• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Diasporas konsultatīvajā padomē apspriež Latviešu valodas darba grupas izveidi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:15, 09.12.2022


Šodien 2022.gada noslēdzošajā Diasporas konsultatīvās padomes sēdē apspriesta Latviešu valodas darba grupas izveide, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sēdi vadīja ĀM speciālo uzdevumu vēstniece un padomes priekšsēdētāja Elita Gavele. Viņa akcentēja, ka 2023.gadā darbu turpinās divas padomes paspārnē izveidotās darba grupas - Remigrācijas koordinācijas darba grupa un Diasporas mediju darba grupa.

Sēdē tika diskutēts par priekšlikumu izveidot Latviešu valodas darba grupu. Tā būtu svarīgs rīks, lai risinātu jautājumus par latviešu valodas stiprināšanu diasporā un iespēju kārtot latviešu valodas eksāmenu ārpus Latvijas.

Darba grupa pievērstu īpašu uzmanību latviešu valodas apguves plašākām iespējām tiem Latvijas valstspiederīgajiem, viņu ģimenes locekļiem un bērniem, kuri ir nolēmuši atgriezties Latvijā un kuru valodas zināšanas rada problēmas iekļauties Latvijas skolu sistēmā un darba tirgū.

Padomes sēdē ĀM parlamentārā sekretāre Gunda Reire uzsvēra, ka Diasporas likums, Diasporas konsultatīvā padome un "Plāns darbam ar diasporu 2021.-2023.gadam" dod skaidru signālu, ka Latvijas valstij rūp diaspora, kā arī tas iezīmē sasniedzamos mērķus un uzdevumus, lai veicinātu sadarbību dažādās jomās.

Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka diasporai ir nozīmīga loma Latvijas ārpolitikas mērķu sasniegšanā. Krievijas agresija Ukrainā ir saliedējusi sabiedrību Latvijā, un tas nav atstājis vienaldzīgus arī mūsu tautiešus ārzemēs.

ASV un citās valstīs norisinājušies diasporas mītiņi Ukrainas atbalstam un aktīvi vākti ziedojumi. Kopš kara sākuma diasporas organizācijas ir sniegušas ievērojamu atbalstu Ukrainai.

Klātesošie tika informēti par Pasaules latviešu zinātnieku kongresu 2023.gadā, kas pulcēs arī diasporas zinātniekus no visas pasaules. Tika sniegta informācija par jūlijā plānoto Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu, kā arī par Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem un diasporas iesaisti un aktīvu līdzdalību svētkos.

Sēdes laikā tika apspriestas diasporas politikas prioritātes 2023.gadam: diasporas jaunatne un jaunatnes iesaiste; remigrācijas procesa koordinācija un latviešu valodas stiprināšana; diasporas iesaiste valsts attīstībā un valsts starptautiskās atpazīšanas veicināšana.

Diasporas konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņotu diasporas politikas izstrādi un ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.