• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Piedāvā līdz ar bērna piedzimšanu samazināt studiju kredīta nastu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:31, 09.11.2022


Līdz ar pirmā bērna piedzimšanu vecākiem varētu tikt uz pusi samazināta studiju un studējošo kredīta nasta, bet līdz ar otrā bērna piedzimšanu šo kredītu varētu dzēst pilnībā, paredz viens no piedāvātajiem tautas ataudzes veicināšanas pasākumiem, kurus šorīt intervijā Latvijas Radio ieskicēja sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" vadītājs Imants Parādnieks (NA).


Foto: LETA

Viņš uzsvēra, ka demogrāfiskās situācijas uzlabošanai ir jāīsteno plašs pasākumu komplekss, un valsts politika šajā jomā nedrīkst būt kampaņveidīga. Tautas ataudzes politikai, pēc viņa teiktā, ir jābūt mērķtiecīgai, precīzai un ļoti dinamiskai.

Parādnieks informēja, ka galvenie tautas ataudzes stratēģijā iekļautie uzsvari ir likti uz dzīves kvalitātes celšanu un pakalpojumu pieejamības veicināšanu ģimenēm ar bērniem.

Kā viens no šādiem pasākumiem varētu būt studiju un studējošo kredīta nastas atvieglošana, paredzot, ka līdz ar pirmā bērna piedzimšanu tas tiek samazināts uz pusi, bet līdz ar otrā bērna piedzimšanu - dzēsts pilnībā.

Vēl bērnu dzimšanu veicinātu mājokļu pieejamības programmas uzlabošana ģimenēm ar bērniem un bērnu kopšanas pabalsta palielināšana, sacīja "Demogrāfisko lietu centra" vadītājs.

Pēc Parādnieka teiktā, visbūtiskākais faktors, kas patlaban attur ģimenes no bērna laišanas pasaulē, ir pirmsskolas vecuma bērnu uzraudzības un izglītības iestāžu nepieejamība. Eksperts uzskata, ka valstī vajadzētu ieviest vienotu sistēmu, kas uzliktu pašvaldībām pienākumu sniegt visiem vecākiem vienlīdzīgu atbalstu šajā jomā.

Desmit gadu garumā tapusī Tautas ataudzes stratēģija tiks prezentēta šodien plkst.10.30 viesnīcas "Hotel Bergs" Stikla zālē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Kā latviešu tētis var palīdzēt saviem bērniem izaugt: pārdomā eksperts (+VIDEO)

"Ja zīdainim izdodas apvelties, ir jāizrāda prieks par to".

Sabiedrība Privātajā bērnudārzā prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu.

Sabiedrība Ārste: bērni un viņu vecāki turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres

Bērni joprojām turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres, savukārt vecāki drošības neizpratnes dēļ pēc būtības pārkāpj bērna tiesības uz veselību, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) virsārste Renāte Snipe.

Sabiedrība Trešdaļa vecāku plāno atvēlēt bērnu sagatavošanai skolai no 100 līdz 200 eiro

Trešdaļa jeb 33% vecāku, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem, plāno atvēlēt no 100 līdz 200 eiro, lai sagatavotu bērnus skolai, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikto aptauju.