes sienas.

Kad šis darbs bija pabeigts, viens no abiem nolēma pagatavot kaustiskās sodas (NaOH) šķīdumu kaltes grīdas dezinfekcijai. Šai nolūkā viņš uzdeva otram laukstrādniekam tukšā 100 litru tilpuma mucā iepildīt piecus spaiņus karsta ūdens. Tad no ķīmisko vielu noliktavas tika atnests 25 kilogramus smags sodas granulu maiss, ko viņi pievienoja karstajam ūdenim, kā rezultātā notika ķīmiska reakcija - mucas satura izvirdums.

Sodas un ūdens maisījums izšļācās ārā un nonāca uz abu vīriešu apģērba un ķermeņiem. Cietušais pusaudzis tika nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur no gūtajiem miesas bojājumiem pēc septiņām dienām mira.

Saskaņā ar ekspertu atzinumiem pusaudža nāve uzskatāma par vardarbīgu un iestājusies no termiskiem un ķīmiskiem ķermeņa apdegumiem 52% apmērā no ķermeņa virsmas. Otrs cietušais guva miesas bojājumus, kas pēc sava rakstura uzskatāmi par vidēja smaguma miesas bojājumiem, jo izraisījuši veselības traucējumus uz laiku virs 21 dienas.

Zemgales rajona tiesa apsūdzētos atzina par nevainīgiem un attaisnoja, bet valsts apsūdzības uzturētājs vērsās Zemgales apgabaltiesā ar apelācijas protestu.

Zemgales apgabaltiesa decembrī apmierināja prokurora protestu un atcēla pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu. Tā abus apsūdzētos atzina par vainīgiem nozieguma izdarīšanā un sodīja ar 20 000 eiro un 40 000 eiro naudas sodiem, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

LETA arhīvs liecina, ka negadījums Auru pagastā nav vienīgā traģēdija lauksaimniecībā iepriekšējā piecgadē Dobeles novadā. 2016.gada 22.jūlijā Jaunbērzes pagastā kādā citā zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā. Negadījums notika kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.