• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdību aicina virzīties uz kvalitatīvu veselības aprūpi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:00, 28.11.2022


Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) kopā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) ir iesniegusi priekšlikumus par valdības deklarācijas uzlabojumiem, kas paātrinātu virzību uz vienādi labi pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, aģentūru LETA informēja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.


Foto: LETA

Pagaidām valdības deklarācijas projektā paredzēta virzība uz to, lai veselības aprūpes valsts finansējums tuvotos 12% no kopējiem valsts budžeta izdevumiem, mazinot iedzīvotāju augstos tiešmaksājumus un finansiālās barjeras veselības aprūpes pieejamībai.

LVSADA norāda, ka šāda nostāja nespēs nodrošināt Latvijas konkurētspēju ne tikai Eiropas Savienības (ES) līmenī, bet pat Baltijas valstu starpā. Pirms Covid-19 pandēmijas vidējais vispārējās valdības finansējums veselības aprūpei no visiem izdevumiem ES valstīs bija 15,0%, Igaunijā - 14,4%, Lietuvā - 14,6%, bet Latvijā - tikai 11,1%. Procentos no iekšzemes kopprodukta (IKP) šie rādītāji būtu attiecīgi 7,0%, 5,7%, 5,1% un 4,2%.

Kā skaidro LVSADA, svarīgi ir abi rādītāji, jo pirmais vairāk raksturo valdības politisko attieksmi pret nozari kā prioritāti, bet otrais - nozarei atvēlēto līdzekļu faktisko pirktspēju tautsaimniecības procesos.

LVSADA norāda, ka novājinātas veselības aprūpes dēļ vēl pirms pandēmijas valstī gadā bija par gandrīz 4000 novēršamas nāves gadījumiem vairāk nekā vidēji Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīs.

Lai steidzami mazinātu Latvijas izmiršanas tempu, LVSADA rosina valdības deklarācijā skaidri noteikt, ka iespējami drīz valdības izdevumiem veselības aprūpei ir jāsasniedz vismaz 12% no vispārējās valdības izdevumiem un vismaz 5% no IKP.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Asociācija: Latvijā lauku tūrismā šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais

Latvijā lauku tūrismā šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Sabiedrība Lielajā talkā gaidāms pārsvarā saulains laiks

Sestdien, 27.aprīlī, Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgas ostā ienāks šīs sezonas pirmais kruīza kuģis

Rīgas ostā šodien ar franču kruīza kompānijas "Ponant" kuģa "Le Bellot" vīzīti sāksies šā gada kruīza sezona, aģentūru LETA informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Sabiedrība Dienas gaitā laikapstākļi nemainīsies

Ceturtdien Latvijā saglabāsies apmākušās debesis un daudzviet līs, Kurzemē būs maz nokrišņu, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Plāno pilnībā digitalizēt Ministru kabineta darbu

Ministru kabinets (MK) plāno tuvāko divu gadu laikā realizēt vienotā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāla (TAP) 2.kārtu un pilnībā pāriet uz "e-valdību", liecina Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības rīcības plāna projekts.

Sabiedrība Valdība atbalsta stingrākas prasības automašīnas tehniskā stāvokļa kontrolei

Noteikumos paredzētas prasības transportlīdzekļu ziemas riepu speciālam marķējumam.

Ekonomika Siliņa: Latvija ir gatava attīstīt savu aizsardzības industriju

Latvija ir gatava attīstīt savu aizsardzības industriju, lai palielinātu Eiropas Savienības militāro kapacitāti un vienlaikus nodrošinātu papildu ekonomikas izaugsmi, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu.

Sabiedrība Ministru kabinets pirmdien sanāks uz ārkārtas sēdi

Ministru kabinets pirmdien, 9.oktobrī, ārkārtas sēdē lems par jautājumiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžeta likumprojektu.